käsekuchen - tvarohový koláč
käsekuchen - tvarohový koláč
Američani mají svůj cheesecake, Němci zase käsekuchen. Jsou si podobné, ale přitom je každý jiný. Oba dva ale stojí za to!
na koláč o průměru 20 cm:
těsto: 200 g hladké mouky
50 g cukru moučka
75 g másla
1 vajíčko
1/2 lžičky prdopeče
špetka soli
náplň: 500 g tvarohu (použila jsem polotučný)
200 g smetany na šlehání 30%
40 g škrobu (celkem fuk jestli bramborový nebo kukuřičný)
3 vajíčka
60 g měkkého másla
120 g cukru
špetka soli
1/2 lžičky vanilky
1/4 lžičky citrokůry
postup:
těsto: Smíchej všechno suché, přidej studené máslo a rychle promíchej až vznikne hrubá drobenka. Do toho přidej vajíčko a zase na rychlovku promíchej jen tak, aby vznikla hrouda těsta. Žádné dlouhé a poctivé zpracování. Šlompácká práce je idál! Těsto zabal do fólie šup do ledničky.
náplň: Jsou dva způsoby jak udělat náplň. Oba jsou správně, mají trošku jiný postup a jiný výsledek.
Takže pokud chceš mít náplň kompaktní a hutnou, tak jen třeba vidličkou smíchej všechny suroviny dohromady. Žádné šlehání!
Když chceš nadýchanější strukturu náplně, tak šlehej! Měkké máslo smíchej s cukrem, škrobem, vanilkou a citrokůrou. Pak přidej vajíčka, zašlehej je (ideálně v mixéru nebo ručním šlehači - ušetří ti práci). Pak tvaroh a smetanu (všecko musí mít pokojovou teplotu, aby se to nezdgrclo). Nakonec vyšlehej bílky se špetkou soli a sníh pak zamíchej k tvarohové směsi.
kompletace:
Z těsta vyválej placku asi 3 mm tlustou. Těsto přenes do formy a urovnej ho na dno i boky do výšky 5-6 cm.
Do připravené formy s těstem nalej náplň a dej péct na 170°C na 50-60 minut (víc určitě ne, bylo by to vysušené). Prostě se to peče jako klasický cheesecake. Prostředek se po dopečení může ještě lehce chvět.
Po dopečení nechej vychladnout na pokojovou teplotu a pak na pár hodin nebo na noc dej ještě ztuhnout do ledničky.
Před podáváním ozdob čím chceš - já dala ostružiny. Ale jakékoliv bobule budou k tomu dobré. Aj čokoláda. Aj mango. Aj karamel. Aj kiwi. Prostě dej si co chceš. :-)
Přeju dobrou chuť.
Iwet
Komentáře
Okomentovat