cibulovo-slaninový quiche


cibulovo-slaninový quiche

Tom má obvykle super nápady na oběd. Vždycky příjde s něčím zajímavým. Tohle byl taky jeho nápad - cibulový quiche. Přidala jsem jen slaninu a bylo hotovo! Výborný oběd. Mohla by to být i večeře nebo vzít na studeno na piknik venku.


zdroj inspirace:
https://www.albert.cz/recepty/quiche-se-slaninou-cibuli-a-tymianem

ingredinece na formu 28 cm:
těsto: 275 g hladké mouky
       150 g studeného másla
       1 vajíčko L
       2 lžíce studené vody
       špetka soli
náplň: 550 g cibule (klidně aj 700g)
       40 g másla
       15 g olivového oleje
       100 g slaniny
       100 g Gran Moravia sýru
na zalití: 3 vajíčka L
           130 g creme fraiche
           70 g smetany 33%
           sůl a pepř

postup:
těsto: Z mouky, soli a másla mixni drobenku. Pracuj rychle, aby se máslo nezačalo topit. Pak přidej vajíčko a vodu a vymíchej těsto.
To zabal do fresh fólie a dej do ledničky vychladit na hoďku (nebo klidně aj přes noc).
Odpočaté těsto vyválej na tloušťku 3 mm a přenes ho do máslem vmazané formy. Těsto urovnej, přečnívající okraje seřízni a dno propíchej vidličkou.
Na dno dej kus alobalu a vysyp pečící fazole, aby zatížily dno a nevyboulilo se.
Dej předpéct na 175°C horní/spodní na 20 minut.
náplň: V pánvi rozehřej máslo a olej. Do toho přisyp cibuli nakrájenou na tenké plátky/půlkolečka. Nech vysmažit do karamelové barvy. Trvá to asi půl hodiny. Pak přisyp slaninu a ještě prohřej.
Sýr natrouhej na hrubo.
na zalití: Smíche všechno dohromady. Sůl a pepř přidej podle chuti. Se solí to nepřeháněj, protože slanina aj sýr jsou dost slané.

kompletace:
Do předpečeného korpusu nasyp náplň, rovnoměrně ju rozprostři po celém dně. Posyp to sýrem. Zalej to vajíčkovo-smetanovou směsí a dej dopéct na 30 minut na 175°C.
Po upečení to můžeš hned sníst ještě za tepla. Ale dobré je to aj vychladlé.





Přeju dobrou chuť!



Iwet 

                

 

Komentáře

Oblíbené příspěvky