clafoutis - třešňová palačinka z trouby


clafoutis - třešňová palačinka z trouby

Letos jsem ještě třešňovou sezonu neskončila. Je půlka srpna, ale v obchodech pořád třešně mají. Takže dokud budou, tak budu péct třešňové dobroty. Nějak mi ty třešně chutnají!
Konečně jsem se dostala k tomu, abych vyzkoušela aj tuhle specialitu z francouzské kuchyně. Sice jsem nepoužila doporučovanou odrůdu třešní Montmorency, ale jen nějakou noname z Lidlu. Stejně to bylo dobré. A taky jsem nepoužila doporučovanou třešňovici (zrovna jsem neměla) ale Amaretto, ale mělo to díky tomu zajímavý šmrnc! (UPDATE: vyzkoušela jsem třešňovici, ale nic moc. Amaretto je mnohem lepší.) No a když si budu chtít upéct tuhle dobrotu s nějakým jiným ovocem než třešněma, tak už to nebude clafoutis, ale flaugnarde.



zdroj inspirace:
časopis F.O.O.D. červenec 2019, str. 72

ingredience na koláč o průměru 28 cm nebo 6 malých formiček:
3 vajíčka
200 ml mléka

25 g Amaretta nebo třešňovice

40 g rozpuštěného másla
150 g hladké mouky
70 g cukru
špetka soli
400-500 g třešní (nech si rezervu na ujídání) ;-)

na dokončení: 20 g másla na vymazání formy
              50 g krystal cukru na vysypání formy

postup:
Těsto je stejné jako na palačinky. Takže smíchej mouku, cukr a sůl. Vyklepni do toho vajíčka, nalej Amaretto, rozpuštěné máslo a trochu mléka. Vymíchej z toho hlakdé těsto bez hrudek. Pak tam nalej zbytek mléka a rozmíchej.
Pekáček pořádně vymaž máslem, nešetři! Vysyp pekáček krystalovým cukrem - po upečení budou okraje krásně karamelové (nevysypává se moukou!). Na dno rovnoměrně rozházej třešně. Vypeckovat nebo nevypeckovat? To je otázka! Při jezení pecky prudí, protože musíš dávat bacha, abys nějakou nerozkousl a nevylomil si zub. Na druhou stranu se při pečení uvolňuje amygdalin, který má charakteristickou příchuť mandlí (ale při konzumaci většího než malého množství hrozí otrava kyanovodíkem). 
Pekáček s třešněma zalej těstem a posypej zbytkem krystalového cukru.
Dej do trouby na 180°C horní/spodní pečení na 40 minut.
Po upečení můžeš pocukrovat (je to jen na efekt, jinak je to ale úplně zbytečné), nebo dát si to s kopečkem vanilkové zmrzliny (to už je lepší a chutnější varianta), nebo jen s kopcem šlehačky. :-)




Přeju dobrou chuť.


Iwet



Tady je loňská verze. Jednoporcovky jsou super, když se chceš rozdělit s návštěvou a chceš servírovat úhledné dezerty. 










Komentáře

Oblíbené příspěvky