chocolate crinkle cookies


chocolate crinkle cookies

čokoládové popraskané sušenky
Sušenky jsou krásně fotogenické, na Vánoce jako stovřené. Ale nemusí se péct jen na Vánoce. Byla by to docela škoda. Jsou totiž dobré. Dost dobré!


 



zdroj inspirace:
příloha časopisu Žena a život, Chuťovka zima 2018, str. 19
Originál recept jsem si mírně upravila podle svých chutí.
Originál verze je uvedená v závorce.
Sušenky jsou skvěle variabilní. Jednou jsem je pekla s pomerančovou čokoládou a byly úžasné (asi proto, že mám ráda kombinaci čoko-oranč). Tentokrát jsou se 70% čokoládou s kouskama karamelu. Příště bych chtěla zkusit tam dát 30 g sekaných vlašáků a místo skořice špetku tlučeného hřebíčku. Prostě koření do těchto sušenek patří! Na chilli si netroufám. Zatím.
Další test provedu s množstvím cukru. Sušenky jsou díky cukrovému obalu hodně sladké. Ikdyž jsem třetinu cukru v těstě ubrala, pořád je to zbytečně moc sladké. Klidně bych snížila množství až na 100g. Otestuju a napíšu výsledek.

ingredience: 150 g hladké mouky
             50 g kakaa
             1 lžička prdopeče
             1/2 lžičky skořice
             140 g krupicového cukru (200g)
             špetka soli
             80 g nasekané čokolády 70%(50g)
             60 g rozpuštěného másla
             2 vajíčka
             1 lžička vanilkového extraktu
             + moučkový cukr na obalení

postup:
V jedné míse smíchej všechny suché ingredience, v druhé míse smíchej všechny mokré ingredience. Pak všechno smíchej dohromady. Vymíchej těsto a z něho odkrajuj kousky asi 10-15 g veliké (já dělala 11-12 g kuličky tak akorát do pusy), ukoulej je do hezkého tvaru a vyválej v moučkovém cukru (rači aj dvakrát, aby výsledný efekt byl fakt perfektně vidět) a kuličky naskládej na plech asi v 5 cm odstupech (roztečou se trochu). Peč na 180°C asi 10-12 minut, pak nechej na mřížce vychladnout. Když je necháš dlouho v troubě, tak z nich budou tvrdé šutry. Mají být zvenku křupavé a uvnitř krásně měkké.

!!!Je potřeba sušenky sníst během 5ti dní, pak už nejsou dobré - ztrvrdnou na kámen!!! Nemusí se skladovat v ledničce, stačí v dobře uzavíratelné nádobě, aby neztrácely vlhkost.




Přeju dobrou chuť.


Iwet






Komentáře

Oblíbené příspěvky