ombré ostružinový cheesecake


ombré ostružinový cheesecake

Kousek od našeho baráku rostou ostružiny. Takové ty lesní, nešlechtěné s výraznou chutí a vůní. Jsou úžasné, ale ne všichni mají rádi tu kyselou chuť. Možná proto je tady nikdo netrhá a všichni si rači kupují v obchodě velké, sladké a tak trochu chuťově mdlé.
No, každopádně já nelenila a posbírala je. Kyselé mám totiž ráda. A přece to nenechám zkazit, ne? To by byla strašná škoda. Takhle jsem mohla udělat lehký a osvěžující dezert.





zdroj inspirace:
https://colorsoffood.de/matcha-mousse-kuchen/
Fakt stojí za to se na to mrknout, protože ten chlapík dovedl k naprosté dokonalosti barevné rozložení i poměr vrstev! Je to něco jako povinná četba. ;-) Já to dělala dost od oka, ale to jeho je fakt mazec!

Recept jsem zkopírovala ze svého staršího dobrého receptu "něco jako cheesecake".

ingredience na průměr formy 20 cm:
korpus: 190 g sušenek (Bebečka nebo máslové z Lidlu jsou OK)
        85 g másla

ostružinové pyré: 125 g ostružin (čerstvých nebo mražených je fuk)
                  20 g citronové šťávy
                  40 g cukru
                  2 g želatiny v prášku
                  15 g vody
náplň: 8 g želatiny v prášku (nebo 5 plátků)

       40 g vody
       250 g mascarpone
       70 g cukru
       1 lžička vanilkového extraktu
       400 g bílého jogurtu (10% tuku)
       100 g smetany ke šlehání
na ozdobu: 70 g husté zakysanky nebo creme fraiche
           5 g cukru
           ostružiny, borůvky kolik je libo :-)

*Cukru dej podle chuti. Já měla kyselé ostružiny, tak jsem dala víc cukru.
*Ostružiny klidně můžeš vyměnit za jiné bobule - maliny, borůvky, černý rybíz, nebo višně budou taky dost dobré.
*Můžeš zkusit dát 300 g jogurtu a 200 g šlehačky, když to chceš mít víc nadýchané. ;-)

postup:
korpus: Rozdrť sušenky na drobečy. (V mixéru je to rychlovka a pohoda. Ale dá se aj ručně - sušenky dej do pytlíku a válečkem do toho bouchej dokud se to nerozbije. Je to ale pracné a nadělá to nepořádek.) Drobečky smíchej s rozpuštěným a zchladlým máslem. Bude z toho výsledná hmota podobná mokrému písku. To nasypej do dortové formy vystlané pečícím papírem. Drť pěkně urovnej a udusej na dno aj boky. (Udělej je vyšší, klidně aj 4-5 cm.) Dej to zchladit do ledničky tak na hoďku. (Když to nevychladíš a neztuhne to, tak se korpus zespodu nasákne tekutinou z jogurtu a bude rozblemcaný.) Mezitím si připrav další složky čííízu.
ostružinové pyré: Nachystej si želatinu - želatinu v prášku zalej studenou vodou a nechej 10 minut nabobtnat. Mezitím dej ostružiny do rendlíku a zahřívej, občas promíchej a až se ovoce rozvaří, tak ho propasíruj přes sítko. (Já dostala z těch 125 g ostružin nějakých 70 g čistého pyré.) Do čistého pyré přidej cukr, citronovou šťávu a nabobtnanou želatinu. Promíchej to a zahřej pokud se cukr nebo želatina nechce rozpustit (Nesmí tam zůstat nerozpuštěné krystalky cukru nebo zrníčka želatiny). Ale moc to s tím zahříváním nepřeháněj, protože želatina nemá ráda moc teplo (Nesmí se vařit, pak ztrácí svou superschopnost ztuhnout.). Nakonec pyré nechej vychladnout na pokojovou teplotu.
náplň: Želatinu v prášku zalej studenou vodou a nechej nabobtnat asi 10 minut. Mascarpone smíchej ve větší míse s cukrem a vanilkou. (Je fajn mít na to ruční mixér, ale šlehací metla v nouzi postačí.) Přidej bílý jogurt a promíchej. A nakonec si vyšlehej šlehačku a taky ju zlehka přimíchej.
A teď ještě zahřej nabobtnanou želatinu tak, aby se uplně rozpustila. Nesmí tam zbýt žádné zrníčka, ale taky se nesmí vařit! Na to fakt bacha! Do rozpuštěné želatiny přidej lžíci krému a promíchej. Znova přidej lžíci krému a promíchej... Po částech zamíchej asi třetinu krému k želatině a pak to všechno nalej zpátky do misky ke zbylým dvom třetinám krému a poctivě promíchej. (Želatina se postupně přimíchává proto, aby se nezgrcla v krému a neudělala hrudky.)

kompletace:
No a teď ta zábavná část - míchání a barvení náplně. Já míchala od oka, odměřovala jsem lžící a naběračkou. Zkusim to někdy přesně zvážit a doplním info. Zatím prostě takhle...
Hmotnost náplně si rozděl na 15 částí....
5 částí náplně prostě nalej do vychlazeného korpusu a nebarvi je vůbec.
Další 4 části obarvi 2 lžícemi ostružinového pyré. Dobře promíchej a vylej doprostřed formy na bílou vrstvu.
3 části obarvi čtyřmi lžícemi pyré a vylej zase doprostřed.
2 části obarvi šesti lžicemi pyré zamíchej a vylej zase doprostřed.
A tu 1 poslední část obarvi zbytkem pyré a zase nalej doprostřed.
Párkrát bouchni s formou o stůl a dej to na noc do ledničky vychladit a ztuhnout.
Před podáváním smíchej zakysanku s cukrem a potři tím vršek dortu. (Když to uděláš hned po dokončení dortu, tak se bílá zakysanka přes noc nacucá barvou z ostružin a bude taky růžová. Z esetického hlediska je lepší ju nechat bílou a potírat až před podáváním.) Nakonec ozdob čerstvým ovocem a můžeš krájet a podávat.


Přeju dobrou chuť.


Iwet



 







Komentáře

Oblíbené příspěvky