drobenkový koláč s mákem a višněma
drobenkový koláč s mákem a višněma
Nikdy nevím co mám dřív upéct! Mám v seznamu spoustu receptů, které chcu vyzkoušet a nejrači bych pekla 10 věcí za den. Ale to by u nás nikdo nestíhal sníst. Takže vždycky hodně přemýšlím co upéct a co posunout na jindy.
Můj muž mi v tom rozmýšlení hodně pomáhá - má hned jasno co upéct. Dám mu na výběr ze dvou nebo tří možností a on to hned rozsekne. A když mám tendenci ještě měnit rozhodnutí, protože to já obvykle dělávám, tak mě zase dostane rychle z obláčku na zem. Prostě toho chlapa potřebuju!
Ořechový koláč bude jindy, někdy jindy. Možná za rok, možná nikdy.
zdroj inspirace:
http://mysundayfeast.blogspot.com/2020/06/makovy-dobenkovy-kolac.html
ingredience na koláč o průměru 24,5 cm, výška 4 cm:
těsto: 240 g hladké mouky
140 g másla
50 g moučkového cukru
1/4 lžičky prdopeče
1/4 lžičky soli
1/4 lžičky vanilkového extraktu
40 g vajíčka
náplň: 220 g mletého máku
400 g mléka
50 g Amaretta
1/2 lžičky citronové kůry
1 lžička vanilkového extraktu
250 g tvarohu v alobalu
150 g cukru
15 g škrobu
1 vajíčko
680 g flaška vypeckovaných višní (350 g višní)
drobenka: 150 g hladké mouky
100 g másla
50 g moučkového cukru
špetka soli
postup:
těsto: Vyšlehej měkké máslo s cukrem do pěny (mixéru to zabere tak 5 minut času). Pak přidej všechno ostatní a vymíchej hladké těsto. To míchej už jen krátce - jakmile se spojí suroviny, tak hned přestaň míchat. Těsto zabal do fresh fólie a dej do ledničky tak na hoďku (nebo na noc) odpočinout.
náplň: Do rendlíku nalej mléko a Amaretto. Přisyp mák, zařívej a míchej. Hotovo bude tak za 10 minut, až se voda vypaří a hmota bude vypadat jako mokrý písek, bude se sypat. Stáhni rendlík z plotny a nech to chvilku zchladnout.
Přidej zbytek ingrediencí, kromě višní a pořádně to promíchej. Teď už bude mít náplň hezkou konzistenci.
Flašku višní slej, šťávu vypij a višně si odlož na později.
drobenka: Smíchej všechno dohromady. Drobenku dej taky na chvilku do ledničky vychladit.
dokončení:
Těsto rozválej na tenkou kruhovitou placku o velikosti 32 cm. Tu přenes do formy/ráfku (průměr 24,5 cm, výška 3,5 cm), urovnej ju pěkně a seřízni případné přečnívající okraje (těsto můžeš zrecyklovat do drobenky).
Na dno nalej náplň a urovnej povrch do roviny.
Navrch rovnoměrně naskládej višně.
Celé to hustě posypej drobenkou. Nešetři!
Peč na 175 stupňů asi 55 minut. Po upečení nech vychladnout na lince a pak na noc dej ještě do ledničky ztuhnout.
Přeju ať se povede!
Iw
Komentáře
Okomentovat