Míša dort


Míša dort

Když jsem byla mládě ve školních letech, tak nám máma tuhle pochoutku pekla jako řezy na veliký plech.
Přebírám štafetu a dneska peču Mí
šu já pro svoje mláďata. V menší velikosti a v dortové formě, protože je to hezčí.
Zásada pečení pro mláďata je dát co nejmíň těsta, hodně krémové náplně  a nahoru ozdůbek co nejvíc se vejde! Takže Míša dort je uplně fuk, hlavně když jsou nahoře křupavé čokoládové kuličky. A další jsou připravené v misce na přidání. Protože na tom doru je jich přece zoufale málo. Vlastně jim jde jen o ty kuličky. Jsem je evidentně tentokrát těžce ošidila.




zdroj inspirace:

Recept mám ze zápisníčku mojí mámy, ta si originál opsala z nějakého časáku, ale nikdo už dneska neví ze kterého. :-( Omlouvám se autorům za krádež.
Na fotkách je Míša 23 cm v průměru, těsto ze 3 L vajíček a zbytek surovin k tomu upravený. Krém je z 500 g tvarohu a příjde mi, že by dort snesl aj větší vrstvu. Takže v rozpisu je to už upravené na ideální poměr těsto/krém/poleva.


ingredience na dort velikosti 25 cm:
těsto: 4 vajíčka velikosti L - bílky a žloutky zvlášť
       4 rovné lžíce cukru
       4 rovné lžíce polohrubé mouky
       1 lžička prdopeče
       2 rovné lžíce kakaa

       2 lžíce oleje
       špetka soli
náplň
: 750 g tvarohu ve vaničce
       250 g másla pokojové teploty
       130 g moučkového cukru

       1 lžíce vanilkového extraktu
poleva: 100 g čokolády 52%
        75 g smetany na šlehání
        25 g másla
Další verze náplně jsou dole pod postupem.


postup:
těsto: Vě větší míse vyšlehej žloutky s cukrem do světlé pěny a pak přimíchej olej.
V další míse vyšlehej bílky se solí do tuha.
A do třetí mísy prosij mouku, kakao a prdopeč.
A teď to všechno smíchat - do mísy se žloutkovou pěnou postupně přisypávej směs mouky a vyšlehané bílky, asi tak na 3x. Pracuj opatrně, ručně lžicí obracej těsto tak, aby nespadl sníh a těsto zůstalo nadýchané.
Těsto nalej do formy (boky vymazané sádlem a vysypané polohrubou moukou a dno vystlané pečícím papírem).
Peč na 175°C asi 20 minut, pak zapíchni špejli doprostřed těsta a jestli ju vytáhneš čistou, tak máš upečeno. Vytáhni z trouby a nechej vychladnout na mřížce.
krém: Máslo vyšlehej s cukrem do světlé bílé pěny (asi 10 minut poctivého mixování na vysoké otáčky). Do másla přidej zbytek ingrediencí a zase pořádně promíchej.
poleva: V rendlíku rozehřej smetanu (nevař!), dej pryč z plotýnky a přidej do ní nalámanou čokoládu a máslo. Nechej pár minut stát a pak promíchej. Míchej dokud nevznikne hladký sametově jemný krém.



kompletace:

Na vychladlý korpus rozprostři krém, vršek vyrovnej do roviny a nechej v ledničce ztuhnout.
Nakonec na krém nalej čokoládovou polevu. A můžeš ozdobit třeba čokoládovýma kuličkama (chtěla jsem napsat, že tohle zdobení není nutné, ale vlastně pro děcka je zdobení nejdůležitější ze všeho). Takže hodně nazdob. :-)
Dort dej na noc do ledničky ztuhnout a naležet.


další verze náplní:

Základ 2. verze: 250 g tvarohu, 250 g zakysanky (créme fraiche, mascarpone nebo aj cream cheese se dá použít), 200 ml smetany na šlehání 40%, 120 g cukru moučka.
Základ 3. verze: 400 g tvarohu ve vaničce, 300 g smetany na šlehání aspoň 33% tuku (ideálně 40%), 100 g másla, 100 g cukru moučka.
Rumovo-vanilková verze:  750 g tvarohu, 130 g cukru moučka, 250 g másla, 4 lžíce rumu, lžíce vanilkového extraktu. S rumem je to mnohem lepší jak bez - voňavější a chutnější, ale není to kids friendly kvůli obsahu alkoholu.
Pribiňáková verze: 400 g tvarohu, 300 g smetany na šlehání 40% (nedávej žádnou 30%, ta nedrží tvar a pouští vodu!!!), 100 g cukru moučka.
Nízkotučná verze: 500 g tvarohu z alobalu, 250 g tvarohu bez tuku z vaničky, 130 g cukru/sladidla, vanilkový extrakt. Krém si sám udrží tvar díky tvarohu z alobalu a nepotřebuje máslo.

Je lepší krém mixnout něčím co má nože a rozseká hrudkovatý tvaroh.
Netučná verze:
750 g tvarohu bez tuku z vaničky, 4 plátky želatiny + 25 g vody, 130 g cukru nebo sladidla dle chuti. Krém drží tvar díky želatině.   
Čokoládová verze: 700 g tvarohu, 100 g cukru, 250 g rozpuštěné čokolády (bílá, méčná, hořká nebo ruby je na tobě) - do rozpuštěné čokolády vmíchej pár lžic tvarohu a pak všechno smíchej dohromady. Předejdeš tomu, že se ti čokoláda zgrcne při kontaktu s chladným tvarohem.
Ovocná verze č.1: 250 g ovoce (maliny, borůvky, meruňky, višně, lesní směs, mango...) rozvař a udělej pyré (mixni to nebo přeceď přes sítko). Namoč 3 plátky želatiny do studené vody a pak rozehřej (nesmí se vařit - ztratí svoji tuhnoucí superschopnost). Smíchej želatinu s ovocným pyré, smíchej želatinové pyré s 700 g tvarohu (nebo 500 g tvarohu a 200 g zakysanky) a  140 g cukru a máš krém hotový.

Ovocná verze č.2:
uděláš základní tvarohový krém a samotný ovocný přeliv dáš nahoru. Ovocný přeliv uděláš z 250 g ovoce, stejně jako v ovocné verzi č.1 a přidáš cukru podle chuti - asi 50 g.

Ovocná verze č.3: uděláš základní tvarohový krém z 500 g tvarohu ve vaničce, 140 g cukru a 250 ml smetany na šlehání (tady může být aj ta 33% smetana, protože sušené ovoce si natáhne vodu) a přidáš rozmixované lyofylizované ovoce podle chuti (jahody, maliny, borůvky...).

Přeju dobrou chuť!


Iwet








Komentáře

Oblíbené příspěvky