povidlové šátečky z tvarohového těsta



povidlové šátečky z tvarohového těsta

Tyhle šátečky jsou dobré v tom, že se do nich nedává žádný cukr. Vůbec. A přitom jsou dost sladké. Je to díky domácím povidlům, které jsou přirozeně sladké a ještě mají tu výhodu, že při pečení nevytékají - jsou parádně husté.
Nápň můžeš dát jakou chceš, dobrá je ještě ořechová nebo tvarohová.

OK, na fotkách je cukr - dala jsem ho jen na 7 kousků kvůli focení, ale jinak je jím bez cukru. :-)



zdroj receptu:
zápisníček babi Óli
Ale koukala jsem na net a je to dost profláknutý recept. Třeba tady je taky: https://www.apetitonline.cz/recepty/471-prezidentske-satecky.html

ingredience:
250 g másla
250 g tvarohu v alobalu
250-300 g hladké mouky
špetka soli
asi 300 ml flaška domácích povidel

postup:
Fotky postupu jsou dole.
V míse rozmíchej máslo, mouku, tvaroh a špetku soli na hladké těsto. (Nemusí být uplně perfektně zpracované, můžou zůstat malinké kousky másla nebo tvarohu nerozmíchané.) Těsto zabal do potravinové fólie a nechej aspoň půl hoďky odpočívat v ledničce.
Pak ho rozpul a vyválej na placku 1-2 mm tlustou. (Při válení podsypávej spodní stranu těsta - tu co leží na vále. Vrchní stranu se snaž vyválet skoro bez mouky.)
Spodní stranou formičky vykrajuj kolečka o průměru 6 cm. Vykrojené kolečko dej na vrchní stranu formičky, naplň povidlama (asi 1/3 lžičky stačí, když dáš víc, tak bude nápň vytékat) a zcvakni k sobě. (A tady v ten zcvakávací moment je důležité mít podsypanou spodní stranu těsta, protože se šáteček nebude lepit na formičku a naopak vnitřní strana těsta se musí perfektně slepit, aby náplň nevytékala, tak tam je mouka naškodu.) Po zcvaknutí odstraň těsto, které "vyteklo" z formičky ven a hotový šáteček dej na plech. Šátečky můžeš skládat hned vedle sebe, nenakynou a neslepí se.
Hned dávej do trouby (nepotřebují už žádné naležení, žádné kynutí) a peč na 175°C asi 15 minut dokud nezezlátnou. Po upečení nechej vychladnout.
Jsou dobré už po vychladnutí. Ale druhý den, když se v nich rozleží vlhkost, tak jsou ještě lepší (osobní názor, ne objektivní fakt). Třetí den jsou pořád ještě dost dobře jedlé, hodně záleží na podmínkách skladování (uzavíratelná plastová dóza je super věc).




Přeju dobrou chuť.


Iwet



 


 


fotopostup:


Těsto vyválej na placku 1-2 mm tlustou - spodní stranu těsta podsypávej, horní stranu se snaž válet skoro bez mouky.
Pomocí spodní strany formičky-tlamičky vykrajuj kolečka 6cm v průměru.
Kolečko dej na vrchní stranu formičky.


Doporostřed kolečka dej asi 1/3 lžičky povidel.

Formičku-tlamičku zavři. Pořádně stiskni.
Tady je důležité mít podsypanou podní stranu těsta-nebude se lepit na formičku. A neposypanou vrchní stranu těsta, protože se obě strany potřebují pořádně slepit k sobě, aby nevytékala náplň.
Přebytky těsta, které "vytečou" při stisknutí odstraň.


Rozevři formičku-tlamičku a vyndej hotový šáteček.
Hotové šátečky naskládej na plech. Nemusíš nechávat rozestupy, můžeš je skládat vedle sebe jen tak, aby se nedotýkaly. Nenakynou už.
Šátečky se pečou na 175°C asi 15 minut dozlatova.

Komentáře

Oblíbené příspěvky