hruškové pité


hruškové pité

Jablkové pité je notoricky známé asi všem. Která máma nebo babička ho nepekla? Asi všecky! Je to naprosto skvělá buchta, která se nedá pokazit a všem chutná!
Ale proč nevyužít aj hrušky? A co teprve pečené hrušky, ve kterých ještě víc vynikne jejich chuť? Je to fakt lahoda! Kousek koláče s kopečkem zakysané smetany! S křupavýma plátkama mandlí! JO! Dva kousky, ne jemom jeden! Sem s tím!



zdroj inspirace:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2018/02/jablecne-pite.html

ingredience na koláč velikosti 22 cm:
těsto: 125 g másla

       250 g hladké mouky
       75 g cukru moučka
       1/2 lžičky prdopeče
       1 vajíčko

       špekta soli
       1/2 lžičky vanilkového extraktu
       1/2 lžičky strouhané citronové kůry
náplň: 1200 g hrušek (bez jadřinců)
       3/4 lžičky dýňového nebo perníkového koření
       10 g citronové šťávy
       30 g cukru
na dokončení: 20 g mandlové mouky
              20 g mandlových plátků (rači aj víc, krásně to křupe)


postup:
těsto: Do mísy prosij mouku, cukr, prdopeč a sůl. Přidej vanilku a citrokůru. Sypkou směs mixni s máslem na drobenku.  Nakonec přidej vajíčko a vymíchej hladké těsto. Těsto zabal do sáčku a dej do ledničky vytuhnout.
náplň: Hrušky nakrájej na kousky asi 2-3 cm veliké, smíchej je s kořením a citronovou šťávou. Naskládej je na plech vystlaný pečícím papírem. Dej to do trouby péct na 180°C horkovzduch asi 45 minut. Během pečení hrušky tak 2x promíchej, ať se pečou rovnoměrně - nespálí se a nejsou ani moc mokré. (Hrušky jsem pekla proto, aby se zvýraznila jejich chuť a taky aby se hrušky částečně vysušily a nerozblemcaly pak koláč. Při pečení se hmotnost hrušek zredukuje na polovinu - to je dobré si pohlídat, aby té náplně nebylo zbytečně moc nebo zas málo.) Po dopečení promíchej hrušky s cukrem a nech je vychladnout.

kompletace:
Těsto si rozděl na dvě části - 2/3 množství rozválej na 3 mm a přenes ho do vymazané a moukou vysypané formy. Pěkně ho urovnej, vystel jím dno a boky. Přebytky těsta odřízni a přidej ke zbylé třetině těsta. Na dno nasyp mandlovou mouku (měla by absorbovat vlhkost z hrušek). Na to rovnoměrně rozprostři hruškovou náplň. Zbylou 1/3 těsta rozválej na 3 mm tlustou placku a použij ji na zakrytí náplně zvrchu. Vrchní část těsta propíchej vidličkou, aby mohla unikat pára. Vršek posyp mandlovými plátky (nešetři, to křupání tam chceš!).
Dej péct do trouby rozehřáté na 175°C asi na 25-30 minut na horní/spodní pečení.
Po upečení nechej aspoň chvilku vychladnout, než se do toho pustíš.
Můžeš to jíst rukama jako naše mláďata, nebo si na to dej kopeček zaysanky a budeš v sedmém nebi!




Přeju dobrou chuť!



Iwet










 

Komentáře

Oblíbené příspěvky