pistáciová bábovka


pistáciová bábovka

Tenhle víkend jsme byli spolu ve městě. Byly tam kolotoče a mláďata chtěly jít. Protože já jako mládě jsem nemohla chodit na kolotoče, protože jsme na to neměli peníze, tak jsme to chtěli dopřát aspoň těm našim. A po kolotočích jsme si dali zmrzku na náměstí.
Tom si dal pistáciovou! Byla překvapivě chuťově neskutečně věrohodná! Nebyla dobarvená podivným odstínem zelené, nebyla dochucená ničím umělým, prostě obyčejně skvělá pistáciová zmrzlina! Já si dala podprůměrnou čokoládovou. Vybrala jsem si asi jedinou nic moc zmrzlinu, kterou tam mají. Protože mláďata si daly nugátovou s celýma lískáčema a malinový cheesecake a ty byly taky super!
No, ale ta pistáciová mě uplně dostala! Dostala jsem chuť upéct něco pistáciového!
A taky jsem chtěla vyzkoušet novou formu od Nordic ware. Všichni na tyhle formy pějí chválu. Jako upřímně, podle mě vzhled forem je hodně dobrý. Ale kvalita zpracování pokulhává. Babi má starou hliníkovou formu a její vnitřní povrch je i po 20ti letech používání v lepší kondici, než nová Nordic ware.



zdroj inspirace:
https://www.laskominyodmaryny.cz/2014/05/pistaciovy-dort.html

pistáciový dort s malinama:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/03/pistaciovy-dort-s-malinama.html

ingredience na Lotus formu 1,2 litru:
těsto: 80 g měkkého másla
       70 g moučkového cukru
       2 vajíčka vel.L - bílky a žloutky zvlášť
       30 g pistáciové pasty
       70 g zakysané smetany
       50 g jemně mletých pistácií*
       70 g hladké mouky
       1/2 lžičky sody
       1/2 lžičky prdopeče
       špetka soli
na ozdobu: 100 g bílé čokolády
           20 g pistácií*

*Pistácie používám blanšírované. Jsou hezky výrazně zelené.
 Pistáciovou pastu kupuju od firmy Lepé www.lepefoods.cz .


postup:
těsto: Formu vymaž máslem nebo sádlem a vysyp polohrubou moukou. Dělej to fakt poctivě, ať jde po upečení bábovka dobře vyklopit.
V míse mixni měkké máslo s půlkou cukru do světlé nadýchané pěny.
Po jednom k tomu zašlehej žloutky. Vždycky počkej, až se dobře žloutek zapracuje než přidáš druhý. (A taky bacha na teplotu vajíček - musí být přibližně stejné teploty jako máslo, jinak se to zgrcne.)
Přidej k tomu pistáciovou pastu a zase dobře zašlehej.
Pak ještě přidej zakysanku. Zase poctivě prošlehej. Měla by vzniknout krásně jemná našlehaná hmota. Ani ne řídká ani hustá. Taková příjemně krémová.
V druhé míse smíchej mleté pistácie, mouku, prdopeč a sodu.
Ve třetí misce vyšlehej bílky se solí do řídké pěny. Pak přisyp druhou půlku cukru a vyšlehej do polotuha. Nesmíš ty bílky vyšlehat do tuha! Pak by nešly dobře promíchat se zbytkem těsta, sníh by spadl a bábovka by byla tuhá.
A teď smíchej krémovou hmotu se sypkýma ingrediencema. Pracuj rychle. A nakonec na třikrát přimíchej sníh z bílků, už jen ručně lžicí nebo stěrkou. Vždycky ten sníh dobře promíchej než přidáš další dávku.
Těsto vylej do formy, urovnej povrch a dej péct na 175°C horní/spodní na 30-35 minut. Těsto zvětší ještě objem. Do té Lotus formy je to tak akorát, aby to při pečení nevyteklo. (Při pečení těsto zvětší objem a ke konci pečení zase trochu klesne.)
Po upečení vyklop bábovku z formy a nech ju vychladnout na mřížce.
Až vychladne, tak ju potři roztopenou čokoládou a posyp sekanýma pistáciema.




Přeju dobrou chuť!


Iwet












 

Komentáře

Oblíbené příspěvky