pizza


pizza

Nějak mi to sladké už lezlo na nervy. Chtělo to změnu! Něco slaného. Ale pečeného. 
Pizza je pečená, takže to není vaření. A má spoustu variant, podle toho co se dá nahoru. Takže tohle se dá dělat do nekonečna. Tohle mě baví!
Pročetla jsem si spoustu špatných aj pár dobrých návodů a receptů jak na tu správnou italskou pizzu. 
Na pizze nemám ráda tlusté buchtoidní těsto, takže jsem se snažila si tu svou udělat tenkou, uvnitř měkkou a na povrchu křupavou. Celkem se povedlo. Hlavní zásluhu na tom má tady ten článek:
https://ilove-italy.cz/domaci-italskou-pizzu/
Je sice "trochu delší", ale článek obsáhl důležité informace potřebné k upeční dobré pizzy v domácích podmínkách (žádná pec na pizzu, kámen na pečení ani pravá italská mouka). Takže VELKÉ DÍKY, paní nebo slečno Zuzko!
Doporučuju všem si ten článek přečíst. Několikrát.




zdroj receptu:
https://blog.mall.cz/lifestyle/jak-na-testo-na-pizzu-jako-z-italske-pizzerie-706.html
Nejlepší recept na těsto aj s postupem jsem našla kde bych to vživotě nehledala! Mall.cz je přece obchoďák, ne kulinářský institut! :-D

ingredience na 3 pizzy o průměru 30 cm:
těsto: 500 g hladké mouky
       300 g vlažné vody (25-30°C)
       10 g droždí
       10 g olivového oleje (2 lžíce)
       1 lžička soli
rajčatové máča: 200 g rajčatového pyré nebo sekaných rajčat
                1 cibule
                4 lžíce olivového oleje
                pizza koření
                2-3 stoužky česneku
                špetka soli


postup:
těsto: Do mísy nalej vodu a rozdrob dorždí, promíchej a nech 10 minut stát. Kvasinky by se měly v teple probudit. Pak přisyp mouku a sůl a vypracuj hladké těsto. Nakonec zapracuj ještě olivový olej. Jakmile bude těsto hladké a nelepivé, tak ho přikryj fresh fólií a dej do ledničky aspoň na 12 hodin, ale klidně až 24.
Asi 2 hodiny před pečením pizzy prohnětej těsto a rozděl ho na 3 části a vykoulej z nich kuličky. Zase je nech v ledničce přikryté fresh fólií odpočívat.
UPDATE: Jo, zkoušela jsem udělat těsto klasickým způsobem, kdy se nechá kynout 1 hoďku na lince při pokojové teplotě. ALE nebylo to vůbec dobré! Těsto se při roztahování trhalo, nebylo tak vláčné a tažné. Při pečení taky nevykynulo tak pěkně jako to co kyne dlouho. A konzistence po upečení a chuť byla taky slabá. A korunu jsem té hrůze nasadila obyč kečupem místo rajčatové máče. Chybama se člověk učí! 
rajčatová máča: V rendlíku na olivovém oleji osmahni nakrájenou cibuli, přidej rajčatové pyré, prohřej a nakonec prisyp koření a prolisovaný česnek. Po vychladnutí můžeš použít.

kompletace:
Těsně před pečením vytáhni těsto z ledničky, na pomoučeném válu od středu ho začni roztahovat ke krajům (nepoužívej váleček, protože z těsta vyžene bublinky). Kraje nechej trochu tlustší, aby nevytékala náplň při pečení. Pracuj rychle, aby těsto nezačalo kynout a nebylo tlusté.
Placku potři rajčatovou máčou a naskládej tam co uznáš za vhodné (já dala tentokrát rajčatovou máču, plesnivý sýr, mozzarelu, parmezán, sušenou šunku a zelené olivy).
Pizzu přesuň na rozpálený plech nebo pizza kámen (pokud máš), dej do trouby rozpálené na 250°C a peč 7-10 minut (podle toho jaké jsi použila suroviny nahoru - víc vodnaté budou chtít delší pečení).
Po upečení hned rozkrájej a sněz. Je super si k pizze přikusovat čerstvou bazalku nebo nějaký salát.

příchutě pizzy:

Hawaii - sugo, šunka, mozzarela, ananas
Margherita - sugo, mozzarela, po upečenení čerstvá bazalka a oliváč
Prosciutto - sugo, mozzarela, šunka
Prosciutto e funghi - sugo, mozzarela, šunka, žampiony
Capricciosa - sugo, šunka, žampiony, artyčoky, olivy
Tonno - sýr, tuňák, cibule, černé olivy, oliváč
Qattro Formaggi - mozzarela, gorgonzola, parmezán, pecorino
Diavola - sugo, ostrý salám, mozzarela, černé olivy
Špenátová - mascarpone, špenát, mozzarela, vajíčko (upeče se, klid), česnekco ještě se dá použít: kukuřice, rajčata, brokolice, plesnivý sýr (Hermelín, Niva), slanina, feferonky, sardinky, kuřecí maso, plody moře, salám... 


 

Přeju ať se povede a dobrou chuť!

Iwet


Pokud se někomu chce dělat sugo, tak tady je odkaz:
https://www.pizza-pizza.cz/
recept: 1,5 kg oloupaných rajčat
        1 větší mrkev
        1 větší cibule
        4 lžíce olivového oleje
        20-30 lístků čerstvé bazalky
        2 stroužky česneku
        sůl, pepř, cukt na dochucení
postup: Na oliváči jen lehce krátce zpěň česnek, přisyp nakrájenou mrkev a cibuli a osmazni to. Pak přilej oloupané a nakrájené rajčata a vař to 30-45 minut. Až bude zelenina rozvařená (nebo ju ůžeš trochu pomoct a rozmačkat), tak ju stáhni z plotýnky a nech vychladnout. Do vychladnuté máčky přidej bazalku rozdrcenou v hmoždíři s pepřem, solí a trochou oliváče. Zamíchej a je hotovo, můžeš použít.

Komentáře

Oblíbené příspěvky