třešňové košíčky s bílou čokoládou
třešňové košíčky s bílou čokoládou
Našla jsem ještě v obchodě třešně! Poklad! Tak jsem toho hned musela využít a něco udělat!
Chtěla jsem původně Schwarzwald dort. Jenže vyhrála bílá čokoláda. Takže máme Weißwald košíčky. Taky dobré.
Ještě lepší by byly s višněma. Ale ty se nějak neprodávají a mražené zrovna nemám. Tak příště.
Ještě jsem na části košíčků vyzkoušela jak by jim slušela ruby čokoláda. A jo, může být. Je taková dobře ovocná, ne vtíravě sladká jako bílá čoko. Takže klidně vyměň bílou čoko za ruby. Jen použij na ganache 75 g smetany a 150 g ruby čoko, ať nemáš zbytky. A navrch dej do krému lžičku cukru místo ganache.
zdroj inspirace:
Žádný. Je to slátanina toho co mi chutná a právě bylo k dispozici.
ingredience na 34 ks košíčků (průměr 5,5 cm a výška 1,8 cm):
těsto: 200 g hladké mouky
50 g mandlové mouky
100 g moučkového cukru
špetka soli
125 g měkkého másla
50 g vajíčka (1 vajíčko vel M)
třešňová náplň: 350 g třešní bez pecek
40 g citronové šťávy
40 g cukru (když dáš višně, tak dej víc cukru)
8 g škrobu
1 lžička vanilkového extraktu
ganache: 100 g smetany 33%
200 g bílé čokolády
krém na zdobení: 75 g zbytek z ganache
250 g mascarpone
200 g smetany na šlehání 33%
na zdobení: prach z lyofilizovaného ovoce
34 ks třešní
postup:
těsto: Měkké máslo a cukr mixni do bílé pěny. Přidej po částech vajíčko a vždycky dobře prošlehej, než přidáš další trošku. Vajíčko se musí uplně vstřebat, nesmí to dělat cucky.
Přidej zbytek ingrediencí a rychle zpracuj těsto. Zabal ho do fólie a nech ho v ledničce aspoň hoďku ztuhnout.
Připrav si formičky - vymaž je máslem.
Těsto rozválej na placku 3 mm tlustou. Vykrajuj kolečka o průměru 6,5 cm a přenes je do formiček. Pěkně kolečka do formiček urovnej. Vršek těsta přesahující formičku seřízni. Takhle připravené formičky dej do ledničky vytuhnout aspoň na hoďku.
Pak dej péct na 175°C horní/spodní na 10-15 minut. Koukej na barvu - až bude těsto na okrajích košíčku zlaté, tak vytáhni z trouby a nech vychladnout na mřížce. Vyklop košíčky z formiček klidně ještě za tepla.
třešňová náplň: Třešně dej do rendlíku a zahřívej spolu s vanilkou. Třešně pustí šťávu a změknou. Až budou měkké, tak je rozmixuj tyčovým mixérem na menší kousky.
Rozmíchej škrob, cukr a citronovou šťávu. Přidej to k třešním a dobře provař aspoň 2 minuty, ať tam není cítit škrob. Nech zchladnout na pokojovou teplotu.
ganache: Rozehřej smetanu skoro k varu. Hoď do ní nalámanou čokoládu. Nech 5 minut stát a pak rozmíchej.
krém na zdobení: Zbytek ganache, který ti zbyde po polévání košíčků bude plus mínus 75 g. Tak to použij na krém. Ke ganachi přimíchej postupně po troškách mascarpone.
Vyšlehej smetanu do polotuha a pak to opatrně přimíchej k mascarpone. Už moc dlouho nemixuj, ať se ti ten krém nezgrcne na máslo! Já to dělala ručně metličkou a to bylo v cajku.
kompletace:
Do košíčků na dno dej lžičku třešňové náplně a urovnej ju do vodorovna. (Nápln by měla sahat tak do půlky až třičtvrtky výšky košíčku.) Nech to v ledničce ztuhnout.
Na nápň nalej ganache (tu nedávej horkou, musí trochu zchladnout přibližně na pokojovou teplotu). Dej to ztuhnout na noc do ledničky.
Druhý den ozdob košíčky krémem, prachem z lyofilizovaného ovoce a třešněma.
Přeju dobrou chuť!
Iwet
Komentáře
Okomentovat