matcha linecké



matcha linecké

Je fakt hezké. Fotogenické. Barevné.
A chuť? Matcha. Není sice jak čaj silná, je trochu slabší (podle toho kolik přidáš matcha čaje). Ale je to tam!
Ale bacha! Není matcha jako matcha! Protože než jsem upekla tohle hezky barevné cukroví, tak jsem utratila dost peněz za matcha čaje! 

Některé jsou spíš jak bláto barevné (na fotce ten spodní pytlík s červenou etiketou "Kulinářská matcha), jiné nejsou zase namleté na jemný prášek. Ber jen to jemné a výrazně zelené (na fotce ta vrchní lžička a pixla s názvem Matcha WA).
Já ten svůj správný brčál nakonec sehnala v čajovně, ale dostala jsem info, že fajnou kvalitu matcha čaje seženete aj v DM drogerce.





zdroj inspirace:
https://www.thelittleepicurean.com/2019/01/matcha-sugar-cookies.html

ingredience na zelenou verzi:
těsto: 290 g hladké mouky
       10 g matcha čaje
       100 g moučkového cukru
       špetka soli
       200 g másla
       1 vajíčko vel. M
       1 malá lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
krém: 100 g bílé čokolády
      50 g másla

Kakaová a citronová varianta dole ↓↓↓

postup:
těsto: Smíchej všechno suché. Pak přidej máslo a vajíčko a vymíchej těsto. Nech to do druhého dne odležet v ledničce.
Pak těsto roválej na 3 mm tloušťku. Moc nepodsypávej moukou, rači rozvaluj mezi dvěma pečícími papíry nebo potravinovou fólií. Vykrájej stromečky, dej na plech vystlaný pečícím papírem a peč tak 6 minut na 175°C. Bacha, aby se těsto nepřepeklo, bo pak je barva v čauču, není tak zelená, ale do hněda. Po upečení nech vychladnout.
krém: Ve vodní lázni rozpusti čokoládu. Nech ju vychladnout na pokojovou teplotu. Máslo vyšlehej do pěny. Po částech přidej čokoládu. Pěkně vyšlehej a můžeš hned použít. Pokud by byl krém moc tekutý, tak ho nech trošku - tak deset minut vytuhnout v ledničce.
matcha verze krému: Postup je uplně stejný, jen uplně nakonec přidej ještě matchu - dej prva 1 lžičku (5g) a pak podle barvy a chuti přidej nebo nech být.

dokončení:
Polovinu stromečků potři krémem, připlácni druhou nenamazanou půlkou stromečků a nech ztuhnout. 

!!! Cukroví uchovávej v chladu a ve tmě. Na světle a v teple rychleji matcha oxiduje a ztrácí barvu. Bacha taky na mráz, ten taky nemá matcha ráda. Cukroví je pak takové vybledlé a zašedlé.


další varianty:
ingredience na kakaovou verzi:

těsto: 280 g hladké mouky
       20 g kakaa
       100 g moučkového cukru
       špetka soli
       200 g másla
       2 žloutky (nebo 1 vajíčko)
       1 lžička vanilkového extraktu
krém: 100 g bílé čokolády
      50 g másla
      5 g matcha čaje (dej podle barvy a chuti)

ingredience na matcha-citronovu verzi:
těsto: 300 g hladké mouky
       200 g másla
       100 g moučkového cukru
       2 žloutky (nebo 1 vajíčko)
       strouhaná kůra z 1/2 bio citronu
krém: 100 g bílé čokolády
      50 g másla
      5 g matcha čaje v prášku (dej podle barvy a chuti)



Přeju dobrou chuť!


Iwet


        

Komentáře

Oblíbené příspěvky