listové šátečky s třešňovou náplní



listové šátečky s třešňovou náplní

Tohle je TAK jednoduché a TAK dobré! Teda pokud máš hotové listové těsto. Ovoce můžš použít jaké právě máš - třeba jablka, hrušky, borůvky, jahody, ... nebo Nutelu, tvaroh, ořechy nebo marmeládu.
Všecko bude dobré!



zdroj inspirace:
https://www.apetitonline.cz/recepty/8914-tresnove-tasticky.html


ingredience na 6 ks šátečků:
250 g listového těsta
1 vajíčko
náplň: 250 g odpeckovaných třešní
       25 g cukru
       10 g vody
       25 g citronové šťávy
       10 g škrobu
       1 lžička vanilkového extraktu


postup:
náplň: Do rendlíku nasyp cukr a nalej vodu. Uvař z toho karamel. (Prostě jen dej do rendlíku cukr a vodu, postav rendlík na plotnu, zapni na 8. stupeň z 10 a nech to svému osudu. Nemíchej to. Nikam ale nechoď, protože to bude rychlovka! Cukr se rozpustí ve vodě, pak to začne bublat, pak to přestane bublat a začne to měnit barvu. To už musíš hlídat, aby se karamel nespálil. Chceš ho uvařit jen do středně hnědé barvy.)
Hned jak se karamel uvaří, tak přihoď do rendlíku třešně a přilej vanilku. Bude to syčet a prskat. Stáhni stupeň z 8ky na 5ku (už se to nemusí vařit naplno, stačí prohřívat). Teď už můžeš občas promíchávat, aby se třešně nepřipálily.
Karamel se zgrcne. To je v cajku. Během dalšího vaření se rozpustí, protože třesně pustí šťávu. Nech vařit dokud třešně trochu nezměknou, nepustí šťávu a karamel se nerozspustí.
V hrníčku rozmíchej škrob s citronovou šťávou, aby nebyly žádné hrudky. Tuto směs nalej do třešní a pořádně promíchej, aby se rovnoměrně dostal škrob všude. Nech to aspoň 2 minuty provařit, aby nešel škrob cítit (když to dobře neprovaříš, tak budeš mít "zaprášený" pocit v puse). Hotovou náplň nech vychladnout.

dokončení:
Těsto rozválej na velikost 24x36 cm. Nakrájej ho na čtverce 12x12 cm. Okraje čtverců potři rozšlehaným vajíčkem.
Doprostřed čtverců dej po lžíci náplně (neměla by žádná náplň zůstat).
Jeden roh čtverce přehni přes náplň až na okraj protilehlého rohu. Těsto přitiskni, vidličkou na okrajích přimáčkni, aby těsto dobře udrželo nápň a při pečení nevytekla (když se bude vidlička lepit k těstu, tak ju namoč v mouce).
Šátečky z vrchu potři rozšlehaným vajíčkem.
Nahoru do každého šátečku ukělej ostrým nožem 2-3 zářezy asi 2 cm dlouhé, aby pára při pečení mohla unikat.
Šátečky dej na plech vystlaný pečícím papírem.
Dej péct na 200°C na horní/spodní asi na 17 minut. Poznáš podle barvy, že je upečeno - až bude těsto krásně zlatě hnědé s občas někde hnědýma flekama, tak je hotovo. Vytáhni z trouby a nech vychladnout na mřížce, aby se zespodu nezapařily.



Přeju dobrou chuť!


Iwet

 


Komentáře

Oblíbené příspěvky