borůvkový cheesecake
borůvkový cheesecake
Co dobrého a hezkého udělat z borůvek? Knedlíky, kynuté koláče s drobenkou, babku s tvarohem a borůvkama...A když necheš nic co se vaří nebo peče? Pak tvaroh s borůvkama! Nebo cheesecake!
zdroj inspirace:
https://www.apetitonline.cz/recept/nepeceny-boruvkovy-cheesecake-s-lucinou
ingredience na formu velikosti 19 cm:
základna: 120g sušenek
60 g másla
cheese: 100 g pyré z lesních borůvek
15 g citronové šťávy
6 g želatiny v prášku
20 g vody
500 g tučného tvarohu ve vaničce
100 g cukru
200 g smetany na šlehání 33%
navrch: 200 g creme fraiche
20 g moučkového cukru
postup:
základna: Roztop máslo s nech ho zchladnout na pokojovou teplotu.
Sušenky rozdrť na konzistenci jemného písku. Smíchej sušenky s máslem. Směs nasyp na dno formy vystlané pečícím papírem. Pořádně to uťapej/zatlač/zamačkej ke dnu třeba lžící. Nech to v ledničce minimálně 1 hoďku vytuhnout. Když tohle tuhnutí vynecháš, tak se sušenkové dno nasákne tekutinou a rozblemcá se.
cheese: Borůvkové pyré propasíruj, aby vznikla hladká hmota bez kousků.
Želatinu zalej vodou a nech 10 minut nabobtnat.
Borůvkové pyré zahřej tak na 50°C a přihoď do toho nabobtnanou želatinu. Nech želatinu rozpustit. Až se rozpustí, tak to nech zchladnout na pokojovou teplotu.
Smíchej tvaroh s citrošťávou a cukrem. Do toho postupně přidávej a zamíchávej borůvkové pyré.
Vyšlehej smetanu do polotuha. Šlehačku opatrně přimíchej do tvarohovo-borůvkové směsi.
Celou tu krásně fialovou hmotu nalej do formy s vytuhlou základnou.
Dej do ledničky na noc ztuhnout.
navrch: Smíchej creme fraiche s cukrem a napatlej to na ztuhlý cheese.
Vršek ozdob čerstvýma borůvkama, nebo dej tam cokoliv tě napadne.
Přeju dobrou chuť!
Iwet
Komentáře
Okomentovat