Míša dort
Míša dort
Když jsem byla mládě ve školních letech, tak nám máma tuhle pochoutku pekla jako řezy na veliký plech.
Přebírám štafetu a dneska peču Míšu já pro svoje mláďata. V menší velikosti a v dortové formě, protože je to hezčí.
Zásada pečení pro mláďata je dát co nejmíň těsta, hodně krémové náplně a nahoru ozdůbek co nejvíc se vejde! Takže Míša dort je uplně fuk, hlavně když jsou nahoře křupavé čokoládové kuličky. A další jsou připravené v misce na přidání. Protože na tom doru je jich přece zoufale málo. Vlastně jim jde jen o ty kuličky. Jsem je evidentně tentokrát těžce ošidila.
zdroj inspirace:
Recept mám ze zápisníčku mojí mámy, ta si originál opsala z nějakého časáku, ale nikdo už dneska neví ze kterého. :-( Omlouvám se autorům za krádež.
Na fotkách je Míša 23 cm v průměru, těsto ze 3 L vajíček a zbytek surovin k tomu upravený. Krém je z 500 g tvarohu a příjde mi, že by dort snesl aj větší vrstvu. Takže v rozpisu je to už upravené na ideální poměr těsto/krém/poleva.
ingredience na dort velikosti 25 cm:
těsto: 4 vajíčka velikosti L - bílky a žloutky zvlášť
4 rovné lžíce cukru
4 rovné lžíce polohrubé mouky
1 lžička prdopeče
2 rovné lžíce kakaa
2 lžíce oleje
špetka soli
náplň: 750 g tvarohu ve vaničce
250 g másla pokojové teploty
130 g moučkového cukru
1 lžíce vanilkového extraktu
poleva: 100 g čokolády 52%
75 g smetany na šlehání
25 g másla
Další verze náplně jsou dole pod postupem.
postup:
těsto: Vě větší míse vyšlehej žloutky s cukrem do světlé pěny a pak přimíchej olej.
V další míse vyšlehej bílky se solí do tuha.
A do třetí mísy prosij mouku, kakao a prdopeč.
A teď to všechno smíchat - do mísy se žloutkovou pěnou postupně přisypávej směs mouky a vyšlehané bílky, asi tak na 3x. Pracuj opatrně, ručně lžicí obracej těsto tak, aby nespadl sníh a těsto zůstalo nadýchané.
Těsto nalej do formy (boky vymazané sádlem a vysypané polohrubou moukou a dno vystlané pečícím papírem).
Peč na 175°C asi 20 minut, pak zapíchni špejli doprostřed těsta a jestli ju vytáhneš čistou, tak máš upečeno. Vytáhni z trouby a nechej vychladnout na mřížce.
krém: Máslo vyšlehej s cukrem do světlé bílé pěny (asi 10 minut poctivého mixování na vysoké otáčky). Do másla přidej zbytek ingrediencí a zase pořádně promíchej.
poleva: V rendlíku rozehřej smetanu (nevař!), dej pryč z plotýnky a přidej do ní nalámanou čokoládu a máslo. Nechej pár minut stát a pak promíchej. Míchej dokud nevznikne hladký sametově jemný krém.
kompletace:
Na vychladlý korpus rozprostři krém, vršek vyrovnej do roviny a nechej v ledničce ztuhnout.
Nakonec na krém nalej čokoládovou polevu. A můžeš ozdobit třeba čokoládovýma kuličkama (chtěla jsem napsat, že tohle zdobení není nutné, ale vlastně pro děcka je zdobení nejdůležitější ze všeho). Takže hodně nazdob. :-)
Dort dej na noc do ledničky ztuhnout a naležet.
další verze náplní:
Základ 2. verze: 250 g tvarohu, 250 g zakysanky (créme fraiche, mascarpone nebo aj cream cheese se dá použít), 200 ml smetany na šlehání 40%, 120 g cukru moučka.
Základ 3. verze: 400 g tvarohu ve vaničce, 300 g smetany na šlehání aspoň 33% tuku (ideálně 40%), 100 g másla, 100 g cukru moučka.
Rumovo-vanilková verze: 750 g tvarohu, 130 g cukru moučka, 250 g másla, 4 lžíce rumu, lžíce vanilkového extraktu. S rumem je to mnohem lepší jak bez - voňavější a chutnější, ale není to kids friendly kvůli obsahu alkoholu.
Pribiňáková verze: 400 g tvarohu, 300 g smetany na šlehání 40% (nedávej žádnou 30%, ta nedrží tvar a pouští vodu!!!), 100 g cukru moučka.
Nízkotučná verze: 500 g tvarohu z alobalu, 250 g tvarohu bez tuku z vaničky, 130 g cukru/sladidla, vanilkový extrakt. Krém si sám udrží tvar díky tvarohu z alobalu a nepotřebuje máslo.
Je lepší krém mixnout něčím co má nože a rozseká hrudkovatý tvaroh.
Netučná verze: 750 g tvarohu bez tuku z vaničky, 4 plátky želatiny + 25 g vody, 130 g cukru nebo sladidla dle chuti. Krém drží tvar díky želatině.
Čokoládová verze: 700 g tvarohu, 100 g cukru, 250 g rozpuštěné čokolády (bílá, méčná, hořká nebo ruby je na tobě) - do rozpuštěné čokolády vmíchej pár lžic tvarohu a pak všechno smíchej dohromady. Předejdeš tomu, že se ti čokoláda zgrcne při kontaktu s chladným tvarohem.
Ovocná verze č.1: 250 g ovoce (maliny, borůvky, meruňky, višně, lesní směs, mango...) rozvař a udělej pyré (mixni to nebo přeceď přes sítko). Namoč 3 plátky želatiny do studené vody a pak rozehřej (nesmí se vařit - ztratí svoji tuhnoucí superschopnost). Smíchej želatinu s ovocným pyré, smíchej želatinové pyré s 700 g tvarohu (nebo 500 g tvarohu a 200 g zakysanky) a 140 g cukru a máš krém hotový.
Ovocná verze č.2: uděláš základní tvarohový krém a samotný ovocný přeliv dáš nahoru. Ovocný přeliv uděláš z 250 g ovoce, stejně jako v ovocné verzi č.1 a přidáš cukru podle chuti - asi 50 g.
Ovocná verze č.3: uděláš základní tvarohový krém z 500 g tvarohu ve vaničce, 140 g cukru a 250 ml smetany na šlehání (tady může být aj ta 33% smetana, protože sušené ovoce si natáhne vodu) a přidáš rozmixované lyofylizované ovoce podle chuti (jahody, maliny, borůvky...).
Přeju dobrou chuť!
Iwet
Děkuji moc za podrobný popis Míša dortu. Nemohla jsem ho nikde najít, ani na Googlu tento pravý Míša nebyl. Za týden mám sraz s kamarádem, tak mu ho upeču. A hned nato pojedu ke kamarádce, tak ji také potěším ňamkou. A má vnučka bude také nadšená. Ještě jednou dík. Hanka
OdpovědětVymazat