Pressburg

 


Pressburg

Pressburg tady asi většině lidí nic neříká. (Nic, co by znali jako třeba Brno nebo Karlův most.) Ale co Bratislava? To už tady zná uplně každý. Pro vysvětlení Pressburg je německy Bratislava.
Bratislavské rožky jsou notoricky známá dobrota. Já je pekla minulý rok v ořechové verzi. Tento rok jsem na insta natrefila na obrázek makového závinu a hodně mě zaujal. V popisu měl napsáno Pressburg. Tak jsem pátrala a zjistila jsem, že to nejspíš není nic jiného jak Bratislavské rožky od bratrů sousedů, jen jinak zabalené. Hezky! Lákavě! Té náplně je tam tak akorát podle mého gusta! Žádná sušina!
Hodně se mi líbí aj to maximálně minimalistické pojetí závinu - čisté linie, jen obal a náplň!



zdroj inspirace: obrázek
https://www.instagram.com/p/CGg-uHdnyKN/
těsto:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1093-bratislavske-rohlicky/

ingredience na 1 závin 9x27 cm:
těsto: 125 g hladké mouky
       125 g polohrubé mouky
       35 g cukru
       110 g mléka
       10 g droždí
       1 žloutek
       2 g soli
       75 g másla
       1/2 lžičky strouhané citronové kůry
náplň*: 200 g máku
        250 g vody
        1/2 lžičky citronové kůry
        3/4 lžičky koření do povidel nebo do perníku
        1 lžička vanilkového extraktu
        150 g povidel (hustých)
        50 g cukru
        25-50 g strouhaného perníku (podle tekutosti povidel)
na dokončení: 1 žloutek

*Tohle není originál maková náplň do originál Bratslavských rožků. Je to makovo-povidlová náplň jakou mám ráda já.


postup:
těsto: Z vlažného mléka, 1 lžičky cukru a droždí si zadělej kvásek. Nech ho stát až vzejde (asi 10 minut). Pak přidej zbytek ingrediencí a vymíchej hladké trošku tužší těsto. To nechej 1 hodinu kynout při pokojové teplotě.
náplň: Mezitím co těsto kyne si uvař náplň. Svař mák s vodou a kořením. Vař to tak dlouho dokud to nebude mít konzistenci vlhkého písku a bude se drobit. Vůbec to nebude připomínat hezkou jemnou a šťavnatou náplň. V té chvíli to můžeš sundat z plotny a přimíchat povidla a cukr. Povidla tomu dodají tu šťávu. A z nepěkné náplně bude krásná a dobrá. Podle potřeby náplň zahusti strouhaným perníkem. V nouzi největší použij piškotové drobky. Nech to uplně vychladnout.

dokončení:
Z vykynutého těsta vyválej obdelníkovou placku o velikosti asi 35x25 cm.
Doprostřed těsta nanes náplň - udělej z ní takový kvádr o velikosti 9x27x2,5 cm. Půjde to dobře varovat, náplň neteče, dobře drží tvar.
Okraje těsta přehni přes náplň. Dobře utěsni okraje, aby náplň nevytekla, přebytečné okraje odřež - zbyde asi 50 g těsta. (Když bys dělala klasický zamotaný závin, tak je těsta uplně přesně a nic nezbyde na odřezání.) Spoj těsta dej dolů a přemísti závin na pečící papír.
Závin potři rozšlehaným žloutkem a dej kynout do chladu a průvanu tak na 30 minut. Před pečením dej závin do formy na biskupský chlebíček (aby dobře držel tvar a nepraskl).
Pak dej péct na 175°C na 30-35 minut. Po upečení vyndej závin z formy a nech vychladnout na mřížce.




Přeju dobrou chuť!



Iwet










Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky