Apple pie

 


Apple pie

Tak jsme byli s našima kamarádama o víkendu venku. Z lesa jsme si přinesli jablka. Krásné, zelené, bio a přijemně kyselé. Přece je tam nenecháme zkazit, že?
Katko, děkuju za super odpo, typ na koláč aj jablka!




zdroj inspirace:
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/ultimate-apple-pie

ingredience na koláč velikosti 22 cm:
těsto: 275 g hladké mouky
       170 g studeného másla
       50 g moučkového cukru
       1/4 lžičky soli
       1 vajíčko plus doplnit ho do 70 g studenou vodou
náplň: 6 jablek (na gramy jsem zapoměla zvážit)
       75 g cukru
       15 g vody
       20 g másla
       1/4 lžičky soli
       1 lžička vanilkového extraktu
       1/4 lžičky muškátového oříšku
       1/4 lžičky skořice
       20 g Amaretta
       25 g citronové šťávy
       10 g škrobu
       + cukr na doslazení podle chuti a kyselosti jablek
karamel: 40 g cukru
         10 g vody
         20 g másla
         20 g smetany 33%
         špetka soli
         1/2 lžičky vanilkového extraktu
na potření: 10 g mléka
navrch: 200 g smetany na šlehání 33%


postup:
těsto: Smíchej mouku, cukr, sůl a přihoď aj na kostičky nakrájené studené máslo. Na rychlovku to mixni v robotu, jen dokud se nevytvoří drobenka. Do ní pak přidej vajíčko s vodou a vymíchej hladké těsto. Pracuj rychle, aby se máslo nezačalo moc topit.
Pak ho zabal do fresh fólie a dej do ledničky na hoďku odpočinout (klidně aj přes noc).
náplň: Mezitím co ti tuhne těsto v ledničce, tak si udělej náplň. Oloupej jablka, vykroj jadřince a nakrájej na 1 cm kostky.
V rendlíku uvař karamel - nasyp cukr a zalej ho vodou. Dej rendlík na oheň (na 8. stupeň z 10ti) a vař a NEMÍCHEJ to! Prva se cukr ve vodě rozpustí, pak se odpaří voda - bude to bublat. A pak to začne měnit barvu. Tak tam bacha - jde to strašně rychle. Jakmile bude mít karamel skoro tu správnou barvu, tak rendlík sundej z ohně a hned přihoď máslo. Bude to trochu bublat a prskat, tak bacha na ruce. Až se máslo rozpustí, tak do toho přidej koření, sůl a Amaretto plus jablka. Rendlík vrať zpátky na oheň - už jen na mírný (5. stupeň) a vař do doby, než se karamel nerozpustí a jablka nepustí šťávu. Nesmíš je ale uplně rozblemcat na kaši - měly by zůstat patrné kostičky!
V citronové šťávě rozmíchej škrob a pak to vylej do jablek. Chvilku ještě povař, ať v koláči pak nejde cítit škrob a náplň lehce zhoustne. Pak sundej z ohně a nech vychladnout.
karamel: Zase to samé - do rendlíku dej cukr, zalej ho vodou a vař na ohni. Nemíchej. Až bude mít skoro správnou karamelovou barvu, tak sundej z ohně, přihoď máslo, rozmíchej, přilej smetanu, vanilku a sůl a promíchej. Vrať na chvilku na oheň a nech projít varem (musí to bublat). A máš hotovo. Sundej z ohně a nech vychladnout. A neujídej to!

kompletace:
Odpočaté těsto vyválej na placku kruhovitého tvaru o tlouštce 2-3 mm. Těsto přenes do formy, pěkně ho urovnej a přečnívající okraje seřízni. Ze zbytku těsta vyválej zase placku 2-3 mm tlustou a nakrájej ju na pásiky o šířce 1,5 cm. Válej to na pečícím papíře, ať se to dá dát do ledničky/mrazničky vytuhnout a líp se s tím pak pracuje.
Na dno koláče dej jablkovou náplň a urovnej povrch do vodorovna.
A teď udělej tu mřížku navrchu - z vytuhlých pásků to půjde dobře - jednu nahoru, jednu dolu a furt to tak střídej. A jestli se ti jako obvykle nechce to dělat jako plátnovou vazbu, tak si ušetři práci a naskládej to prostě jak se zrovna podaří (kreativní mišmaš). Stejně se ten koláč sní a nikdo nebude řešit, jestli je to plátnová vazba nebo náhodný mišmaš.
Mřížku potři mlékem a dej koláč péct na 175°C horní/spodní na 35 minut. Dokud nebude zlatavý povrch.
Po upečení nech koláč vychladnout na pokojovou teplotu a pak ho zabal do fresh fólie a on do rána krásně změkne! Nasákne se štávou z jablek a chuť koření se rozleží. Nebo ho prostě sněz ještě za tepla! To je taky velice chutná varianta! Moje oblíbená!
Jo a ještě ten karamel a šlehačku! Na každou porci koláče dej kopec šlehačky a pocákej to karamelem. Jo, teď je to naprosto dokonalé!


Tenhle Apple pie je taková základní verze. Hrušková verze s pekanama je taky super! A švestkovou bych chtěla ještě vyzkoušet! Ta může být hodně zajímavá!

 





A tohle jsou ty jablíčka z lesa. Možná na pohled žádní krasavci, ale jsou dobré.


Komentáře

Oblíbené příspěvky