rugelach



rugelach

Tento recept je tak trochu omyl. Chtěla jsem upéct něco z kynutého těsta. Našla jsem si krásný obrázek rohlíčků v domění, že jsou z kynutého těsta a tak jsem k nim začala hledat recept. Jenže z kynutého těsta nebyly. Židovský originální recept říká: žádné kvasnice. Jen mouka, máslo, cream cheese a sůl.
A když už jsem si dala tu práci udělat průzkum, tak jsem si řekla, že to aj zkusim upéct. A je to dobré! Dost dobré!
A nejlepší je na tom to těsto! Je to záležitost ideální pro matky na mateřské (tzn. pro lidi co nemají žádný čas nebo jen max. 5 minut vkuse). Žádné dlouhé zpracování těsta, všecko se dá zvládnout za 5 minut aj s nachystáním ingrediencí. Protože čím rychleji a čím víc šlompácky se těsto zpracuje, tím je lepší. Krásně pak lístkuje a křupe na povrchu. Je to zvláštní, ale takhle to prostě funguje.
Náplň ani kompletace rohlíčků taky nezabere moc času (stihla jsem to do 10ti minut aj s focením).





zdroj inspirace:
Kniha Sweet od Yottam Ottolenghi a Helen Goh, str.65.
V jejich receptu dávají náplň z vlašáků, skořice a kdoulové pasty (membrillo).
Určitě by se dala jako náplň použít aj Nutella, meruňkový džem s vlašákama, skořicová náplň, marcipánová náplň, sýrová, bylinková, pizza...
A ještě některé recepty uvádí, že po upečení se můžou rugelachy potřít sirupem svařeným z vody a cukru (pěkně se pak lesknou).

ingredience na asi 24 rohlíčků:
těsto: 160 g hladké mouky
       125 g másla
       125 g Lučiny
       špetka soli
       špetka prdopeče
náplň: 100 g čokolády
       75 g mletých vlašských ořechů
na dokončení: 1 vajíčko
              moučkový cukr na posypání


postup:
těsto: Na rychlovku smíchej studené máslo s moukou a solí. Vypracuj to jen tak na 50%. Nesmíš to smíchat uplně všecko hezky. To, co potřebuješ, jsou žmolky másla s moukou a zčásti samotná nevymíchaná mouka. Pak tam přidej Lučinu a stejným 50%ti procentním způsobem ji zapracuj/nezapracuj k moučno-máslovým žmolkům. (Čím víc to odflákneš, tím lepší bude výsledek - těsto bude víc lístkovat.)
Hotové těsto je ve chvíli, kdy žmolky docela drží při sobě. Těsto zabal do fresh fólie a dej aspoň na hoďku do ledničky odpočinout.
náplň: Roztop čokoládu a přimíchej k ní nasekané oříšky.

kompletace:
Těsto rozděl na půlku. Z každé půlky vyválej kulatou placku o průměru 24-26 cm. Placku potři náplní až skoro ke krajům. Placku rozřež stylem "pizza" - prva na čtvrtiny a pak každou čtvrtinu ještě na třetiny. Celkem dostaneš 12 dílků. Každý dílek smotej od základny ke špici. Smotaný rugelach pak polož tak, aby špička dílku byla vespod a při pečení se nerozmotávala. Vyskládej rugelachy na plech vystlaný pečícím papírem a nechej ještě půl hoďky odpočívat v ledničce. Pak je vytáhni, potři rozšlehaným vajíčkem a dej péct na 180°C asi na 20-25 minut dokud nezezlátnou.
Upečené rugelachy nechej vychladnout a pak můžeš pocukrovat a sníst. Dobré jsou i druhý den, možná ještě lepší, protože se pěkně naleží a jsou vláčnější.



Přeju dobrou chuť.


Iwet



 







fotopostup:


 Těsto rozděl na poloviny.
Každou půlku rozválej na placku o velikosti asi 24-26 cm.

Tady jde trochu vidět jak správně šlompácky bylo těsto zpracované - ty fleky na těstě od skoro bílé až po okrovou jsou buď kousky Lučiny, másla nebo mouky.

 Na placku rozetři náplň až skoro do krajů.
Placku rozřež jako pizzu. Prva na čtvrtiny a pak každou čtvrtinu ještě dvakrát řízni - dostaneš celkem 12 dílků.
Dílky smotej od základny ke špičce. Špičky trojúhelníku by měly být ve finále zastrčené vespod, aby se při pečení nerozmotávaly. Takže na plech je naskládej už špičkou dolu. Nech je půl hoďky v ledničce odpočívat, pak potři rozšlehaným vajíčkem a upeč na 180°C asi 20_25 minut do zlatova. Po upečení nechej vychladnout. Můžeš pocukrovat, ale nemusíš. Záleží to na tom jak hodně sladíš a jakou čokoládu jsi použil/a. 

Komentáře

Oblíbené příspěvky