pistáciovo-čokoládový tart



pistáciovo-čokoládový tart

Nikdy by mě nenapadlo dávat do sladkého jídla něco slaného. Ale poslední dobou trochu měním názor. Za prvé - slaný karamel je docela dobrý, za druhé - krupicová kaše s dobrou špetkou soli je naprostá lahůdka ( https://www.kucharkaprodceru.cz/krupicova-kase/ ) a za třetí - čokoláda se solí posune chuť uplně někam jinam.
Takže... jak říká můj Tom, když si ze mě utahuje: "Nebuď tak strašně konzervativní!" a zkus do sladkého jídla přidat špetku soli. Možná jídlo vyhodíš do koše, možná ti to otevře nové možnosti!

 




 


zdroj inspirace:

Nápad přidat solené pistácie do čokoládového krému je od Lenky Sommerseth. Té vděčím za nakopnutí. ;-)
Těsto je klasika, náplň vlastně taky. Nic nového pod sluncem... teda až na ty slané pistácie.. teda aspoň pro mě. :-)
A líbil se mi vzhled tady toho tartu, tak jsem ho zkopírovala (pokud jsi vegan, tak tohle je verze pro tebe).

https://www.addictedtodates.com/single-post/2018/12/04/Indulgent-Dark-Chocolate-Pistachio-Tart-The-perfect-vegan-treat-to-share-with-friends-and-family
prava důležité info k výběru ingrediencí:
Asi nejdůležitější na tomhle tartu jsou PISTÁCIE. Je fakt potřeba vybrat ty zelené, aby vynikla barevnost.
PRAŽENÉ NESOLENÉ PISTÁCIE nepatří do čoko ani do pistáciové náplně.
NEPRAŽENÉ NESOLENÉ PISTÁCIE je jedna z možností (ta horší), kterou můžeš využít na přípravu pistáciové náplně. Musíš je prva oloupat z tvrdé šlupky, pak je spařit horkou vodou a oloupat tu vnitřní hnědou šupku (ta by totiž taky kazila barvu). Je to strašná piplačka a stejně nedosáhneš krásně zelené barvy (jen žluto-zelené). Ale v obchodě se dají tyhle pistácie sehnat snáz než blanšírované.
BLANŠÍROVANÉ PISTÁCIE je to co fakt chceš! Krásná výrazná zelená barva bez piplačky s loupáním (ale připlatíš si)! Jednou si udělat tart to za to stojí! Dají se koupit na netu (já je beru na www.monacoint.com).
PRAŽENÉ SOLENÉ PISTÁCIE jsou určené jen do čokoládové náplně. Do té pistáciové nepatří (jsou totiž spíš žluto-hnědé, než zelené). Přidávej je do náplně jen po lžicích a vždycky promíchej a ochutnej (každý má jinou toleranci chuti soli, tak abys to neřepálil/a a pak nevyhazoval/a). 
SŮL do náplně přidej jen pokud se ti to furt nezdá dost slané a pistácie už dost zahustily náplň (musí se dát nalít na tart, ne roztírat).


ingredience na průměr koláče 22 cm, výška 3 cm:

těsto: 200 g hladké mouky
       65 g
moučkového cukru

       15 g kakaa
      
       110 g másla
       špetka soli
       1 malé vajíčko
pistáciová náplň: 50 g jemně mletých pistácií
                  30 g nahrubo sekaných pistácií
                  50 g pistáciového másla
                  100 g bílé čokolády
                  50 g smetany na šlehání 33% tuku
čokoládová náplň: 200 g čokolády 52%
                  200 ml smetany na slehání 33%
                  50 g mletých solených pistácií
                  špetka soli na dochucení (pokud by pistácie byly máslo slané)
na ozdobu: 20 g nahrubo sekaných pistácií
postup:
těsto: Smíchej všechny suché ingredience, přidej na kostky nakrájené studené máslo a vymíchej drobenku. Do té rozklepni vajíčko a vymíchej hladké těsto. Těsto zpracuj co nejrychleji, moc se s ním nemazli. Ani ho nepromíchávej moc kvalitně, protože pak bude tvrdé a hutné. Vpodstatě těsto "odflákni".  Nech ho aspoň hoďku obpočívat v ledničce. Rozválej ho na tloušťku 3 mm (tlustší fakt nedělej, případný zbytek těsta použij třeba na sušenky) a přenes do koláčové formy. Těsto urovnej na dno a boky formy, seřízni přečnívající okraje, nechej chladit tak hoďku v ledničce. Na dno těsta dej kus alobalu, na něho nasyp fazole a peč 15 minut. Pak vytáhni fazole s alobalem a dopeč dalších 10 minut. Nech vychladnout.
pistáciová náplň: Roztop bílou čokoládu (v mikrovlnce nebo ve vodní lázni) se smetanou a pistáciovým máslem. Pak do toho přisyp mleté a sekané pistácie a dobře promíchej.
čokoládová náplň: Ohřej smetanu, hoď do ní rozlámanou čokoládu a promíchej. Měla by vzniknout krásně hladká jemná hmota. Do ní přisyp mleté solené pistácie. Dávej je po lžicích - každý výrobce je dělá jinak slané a po každém promíchání okoštuj, jestli je to už podle tvých chutí správně. Pokud by to bylo furt málo, tak přisyp špetku jemné soli (na to je super hmoždíř-prostě tu sůl rozdrť uplně na prach - spotřebuješ míň soli a víc vnikne chuť).

kompletace:
Do vychladlého korpusu dej pistáciovou náplň. Pěkně rovnoměrně ju rozetři na dno a povrch uhlaď do rovna. Dej do ledničky vychladit. Na vychlazenou pistáciovou náplň můžeš nalít vychladlou čokoládovou náplň.
Ozdob sekanýma pistáciema a zase nechej ztuhnout v ledničce.



Přeju dobrou chuť.

Iwet



Jo a tady mají fajn recepty pro fajnšmekry. Fajn recepty myslim jako super skvělé vymazlené, ale nechcu uplně přehánět... :-D 

https://www.callebaut.com/en-OC/chocolate-recipe









Komentáře

Oblíbené příspěvky