dýňový cheesecake


Vlastně bych sem tenhle recept ani neměla psát. Nemám uplně čisté svědomí. Ten postup mi uplně nejde. Někde dělám chybu, protože spodní sušenkovou vrstvu mám vždycky rozmočenou. Kdyby někdo věděl kde nebo v čem může být chyba, tak mi prosím dejte vědět.
Zatím postup opíšu od zkušenějších a snad se vám povede. Protože chuť tohoto čízu je fakt dobrá a byla by škoda si ho nechat pro sebe ve složce "koncept".
Díky Hanko za parádní typ! :-)

Jo a recepty jsou tu dva - ze dvou důvodů. První je, že je vlastně celkem fuk kolik dáte základních surovin (cream cheese a pyré) - dej co máš a kolik máš. Důležité je koření! Pokud to nepřeženeš, nebo zase málo nedokořeníš, tak je úspěch zaručen. A druhý důvod je ten, že první číz je stabilnější a vpohodě přežije cestu po D1 a ten druhý číz je krásně krémový a rozplývá se na jazyku (taky přežil 5ti hodinovou jízdu po německých dálnicích, ale převážela jsem ho rači v pečící formě.) A karamel nahoru určitě nevynechej, bo tomu čízu dá další chuťový rozměr.




dýňový cheesecake I.

zdroj inspirace:
https://www.devceuplotny.cz/foodblog/dynovy-cheesecake

ingredience na číz o průměru 23 cm:
základna: 200 g sušenek Lotus
          45 g mletých pekanových ořechů
          60 g másla
náplň: 350 g dýňového pyré
       600 g cream cheese
       130 g cukru
       35 g karamelu (viz níž)
       40 g smetany 33%
       4 vajíčka velikosti M
       1 lžička sušené citronové kůry nebo špetka čerstvé
       1 lžička dýňového koření
       1/2 lžičky skořice
       10 g škrobu (asi 1 lžíce)
vrchní vrstva: 200 g creme fraiche 30%
               10 g moučkového cukru
na ozdobu: 4 sušenky Lotus
           40 g pekanových ořechů

karamel:
130 g cukru
         20 g vody
         65 g másla
         65 g smetany 33%
         1/4 lžičky soli
         1 lžička vanilkového extraktu


Použila jsem "Koření od Antonína". Ale můžeš dát jakékoli jinačí. Můžeš zkusit třeba perníkové, spekulatius, zázvor, muškátový oříšek, vanilku...

postup:
základna: Rozdrť sušenky najemno, přidej pekany a roztopené a zchladlé máslo. Promíchej to a vznikne nesoudržná hmota jako mokrý písek. Vysyp to do formy vystlané pečícím papírem. Rovnoměrně to rozprostři po celé ploše dna a pak to uťapkej. Ale pořádně! Neboj se toho a utlač co to půjde. Dej to péct na 180°C na 10 minut. Po upečení vytáhni z trouby.
náplň: Uvař dýni do měkka a rozmixuj ju. Vznikne ti pyré.
Rozmíchej pyré s cream cheese, cukrem, kořením, škrobem a karamelem. Pak po jednom přidávej vajíčka a pořádně rozmíchej. Je fajn na to použít mixér, usnadní to práci a ušetří čas. A nakonec ještě přilej smetanu a promíchej. Hotovo. Můžeš nalét na upečenou základnu.
Dej to do trouby na 150°C na 1 hodinu. Po upečení vypni troubu, ale neotevírej ju. Nech tam číz dojet ještě další hoďku. Pak teprve ho můžeš vytáhnout. Nechat zchladnout a pak do ledničky na noc vytuhnout.
vrchní vrstva: Smíchej creme fraiche s cukrem a rovnoměrně rozetři navrch čízu.
Ozdob sušenkama a pekanama jak je libo a po nakrojení ještě pocákej karamelem.
karamel: V rendlíku zahřej na vysoký stupeň (dávám 8. stupeň z 9) cukr a vodu. Nemíchej! Jakmile bude mít karamel tu správnou zlatavě hnědou barvu, tak rychle odstav z plotýnky a přihoď máslo. Bude to prskat a bublat, ale pak se máslo rozpustí a už bude klid. Přidej ještě sůl, vanilkový extrakt a na třetiny přimíchej smetanu (líp se bude rozmíchávat). Můžeš vrátit rendlík na plotýnku na stupeň 1 nebo 2 a míchej dokud se všecko hezky nespojí do krémové hmoty. Čím dýl budeš karamel zahřívat, tím hustší bude.
Část karamelu použij do náplně a zbytek na pocákání hotového čízu, nebo jen tak ho dlabat. :-D

...druhý recept o kus níž...

               






dýňový cheescake II.

Je stejně dobrý, základ je plus mínus stejný, jen tenhle nemá škrob a je tím pádem krémovější a rozplývá se na jazyku.

zdroj ispirace:
https://mamapecedoma.com/2018/09/01/dynovy-cheesecake/

ingredience na číz o průměru 23 cm:
základna: 200 g sušenek Lotus
          45 g mletých pekanových ořechů
          60 g másla
náplň: 400 g dýňového pyré
       775 g cream cheese
       200 g cukru
       100 g smetany 33%
       4 vajíčka velikosti L
       1 lžička sušené citronové kůry nebo špetka čerstvé
       1 lžička dýňového koření
       1/2 lžičky skořice
vrchní vrstva: 200 g creme fraiche 30%
               10 g moučkového cukru
na ozdobu: 4 sušenky Lotus
           40 g pekanových ořechů
karamel: 130 g cukru
         20 g vody
         65 g másla
         65 g smetany 33%
         1/4 lžičky soli
         1 lžička vanilkového extraktu
postup:
základna: Rozdrť sušenky najemno, přidej pekany a roztopené a zchladlé máslo. Promíchej to a vznikne nesoudržná hmota jako mokrý písek. Vysyp to do formy vystlané pečícím papírem. Rovnoměrně to rozprostři po celé ploše dna a pak to uťapkej. Ale pořádně! Neboj se toho a utlač co to půjde. Dej to do ledničky aspoň na hoďku chladit.
náplň: Uvař dýni do měkka, slej všecku vodu pryč a rozmixuj to. Vznikne ti pyré.
Rozmíchej pyré s cream cheese, cukrem a kořením. Pak po jednom přidávej vajíčka a pořádně rozmíchej. Je fajn na to použít mixér, usnadní to práci a ušetří čas. A nakonec ještě přilej smetanu a promíchej. Hotovo. Můžeš nalét na vychlzenou základnu.
Dej to do trouby na 160°C na 1 hodinu. Po upečení vypni troubu, ale neotevírej ju. Nech tam číz dojet ještě další hoďku. Pak teprve ho můžeš vytáhnout. Nechat zchladnout a pak do ledničky na noc vytuhnout.
vrchní vrstva: Smíchej creme fraiche s cukrem a rovnoměrně rozetři navrch čízu.
Ozdob sušenkama a pekanama jak je libo a po nakrojení ještě pocákej karamelem.
karamel: V rendlíku zahřej na vysoký stupeň (dávám 8. stupeň z 9) cukr a vodu. Nemíchej! Jakmile bude mít karamel tu správnou zlatavě hnědou barvu, tak rychle odstav z plotýnky a přihoď máslo. Bude to prskat a bublat, ale pak se máslo rozpustí a už bude klid. Přidej ještě sůl, vanilkový extrakt a na třetiny přimíchej smetanu (líp se bude rozmíchávat). Můžeš vrátit rendlík na plotýnku na stupeň 1 nebo 2 a míchej dokud se všecko hezky nespojí do krémové hmoty. Čím dýl budeš karamel zahřívat, tím hustší bude.
Část karamelu použij do náplně a zbytek na pocákání hotového čízu, nebo jen tak ho dlabat. :-D



Přeju ať se povede a dobrou chuť!

Iwet








Komentáře

Oblíbené příspěvky