German chocolate cake

 

German chocolate cake

Tady ten dort jsem měla v hledáčku kvůli názvu. German! Myslela jsem si, že jde o nějaký Německý národní dort! Hahaaa! Tak jsem se spletla! Ne, nejde o Německý národní dortový poklad, název je podle jména autora čokolády, která se používá do originálu tohoto dortu. Originál recept na dort je ke stažení volně na netu. A podle něho jsem taky tenhle dort pekla. Teda aspoň ze začátku... než... jsem se trošku rozšoupla s čokoládou, ubrala cukr, zrušila horkou vodu do těsta... Hups! Byla to nutnost! 


zdroj inspirace:
https://i.pinimg.com/originals/68/b6/e6/68b6e63d0bd54582ff5f079624950e2b.jpg

originál recept:
těsto: 115 g čokolády, 120 g vařící vody, 227 g másla, 402 g cukru, 4 vajíčka, 1 lžička vanilkového extraktu, 260 g mouky, 1 lžička sody, 1/2 lžičky soli, 240 g podmáslí
krém: 240 g kondenzovaného mléka, 201 g cukru, 3 žloutky, 113 g másla, 1 lžička vanilky, 115 g pekanů, 120 g kokosu.

ingredience na dort o průměru 16 cm:
korpus: 60 g čokolády 55%
        110 g másla
        150 g cukru
        3 vajíčka - žloutky a bílky zvlášť
        1 lžička vanilkového extraktu
        120 g hladké mouky
        20 g kakaa
        2 g prdopeče (asi 1/2 lžičky)
        2 g sody (asi 1/2 lžičky)
        2 g soli
        100 g podmáslí
krém: 170 g kondenzovaného mléka (NE Salka!)
      100 g cukru
      40 g žloutků (2ks)
      75 g másla
      1 lžička vanilkového extraktu
      80 g strouhaného kokosu
      80 g mletých pekanových ořechů
čoko ganache: 75 g smetany 33%
              140 g čokolády
šlehaná čoko ganache: 2 g práškové želatiny
                      15 g vody
                      66 g smetany 33%
                      100 g čokolády
                      200 g smetany 33%

postup:
těsto: Rozpusti čokoládu a nech ju zchladnout na pokojovou teplotu.
Mixni máslo s cukrem do světlé nadýchané pěny (zabere to asi 15 minut). Do pěny přidej po jednom žloutky. Než přidáš další žloutek, tak musíš pořádně mít zamíchaný ten předchozí, jinak by se to mohlo srazit.
Přimíchej k máslové směsi aj čokoládu a podmáslí.
Smíchej všechno suché. Vyšlehej bílky do měkkého sněhu. Když ho přešleháš a bude tuhý, tak se bude špatně zamíchávat do těsta.
Smíchej suché a mokré. Nakonec přimíchej už jen jemně ručně sníh z bílků. Těsto nalej do formy vystlané pečícím papírem. 
Peč na 175°C asi 1 hodinu. Vyzkoušej špejlí, jestli je korpus správně upečený. Pokud ano, tak ho vytáhni z trouby a na mřížce nech vychladnout.
krém: V rendlíku smíchej kondenzované mléko, cukr, žloutky, máslo a vanilku. Míchej a zahřívej dokud směs nezačne trochu houstnout. Stáhni rendlík z plotýnky. Přisypej pekany a kokos a promíchej to. Nech krém 10 minut stát - trochu ještě zhoustne. Pokud by nezhoustl dostatečně, tak ho ještě chvilku povař, aby zhoustnul do potřebné hustoty a z dortu nevytékal. Po dovaření nech zchladnout na pokojovou teplotu.
ganache: Rozehřej smetanu skoro k varu, nasyp do ní nasekanou čokoládu, nech 5 minut stát a pak rozmíchej na hladký krém.
šlehaná ganache: Je potřeba ju připravit den dopředu!
V mističce smíchej vodu a práškovou želatinu. Nech to tak 10 minut nabobtnat.
Mezitím si rozehřej 66 g smetany skoro k varu. Přidej do ní čokoládu a nech ju roztopit. Promíchej to a pak přidej ještě nabobtnanou želatinu. Až to bude pěkně smíchané na hladký krém, tak přilej 200 g smetany, promíchej a dej do ledničky přes noc ztuhnout. Další den to už jen vyšlehej a přendej to do cukrářského sáčku s řezanou špičkou.

kompletace:
Vychladnutý korpus z vrchu seřízni, pokud je hodně vyboulený. Pak korpus 2x horizontálně prořízni (já měla 3 vrstvy, každou 2 cm tlustou).
Krém si rozděl na 3 stejné části.
Na servírovací talíř plcni doprostřed trošku krému. Na něho přilep spodní patro korpusu.
Na korpus dej třetinu krému a pěkně ho rozetři po celé ploše.
Na to polož druhé patro korpusu, natři ho třetinou krému, na to dej třetí patro korpusu a natři poslední částí krému.
Dej to do ledničky na půl hoďky zatuhnout.
Na boky vytuhlého dortu natři ganache. Nahoru dej ganache jen na okraje dortu, střed vynech. Krém je hezký sám o sobě s nahoře jeho hrubší struktura hezky vynikne.
Vrch dortu ozdob stříkanýma bobíkama ze šlehané čoko ganache. Můžeš ještě posypat čokoládovýma kuličkama, kokosem nebo pekanama, můžeš udělat stékance čokolády nebo karamelu, okraje nabarvi na zlato... dělej co tě napadne!

Dort je hezky vláčný. Bála jsem se, že bude suchý, že náplň samotná neutáhne ten korpus navlhčit, ale opak je pravdou. Dort je skvělý, nic navíc nepotřebuje.
 


Přeju dobrou chuť!








Komentáře

Oblíbené příspěvky