jako Sacher


jako Sacher

Nikdy jsem  nejedla originál Sacher dort. Vlastně jsem nikdy nejedla ani žádnou napodobeninu skutečného Sachru. Nemůžu teda porovnávat, jestli je lepší tadyten nebo originál. Je prostě dobrý. To uplně stačí.
A už chápu co všichni vidí na jakoby uplně obyčejném dortu jako je Sacher! Na první pohled je to jen buchta namazaná marmeládou a politá čokoládou. Ale chyba! Jen ten korpus sám o sobě je lahůdka! Natožpak když se k němu přidají křupavé meruňky, čokoláda a smetana! Teprve dobrota!



zdroj receptu:
https://www.austria.info/uk/things-to-do/food-and-drink/favourite-austrian-recipes/sacher-torte

originalní rozpis ingrediencí:
7 vajíček - bílky a žloutky zvlášť, 150 g měkkého másla, 125 moučkového cukru, 200 g hořké čokolády, 1 valíček vanilkového cukru (8g), 125 g krastal cukru, 150 g mouky, špetka soli, 150-200 g meruňkové marmelády, Rum, na polevu 200 g tmavé čokolády, 250 g cukru a 150-170 ml vody.

ingredience na dort o průměru 18cm:
těsto:
3 velké vajíčka - bílky a žloutky zvlášť
       64 g měkkého másla
       54 g moučkového cukru
       86 g hořké čokolády
       3 g vanilkového cukru
       54 krystalového cukru
       64 g polohrubé mouky
       špetka soli
náplň: 100 g sušených meruněk
       30 g rumu
       100 g meruňkové marmelády
čokoládový krém: 200 ml smetany na šlehání 33%
                 150 g čokolády 52%
                 100 g mléčné čokolády 30%
poleva: 100 g 52% čokolády
na servírování: 500 ml šlehačky

postup:
těsto: Roztop čokoládu a nechej ju zchladnout na pokojovou teplotu.
Vyšlehej máslo s moučkovým cukrem a vanilkou do bílé pěny (klidně aj 15-20 minut). Postupně přidej žloutky - jeden po druhém vždycky dobře promixuj než přidáš další. Až budeš mít mixnuté všechny žloutky, tak přidej aj zchladlou čokoládu.
V další míse vyšlehej bílky se špetkou soli a krystalovým cukrem skoro do tuha (když bílky přešleháš a sníh bude moc tuhý, tak se bude špatně zamíchávat- bude dělat hrudky. Skoro tuhý sníh půjde lehce rozmíchat v těstě a přitom bude dost pevný, aby udržel nakypřené těsto). 

Nakonec do žloutkové pěny postupně přidávej sníh z bílků a mouku - tak na 3x.
Hotové těsto nalej do formy vystlané pečícím papírem a peč na 180°C asi hoďku. Po upečení nechej na mřížce vychladnout. Vychladlý korpus zabal do sáčku a dej do ledničky na noc (bude se pak líp krájet).
náplň: Začni dělat den předem.
Asi den předem nakrájej sušené meruňky na malé kousky asi 3mm velké. Dej je do skleničky, zalej je rumem, utáhni víčko a nech odpočívat. Občas protřepej.
V den kompletace přidej k meruňkám ještě marmeládu a promíchej to.
čokoládový krém: Připrav den předem.
Rozehřej smetanu a přihoď nalámanou čokoládu. Rozmíchej do hladkého krému. Dej do ledničky do druhého dne ztuhnout.
poleva: Roztop čokoládu.

kompletace:
Upečený vychladlý korupus zvrchu seřízni do roviny. A pak v půlce horizontálně jednou prokroj.
Spodní část korpusu natři meruňkovou náplní.
Na náplň rozetři asi 1/4-1/3 čokoládové náplně. Přiklop vrchní částí korpusu.
Zbytkem čokoládového krému potři vršek a boky dortu. Nechej zatuhnout v ledničce aspoň hoďku.
Nakonec polej polevou. Dort přenes na servírovací talíř a nech zase v ledničce aspoň hoďku zatuhnout polevu.
Vyšlehej smetanu a můžeš krájet dort, zdobit šlehačkou a podávat.



Přeju dobrou chuť.

Iwet
 



 




Komentáře

Oblíbené příspěvky