kynuté koláče s plněným okrajem
kynuté koláče s plněným okrajem
Nemám ráda, když mi mláďata odrbou koláče/dorty/zákusky... Sní jen to, co jim chutná v pořadí ozdoby, ovoce, čokoládová ganache, krémy a pak už na nic není v bříšku místo. Těsto/korpusy/okraje prostě nechají!
Tyhle koláče jsou na první pohled uplně normální! Nic zvláštního! Ale na první kousanec už jsou jiné! Plněné! Tady je vyřešený problém s okousáváním okrajů! Je v nich schovaná další náplň, která není uprostřed! Finta na ty malé mlsouny!!!
A protože je v okraji zabalená náplň, tak těsto vydrží vláčné a šťavnaté dýl jak normální koláče. Ale stejně se koláče sní ještě za tepla, takže do druhého dne ... asi nic nezůstane.
Tak to byly výhody. Teď nevýhody. Teda jen jedna. Výroba je trošinku pracnější. Jen trošinku.
zdroj inspirace:
https://www.toprecepty.cz/recept/65981-kolace-s-plnenym-okrajem/
zdroj receptu:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2020/06/kynute-jahodove-kolace.html
ingredience na 12 ks koláčů o velikosti 12 cm:
těsto: 270 g hlaké mouky
125 mléka (já dala kokosové, ale na chuti nejde poznat)
10 g čerstvého droždí
40 g cukru
35 g másla
1 vajíčko
1/4 lžičky soli
maková náplň: 150 g mletého máku
200 g vody (nebo mléka, je to fuk)
50 g Rumu
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky strouhané citrokůry
špetka mletého hřebíčku
45 g cukru
100 g povidel
tvarohová náplň: 400 g tvarohu
40 g cukru
vanilka, citrokůra podle chuti
1/2 vajíčka
drobenka: 150 g hladké mouky
60 g cukru
100 g másla
na dokončení: 200 g povidel
1/2 vajíčka na potření okrajů koláčů
pro dospělé: 30 g másla
30 g rumu
postup:
těsto: Ohřej mléko tak, aby bylo vlažné (max 30°C). Nasyp do něj malou lžičku cukru a rozdrob droždí. Nech vzejít kvásek - až bude na hladině bublinkující béžová hmota, tak je hotovo - zabere to tak 10 minut.
Ke kvásku přidej zbytek ingrediencí a vymíchej hladké těsto. Potvora se bude lepit, ale nepřidávej mouku. Protože těsto pak bude krásně jemné a nadýchané a šťavnaté. Když přidáš mouku, tak se sice bude s těstem krásně pracovat, ale ve výsledku bude hutnější.
Hotové těsto zakryj fresh fólií a nech 1 hoďku vykynout při pokojové teplotě asi 24°C.
maková náplň: V rendlíku svař mák, vodu a koření na hmotu připomínající vlhký písek (zabere to tak 10 minut). Nebude to vůbec hezká hmota, spíš taková suchá, drolivá a divná. Odstav rendlík a přimíchej cukr a povidla. Z divné drolivé hmoty bude krásná šťavnatá a tvárná hmota tak akorát na náplň. Náplň nech vychladnout a pak přendej do cukrářského sáčku. Nebo jakéhokoliv sáčku. Ulehčí to práci fakt o hodně!
tvarohová náplň: Smíchej všechno dohromady.
drobenka: Smíchej všechno dohromady.
pro dospělé: Roztop máslo s Rumem.
dokončení:
Hotové vykynuté těsto rozděl pomocí váhy na 12 stejných kousků.
Kousky těsa nechávej furt zakryté fresh fólií, aby těsto neosychalo.
Z kousků těsta vykoulej kuličky.
Já to dělám tak, že vezmu kus těsta a z protilehlých krajů ho skládám doprostřed, něco jako když bych chtěla něco zabalit dovnitř.
Kuličky nech aspoň 5 minut odpočinout, aby povolil lepek a při válení se těsto nesmršťovalo.
Kuličky naskládej každou na kousek pečícího papíru (asi 12x12 cm). Bude se s koláčkem pak líp manipulovat. Uidíš dál...
Kuličku posyp moukou a rozválej ju na 16 cm velkou přibližně kruhovitou placku.
Na placku přibližně doprostřed si obtiskni kolečko. Já použila dortovou formu s průměrem 12 cm.
Kolečko musí mít z vnější strany ještě 2 cm volného těsta na překlad!
To obtisknuté kolečko slouží jako vodítko pro nastříkání makové náplně.
Takže pokud jsi frajer a dáš kolečko bez vodítka, tak to obtiskování klidně můžeš vynechat.
Přehni volný okraj těsta přes náplň. Nemusíš nijak náplň utěsnovat, nevyteče.
A teďka možná už chápeš proč ten kus pečícího papíru pod koláčkem - teď by se koláček špatně přenášel na plech, poškodil by se tvar a náplň by vytekla. Kvůli přenášení je tam ten pečící papír. Možná existuje ještě lepší způsob, ale já na něho zatím nepřišla.
Okraje koláčků potři rozšlehaným vajíčkem.
Pokud nechceš zbytky vajíčka v ledničce, tak co z vajíčka zbyde, tak přimíchej k tvarohové náplni.
Doprostřed koláčků dej tvarohovou náplň - přibližně 1 lžíci. Pěkně ju urovnej, nahrň trošku víc k okrajům...
... protože doprostřed ještě příjdou povidla. 1 lžička vrchovatá nakopeček doprostřed koláčku!
Celé to posyp drobenkou. A na nic nečekej, žádné kynutí nebude.
Šup s tím do trouby na 180°C na 18 minut na horní/spodní.
Po upečení nech vychladnout na mřížce.
Sněz za tepla, vychladnuté nebo skladuj v plastové krabici do druhého dne. Budou taky jedlé vzhledem k použitému materiálu!
Pro dospěláky ještě hned po upečení polej koláčky máslem s rumem. Budou ještě šťavnatější a lepší!
Tak to vypadá úžasně nikdy mě nenapadlo okraje plnit - nedělám je tak silné, ale toto vyzkouším.Bude to dobrá obměna.Díky za tip.
OdpovědětVymazatSkvělý nápad i návod,jste inspirativní
OdpovědětVymazatJsou neskutečné, já už peču koláče pouze s tímto okrajem. Dííky.
OdpovědětVymazatÚžasný nápad, vyzkouším.
OdpovědětVymazat