Lentilkový dort


Lentilkový dort

Vypadá jako narozeninový dort, ale není to narozeninový dort. Tohle je dort (jen tak) pro radost! Radost z toho, že je hezký podzim, že prší a jsou krásně barevné listy. Z toho, že nemusíme sedět zavření doma v karanténě, ale můžem chodit venku (ikdyž prší) a dýchat čerstvý vzduch a sbírat houby nebo šípky. Z toho, že máme rádi dorty, rádi slavíme, rádi dobře jíme a největší radost mají mláďata z těch Lentilek! Zbytek dortu je jim celkem fuk!
Kdybych upekla jen korpus, tak nadšeně sní koprus. Když bych k tomu udělala hruškové želé, tak sní želé a korpus nechají. Když by byl ještě karamelový krém, tak se jak vosy pustí do něho a zbytek nechají. Ale když jsou Lentilky, tak je jasné, že dort nemá šanci! Takže mláďata si vyďobou Lentilky a my staří si sníme dort. Bez lentilek. A když budou mláďata při chuti, tak aj bez karamelu. 😂



zdroj inspirace:
korpus:
http://kitchenandthecity.blogspot.com/2014/11/cukrarska-vyzva-casopisu-gurmet.html

krém:
http://www.navidlicku.com/2019/08/makronky-se-slanym-karamelem.html


ingredience na 2 dortové formy o průměru 11cm:
těsto: 150 g hladké mouky
       25 g kakaa
       3/4 lžičky prdopeče
       1/2 lžičky sody
       1/4 lžičky soli
       120 g krupicového cukru
       150 g zakysanky nebo creme fraiche
       1 vajíčko vel. L
       40 g roztopeného a zchladlého másla
       60 g horké vody
hruškové želé: 500 g hrušek (bez šupky, nakrájených na 1-2 cm kostky)
               4 hřebíčky
               1 svitek skořice
               1/2 vanilkového lusku
               20 g citronové šťávy
               5 g želatiny v prášku
               10 g vody
               20 g cukru (dej podle kyselosti hrušek)
krém: 200 g cukru
      50 g vody
      140 g smetany
      200 g másla
      1/2 lžičky soli
ganache: 100 g smetany 33% tuku
         200 g bílé čokolády
         20 g másla
na dokončení: 400 g Lentilek


postup:
korpus: Prosij do misky mouku, kakao, prdopeč a sodu. Přidej cukr a sůl a promíchej to. V druhé misce smíchej zakysanku, vajíčko a roztopené máslo. Nakonec všechno smíchej - suché, mokré aj horkou vodu. Rychle promíchej, jen aby se všecko pěkně propojilo. Ale nemíchej dlouho, pak by byl korpus hutný a nenakynul by.
Těsto rozděl pomocí váhy na půlky a každou půlku nalej do dortové formy vystlané pečícím papírem.
Dej péct na 175°C horní/spodní na 35 minut. Zkus špejlí, jestli je dopečeno. Hlavně to nepřepeč, bo jinak to bude suché a nedobré. Klasika jako u všeho.
Na mřížce nechej vychladnout na pokojovou teplotu. Pak korpusy zabal do fresh fólie a nech do rána odpočinout.

hruškové želé: Oloupané a nakrájené hrušky dej do rendlíku spolu s kořením povařit do změknutí. Hrušky se nemusí rozvařit uplně na kaši. Stačí když budou měkké a furt si ještě zachovají tvar. Délka vaření závisí na odrůdě hrušek.
Mezitím si ve vodě nechej nabobtnat želatinu.
Jakmile budou hrušky dost měkké, tak rendlík sundej z ohně. Vyndej koření. Do lehce vychladlého ovoce přidej želatinu a cukr a pořádně to promíchej dokud se neroztopí cukr. (Ovoce nesmí být moc horké nebo vařící, protože by želatina ztratila tuhnoucí superschopnost. Proto se musí nechat ovoce chvilku vychladnout.)
Želé pomocí váhy rozděl na stejné části do 3 misek o průměru 10 cm a nech v ledničce ztuhnout přes noc.
krém: Cukr a vodu dej do rendlíku. Vař to na prudko (já dávám 8. stupeň z 9ti) dokud to skoro nebude mít správnou karamelovou barvu. Pak to sundej z ohně a přilej do toho horkou smetanu. Bude to kypět a půjde z toho pára jak z pekelného kotle! Tak bacha na ruce! Přidej ještě sůl a míchej dokud se všechno pěkně nespojí.
Pak přidej na kostky nakrájené máslo a rozmíchej to v tom. Nech to vychladnout a dej to do ledničky na noc. Před použitím to jen vyšlehej do světlé barvy.
ganache: V rendlíku rozehřej smetanu skoro k varu. Sundej rendlík z ohně, nasyp do smetany čokoládu a asi 5 minut počkej. Pak čoko rozmíchej a přidej ještě máslo a zas rozmíchej. Dej to na asi na 10 minut do ledničky a pak zkontroluj hustotu. Pro použití na dort nesmí ganache téct ani být příliš tuhá.

kompletace:
Korpusy seřízni zvrchu do rovna a jednou horizontálně prokroj (budeš mít 4 placky, každou o výšce asi 2 cm).
Na servírovací talíř dej trošku krému (aby se dort přilepil k talíři a neposunoval se), na to připlácni spodní korpus.
Na korpus natři asi 50 g krému. Na to polož první disk z hruškového želé. Jemně ho přitlač dolů. Na želé rozetři další vrstvu krému (50g) a vršek uhlaď do roviny.
Na to připlácni druhý korpus, potři krémem, dej želé, dej vrstvu krému.
Dej třetí korpus, natři krémem, dej želé, dej krém. Připlácni poslední 4. korpus.
Srovnej dort do rovna, aby se nenakláněl na stranu. Zarovnej díry zbylým krémem.
A dej dort chladit do ledničky aspoň na 2 hodiny. (to je přesně čas, kdy se dá parádně udělat a vychladit ganache)
Vytuhlý dort potři ganachí. Ozdob ho Lentilkama (Stačí je jemně přitisknout na ganache a bude to držet. Pokud ne, tak rozehřej 100 g čokolády a Lentilky nalep na tenkou vrstvu čokolády na dortu.) a nech zthunout v ledničce tak na hoďku.



Přeju dobrou chuť!



Iwet

     






Komentáře

Oblíbené příspěvky