tang-zhong loupáčky


tang-zhong loupáčky

V době koronavirové krize (nebo jakékoli jiné krize) je fajn mít recept na super loupáčky a něco dobrého do pupíku. Nebo kdykoli bude chuť!
Před rokem jsem si myslela, že jsem našla recept na ty nejlepší loupáky na světě. Hahaha! Dneska už si to o tom receptu nemyslím. Ale už v době, kdy jsem je tehdy pekla, tak jsem tušila, že za rok budu někde jinde a výrok "ty nejlepší loupáky" budu považovat za vtip! Jsou dobré, pořád mi chutnají, ale zdaleka nejsou nejlepší!
Tang-zhong umí s těstem udělat kouzla! Tousťák už bez něho ani nepeču. Loupáky jsou s ním měkké a šťavnaté! Tak ještě zkusim tahng-zhong rohlíky u kublanky! Příště.



zdroj inspirace:
http://www.kublanka.cz/index/loupaky
Není to přesný přepis jejich receptu. Originál je na odkazu, tady je lehce upravená verze. 

ingredience na 16 ks loupáků:
tang-zong: 155 g vody
           30 g hladké mouky
těsto: tang-zong
       155 g mléka
       20 g čerstvého droždí
       100 g cukru
       470 g hladké mouky
       5 g soli
       1 vajíčko vel.M
       1 lžička vanilkového extraktu
       50 g měkkého másla
na dokončení: 1 vajíčko
              1 lžíce vody
              10 g máku

postup:
tang-zhong: Do rendlíku nasyp mouku a přilej vodu. Promíchej to, aby tam nebyly žádné hrudky mouky. Pak to dej na plotýnku na střední plamen a míchej to hlavně u dna. Kolem 60°C to začne měnit konzistenci na gelovitou. To je moment, kdy buď změřit teplotu, nebo rači stáhnout z plotýnky. Nesmí se to vařit! Max teplota je 65°C!
Hotový tang-zong nech vychladnout na pokojovou teplotu. (Někdo tvrdí, že je lepší použít až druhý den. V ledničce vydrží max 2-3 dny, víc ne.)
těsto: Je to klasika kynuté těsto.
Nejdřív si nastartuj kvásek. Ohřej mléko na teplotu okolo 30°C (víc rači ne, bo horké mléko by zabilo kvasinky. Mléko nalej do misky, nasyp tam 5g cukru a rozdrob do toho ještě kvasnice. Nech to 10 minut stát až se na hladině začnou dělat kvasinkové ostrůvky.
Ke kvásku přidej tang-zhong, prosátou mouku se solí, vajíčko, vanilku a zbytek cukru. Všechno promíchej a zpracuj do hladka. Pak přidej ještě máslo a vymíchej hladké, pružné a nelepivé těsto.
To nechej 1 hodinu kynout při pokojové teplotě zakryté fresh fólií.

kompletace:
Těsto rozděl na 16 stejných kousků pomocí váhy. Kousky těsta měj pořád zakryté fresh fólií, když s nima nebudeš právě pracovat.
Každý kousek vykoulej na kuličku.
Z kuličk vyválej trojůhelníkovitou placku (základna přibližně 10-12 cm a do výšky asi 15-20 cm).
Placku smotej od základny ke špičce. Špička po srolování musí být vespod loupáku. Loupák ohni do tvaru podkovy.
Loupáčky vyskládej na plech vystlaný pečícím papírem. Potři je rozšlehaným vajíčkem s vodou. Nech je ještě 45 minut kynout při pokojové teplotě.
Po dokynutí je ještě jednou potři vajíčkem s vodou a posyp mákem.
Peč je na 220°C asi 15 minut do zlatohnědé barvy.
Po upečení je nech aspoň 5 minut vychladnout než je sníš.



Přeju dobrou chuť!


Iwet



 



Komentáře

  1. Ahoj Iwet, mám rada lupacky s hrozienkami...kedy ich môžem pridať do cesta?

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam! Teda tak ty voní až ke mně. :) Loupáky mám hrozně ráda. Teď jsem dělali rekonstrukci kuchyně a pořizovali si nový nábytek, tak jsme společně s tím měnili i troubu, tak přemýšlím, na čem ji poprvé pořádně otestuji. No a vlastně ten loupák vůbec nezní špatně. Udělám o víkendu manželovi čerstvé loupáky ke snídani. To si pochutná. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky