rahmkuchen - smetanový koláč


rahmkuchen - smetanový koláč

Další Německá specialita. Smetanově krémová náplň, těsto uplně klasické křehké a nahoře je to posypané skořicovým cukrem. Dobrá kombinace! Koláč není nudný a není přeslazený.
Existuje spoustu variant, ale mě se líbila tahle, protože bych nejspíš nikdy nepoužila skořicový cukr na posyp. A tady je, tak jsem to musela zkusit. A hned jakmile jsem ho dopekla, tak jsem si vzpomněla na dětskou říkanku: "Karlíku, Karlíku, dobrá kaše na mlíku. Ještě lepší na smetaně, tu však Karlík nedostane!" Protože jsem našla ještě vychytávky! Drobenka nahoře? Geniální! Přidat vaječný likér? To musí být úžasné! Takže... mrkni na finty pod receptem. ;-)


 


zdroj inspirace:
https://baketotheroots.de/rahmkuchen-3-0/

ingredience na koláč o průměru 26 cm:

těsto: 200 g hladké mouky
       50 g cukru
       špetka soli
       1/2 lžičky prdopeče
       100 g studeného másla
       1 vajíčko
náplň: 400 g creme fraiche nebo Schmand
       200 g zakysané smetany
       200 g smetany ke šlehání
       75 g cukru
       25 g škrobu (nebo se dá vyměnit za 1 pytlík pudinku)
       3 vajíčka
       1 lžička vanilkového extraktu
       špetka soli
na ozdobu: 20 g cukru
           1 lžička skořice

postup:

těsto: Smíchej všechno suché dohromady. Přidej k tomu máslo a udělej z toho drobenku. Nakonec přidej vajíčko a vymíchej těsto. Pracuj rychle ať se máslo nezačne topit a taky ne moc kvalitně - těsto nemusí být vypracované do hladka, bohatě stačí když bude tak nějak držet pohromadě. Těsto zabal do fólie a dej do ledničky aspoň na půl hoďky chladit.
náplň: Do misky nasyp cukr a škrob a dobře to promíchej. Vyklepni do toho vajíčka a zase promíchej, pak creme fraiche a zakysanku a zase promíchej a nakonec nalej smetanu na šlehání a promíchej. Párkrát s miskou bouchni o linku, aby se vypustily bublinky z náplně (na koláči to pak nevypadá hezky).

kompletace:

Těsto vyválej na tloušťku asi 3 mm. Přenes ho do vymazané a moukou vysypané formy. Těsto urovnej a udělej vyšší okraje, aspoň tak 4 cm.
Do připraveného těsta nalej náplň a dej péct na 40 minut  při 175°C. Kdyby se náplň při pečení moc zvedala nahoru a praskala, tak stáhni teplotu na 150°C. Po dopečení vyndej z trouby a hned posyp skořicovým cukrem a nechej vychladnout na lince. Pak na noc nebo aspoň na 4 hoďky dej do ledničky vychladit a ztuhnout.

finty:

1. drobenka. Ze 70 g hladké mouky, 30 g mletých lískáčů, 30 g cukru, 1/2 lžičky skořice  a 50 g másla udělej drobenku. Po 20ti minutách pečení ju nasyp na těsto a dopeč dalších 20 minut.

2. vaječný likér. Místo 50 g smetany na šlehání dej do náplně 50 g vaječeného likéru.




Přeju dobrou chuť.


Iwet










Komentáře

Oblíbené příspěvky