strouhaná tvarohová buchta


strouhaná tvarohová buchta

Tuhle buchtu znám od mojí tchýně Óli. Ale tentokrát ju upekla Marťa. Uplně stejně dobrou! Marťa zdědila talent aj recept!
Mohla bych se téhle buchty užrat! Kakao a tvaroh je super kombinace! Buchta je šťavnatá a není vtíravě sladká! Taková chuťově příjemně jednoduchá, nepřekombinovaná různýma složkama!
A ty vrstvy! Tmavá, světlá a tmavá... jak vytváří takové vlny! Krása na pohled!




zdroj inspirace:
https://vareniste.cz/strouhana-kakaova-buchta-s-tvarohem-a-merunkami/

ingredience na formu velikosti 22x32 cm:
těsto: 285 g hladké mouky
       25 g kakaa
       85 g moučkového cukru
       10 g prdopeče (nebo 3/4 balíčku)
       1/4 lžičky soli
       185 g másla
       2 žloutky z L vajíček
       20 g mléka
náplň: 500 g tvarohu ve vaničce*
       150 g cukru
       3 bílky
       1 žloutek
       špetka soli
       1 lžička vanilkového extraktu

*Tvaroh ve vaničce zajistí, že náplň bude dostatečně šťavnatá. Pokud dáš tvaroh z alobalu který je sušší, tak přidej do náplně ještě zhruba 30-50g mléka podle hustoty tvarohu.
 

Stoy recept: těsto: 400 g hladké mouky, 150 g cukru, 125 g másla, 30 g kakaa, 1 žloutek, 1 prdpeč, 2 lžíce mléka.
             náplň: 750g tvarohu, 125 g cukru, 1 lžíce pudinku, 4 bílky, 1 vanilkový cukr.


postup:
těsto: Do mísy prosij všechno suché. Fakt použij sítko, protože kakao je potvora a dělá hrudky. K tomu přidej máslo a nech robota, ať z toho udělá drobenku. Do drobenky přidej ještě žloutky a mléko. Nech zase chvilku robota pracovat až se všechny suroviny spojí. Těsto rozděl přibližně na poloviny, zabal do sáčku a dej do mrazáku na hoďku vytuhnout.
náplň: Smíchej cukr, tvaroh a vanilku dohromady. Z bílků a soli vyšlehej sníh. Pak smíchej opatrně všechno dohromady, aby sníh nespadl.

dokončení:
Do pekáčku na dno nastrouhej na hrubo tu větší půlku těsta. Těsto neuťapávej ke dnu, nech ho tak jak je. Jen se snaž ho rozprostřít víceméně rovnoměrně, tak aby dno pekáčku nešlo vidět.
Na to rozetři tvarohovou náplň.
Pokud dáváš ovoce, tak ho nahaž na náplň.
Na náplň nastrouhej tu menší půlku těsta. Zase nějak tak rovnoměrně všude a zase těsto neuťapávej.
Dej péct na 175°C horní/spodní na 40 minut.
Po upečení sněz ještě za tepla, nebo to nech vychladnout -  je to fuk. Bude to dobré v obou případech. Co nesníš, tak dej do ledničky ať se nezkazí. Druhý nebo třetí den je tahle buchta podle mého názoru ještě lepší! Těsto nasákne šťávu z tvarohu a pak je to teprve lahůdka! 

Mám ráda tuhle buchtu v základní verzi, ale můžeš ju ještě upravit a přihodit na tvarohovou náplň nějaké ovoce (maliny, borůvky, višně, broskve, hrušky...). Ta višňová verze je naprosto úžasná! Foto dole!
Nebo hrozinky/brusinky v rumu! Ale bacha na dětské konzumenty, aby se tím neopily!
Nebo po upečení polét vršek čokoládou.

 





 Tohle je ta višňová verze! Extra dobrá!



Komentáře

  1. Téda, tak ta teda vypadá naprosto úžasně :) Já jsem si nedávno v práci našla tento recept na tvarohovou mramorovou bábovku a už se těším, až to celé vyzkouším :) Už se na to moc těším, na ty rozzářené očka dětí a manžela :) Mějte se hezky a přeji krásný zbytek dne.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky