focaccia


focaccia

Furt jsem si říkala, že focaccia není nic moc pečivo. Až jsem ho jednu upekla. A pak podruhé. A zas a znova.
Jo, je fakt dobrá! Víc než dobrá! Je skvělá!
Uvnitř jemná a vláčná a zvenku křupavá! Zvrchu aj zespodu!




zdroj receptu:
https://www.instagram.com/tv/CB0eCebAPHd/
@breadahead, příspěvek z 24. června 2020

ingredience na 25x20 cm formu:
těsto: 250 g hladké mouky 00 (strong white flour)
       200 g vody
       3 g droždí
       5 g soli
na dokončení: 40 g olivového oleje
              rozmarýn
              sůl

postup:
těsto: Ve vodě rozmíchej droždí. V druhé míse smíchej mouku se solí. Pak to všechno smíchej dohromady. Jen smíchat, aby nikde nebyla suchá mouka. Ale NEHNĚTAT! Prostě to odflákni a bude to super.
Na boky misky nalej trochu oleje a nech ho stéct dolu. Olej by se měl dostat až pod těsto, tak tomu trochu pomož stěrkou. Je to kvůli tomu, aby se těsto nelepilo na misku při překládání.
Misku s těstem přikryj fresh fólií a nech to 5 minut odpočívat.
1.překlad těsta je hned po těch 5ti minutách odpočinku. Namoč si prsty do o
liváče, natáhni jednu stranu těsta a přelož přes zbytek těsta, to stejné udělej ze všech 4 stran - natáhni a přelož. Nakonec těsto slož v půlce tak, aby vrásky byly schované vespod. Zakryj ho fresh fólií.
Nech těsto 30 minut na lince odpočívat.
2. překlad - udělej to stejné jak u jedničky
Nech 30 minut odpočívat.
3.překlad - to samé
Nech 30 minut odpočívat.
4.  překlad - to samé
Nech 30 minut odpočívat.
5. finální tvarování - těsto opatrně roztáhni do všech 4 stran. Pak z každé strany přelož těsto doprostřed. Překládané těsto by se mělo potkat uprostřed, ale nepřekrývat se. Přenes těsto na pečící papír hodně politý olivovým olejem (a pokud chceš extra křupavý spodek, tak posyp pečící papír ještě polentou nebo semolinou). Spodní stranu těsta dej nahoru a tu se skladama dej dospod.
Nech 30 minut odpočívat na lince.
Po té půlhoďce pokapej těsto olivovým oleje a namoč si prsty do oleje. Oliváč rozetři po celém povrchu focacci. Roztáhni prsty od sebe a zaboř je do těsta až uplně na dno. Udělej do něho ďolíky v pravidelně nepravidelných vzdálenostech (asi 2-3 cm od sebe).
Posyp bylinkama a solí.
Šplíchni focacciu vodou, aby vznikla pára a dej do trouby.
Peč na 240°C asi 17 minut na horní/spodní.
Po upečení potři oliváčem a nech vychladnout.





Přeju dobrou chuť!



Iwet





Udělej těsto, překládej a nech odpočívat.
Těsto vytvaruj, přenes do formy a nech odpočívat.
Těsto potři oliváčem a udělej do něho ďolíky.
Na focacciu nahaž bylinky a sůl.
Peč na 240°C asi 17 minut. Podle barvy poznáš, jestli je nedopečená nebo spálená.


Komentáře

Oblíbené příspěvky