ovocné kynuté koláče s tvarohem
ovocné kynuté koláče s tvarohem
Jsou to v podstatě tlačené koláče, jen mají lehce jinou náplň. Ale díky té "jiné" náplni jsou svěží, uplně letní a skvělé!
Tou "jinou" náplní myslím ovoce - mrkni nakonec - tam jsou fotky aj s dalšíma verzema, které jsem zkoušla - borůvkovou, meruňkovou a višňovou. Ale stejně dobře to funguje aj s malinama, švestkama, rebarborou, rybízem, broskvema...
zdroj inspirace:
https://www.apetitonline.cz/recepty/8500-tlacene-kolace.html
ingredience na 12 koláčů o průměru 11 cm:
těsto: 250 g hladké mouky
125 ml mléka
10 g čerstvého droždí
40 g cukru
40 g másla (nebo místo másla 75 ml oleje)
1 vajíčko
špetka soli
náplň: 300 g tvarohu ve vaničce
40 g cukru
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu
kůra ze 1/4 bio citronu
18 ks jahod rozčtvrcených (borůvky, maliny, višně...)
drobenka: 150 g hladké/polohrubé mouky
100 g másla
60 g moučkového cukru
špetka soli
na dokončení: 1 rozšlehané vajíčko
postup:
těsto: Ohřej mléko na 30°C, přisyp lžičku cukru a rozdrob droždí. nech to stát na lince 10 minut, ať se kvasinky aktivují. V teple se kvasinky začnou množit a vytvoří na hladině takové hnědé ostrůvky. To znamená, že droždí bylo v cajku a žije a těsto hezky nakyne. Když ostrůvky nebudou, tak jsou kvasinky mrtvé a nic kynout nebude a chce to začít znova s novýma kvasnicema.
Do aktivovaného kvásku přidej zbytek ingrediencí kromě másla. Vymíchej těsto do hladka. Prva je těsto lepkavé a nehomogenní, ale po chvíli poctivé práce začne být hezky jemné, hladké a krásně pružné. V té chvíli je správný čas na přidání másla. Zase pár minut hnětej až se všecko máslo zapracuje do těsta (těsto bude lepkavé a mokré).
Hotové těsto zakryj fresh fólií a nechej 1 hodinu na teplém místě stát a kynout.
náplň: Smíchej tvaroh se žloutkem, cukrem, vanilkou a citrokůrou. Jahody si nechej na ozdobu až se bude kompletovat.
drobenka: Smíchej všechno dohromady. Nemělo by vzniknout kompaktní těsto, spíš takový "štěrkopísek s malýma šutrama". Chápeš, ne? Musí se to rozpadat.
kompletace:
Fotopostup je s meruňkovou verzí.
Z těsta vyfoukni vzduch, zmačkej ho a rozděl na 12 stejných kousků (použij váhu).
Z kousků těsta vykoulej pěkné kuličky a nech je 5 minut zakryté odpočívat.
Podle potřeby podsypávej moukou, těsto je mokré, takže se bude trochu lepit. Ale zas to nepřežeň, ať není těsto tuhé.
Kuličky posyp moukou a trochu je roztáhni stylem "dělám si pizzu" - takže vezmi těsto za okraj a trochu ho natáhni a posuň těsto a roztahuj o kousek vedle. A takhle roztahuj okraj a dělej kulatou placku s vyšším okrajem.
Zakryj to a nech zase 5 minut odpočinout.
Pak vezmi skleničku s rovným dnem a uťapej rovné dno a nech zvýšené okraje asi 0,5-1 cm široké.Zvýšené okraje těsta potři rozšlehaným vajíčkem.
Zbytek vajíčka můžeš přimíchat do náplně, ať nemáš zbytky v ledničce.
Do důlků na dno rozetři asi 1 lžíci náplně (nebo jak to vyjde).Na náplň naskládej 6 čtvrtek jahod. Nebo nakrájej půlku meruňky na kousky. Nebo dej vrchovatou lžíci borůvek, nebo dej 12 ks višní.
Posyp drobenkou. Nešetři!Nenechávej to dokynout, peč hned.
Peč na horní/spodní 180°C 15 minut.
Po upečení můžeš pocákat koláče rozpuštěným máslem s rumem. Já to nedělám, bo koláče jí aj mláďata. Nechávám je jen trochu vychladnout. Ještě za tepla jsou nejlepší! Takže jez hned jakmile už nebudou pálit.
Přeju dobrou chuť!
Iwet
Tady jsou hotové jahodové koláče v celé své kráse! Teda skoro. Kus jsem si už ukousla. Musela jsem ochutnat.
Tady ty koláče jsou ze stejného receptu, jen místo jahod jsou lesní borůvky.
A tyhle višňovo-tvarohové jsou moje nejoblíbenější (teď v zimě). Nad touto verzí vždycky slintám u @kuskolace ! Snědla bych u nich uplně všechno!
Komentáře
Okomentovat