kirschwähe mit Schmanguss - třešňový koláč



kirschwähe mit Schmandguss - třešňový koláč s náplní z kysané smetany

Můj další sladký německý objev je tenhle třešňový koláč. Je uplně perfektní adept na vyzkoušení právě teď, protože ještě je sezona třešní. A taky proto, že cpát se furt tím stejným je nuda a tohle je jiné - z těsta, které jsem neznala a do náplně se dává Schmand a to jsem taky neznala!
Der Schmand je Německý výrobek z kyselého mléka, chutí aj konzistencí hodně podobný creme fraiche nebo zakysané smetaně. Má 24% tuku, creme fraiche myslimže 30% a zakysanka od 10 do 20%. Takže v Česku klíďo vyměň Schmand za creme fraiche a bude to naprosto v cajku.
No a co teda vlastně znamená tohle divné sousloví? V laickém překladu je to třešňový koláč s náplní z kysané smetany. Název kirschwähe pochází od hranic Německa se Švýcarskem. Z němčiny má  "kirsche"- třešně a od Švýcarů zase "wähe" - placatý koláč na slano nebo sladko.




 


zdroj inspirace:

https://www.lecker.de/kirschwaehe-mit-schmandguss-8134.html

ingredience na kláč o průměru 26 cm:
těsto: 100 g tvarohu ve vaničce
       40 g mléka (4 lžíce)
       30 g oleje (4 lžíce)
       40 g cukru
       200 g hladké mouky
       1 lžička prdopeče
       špetka soli
náplň: 3 lžíce mletých mandlí (nebo strouhanky)
       500-600 g třešní
       500 g creme fraiche/Schmand/tučná zakysanka
       4 vajíčka velikosti M
       30  g cukru
       plátky mandlí na ozdobu

postup:
těsto: Smíchej mokré, smíchej suché, smíchej mokré se suchýma ingrediencema. Tady zase platí, že čím rychleji tím líp. Žádná poctivá práce a dokonale propracované těsto není žádoucí (bylo by pak nedobře tuhé a to fakt nechceš).
náplň: Smíchej všechno dohromady takovou tou drátěnou šlehací metlou.

kompletace:

Těsto vyválej na tloušťku 3 mm (nebo tak, aby zakrylo dno a ještě zbylo na okraje 4 cm vysoké).  Těsto přenes do formy vymazané a vysypané moukou. Urovnej ho a udělej vyšší okraje. Na dno rovnoměrně nasyp mleté mandle (nebo strouhanku). Na to naskládej třešně (já je nevypeckovala, aby z nich nevytekla šťáva a taky se mi nechtělo s tím zdržovat, ale v hotovém koláči to ruší chuťový dojem - je to opruz hledat a vyplivovat pecky). Třešně zalij náplní a párkrát s formou prašti o linku, aby se vypustily z náplně bublinky - kazí estetický dojem (Třeba jako na mojem koláči. Prostě jsem na to zapomněla.). Vrch koláče posypej plátky mandlí. Dej to do trouby rozpálené na 175°C péct asi na 50 minut. Koláč dej do spodní třetiny spíš než do půlky, aby se vršek nespálil a dno nebylo syrové. Po upečení nechej vychladnout a ztuhnout minimálně 4 hodiny. Jestli to vydržíš samou zvědavostí nesníst, tak koláč strč do ledničky na noc.



Přeju dorou chuť.

Iwet





Komentáře

Oblíbené příspěvky