dalamánky

 


dalamánky

Abysme nejedli furt jen chleba v různých obměnách mouky a semínek, tak to prokládám ještě nějakým jiným pečivem. Tentokrát jsem dostala chuť na dalamánky. Už jsme je neměli děsně dlouho!
Jsou to takové zmenšeniny chleba v roztomilé jednoporcové velikosti.


zdroj receptu:
https://www.babiccinavolba.cz/recepty/dalamanky/#null

ingredience na 12 ks:
těsto: 350 g hladké pšeničn mouky
       150 g žitné chlebové mouky
       330 g vody
       20 g droždí
       10 g soli
       15 g octa
       5 g cukru
na dokončení: kmín
              hrubozrnná sůl


postup:
těsto: Nastartuj kvásek - do mísy nalej vlažnou vodu (30°C), do ní přidej cukr a rozdrob droždí. Počkej 10 minut - na hladině by se měly vytvořit béžové ostrůvky divné hmoty. To znamená, že kvasnice žijou a těsto nakyne.
Ke kvásku přidej všechno ostatní a vymíchej těsto. V robotu to jde rychleji - tak za 10 minut je hotovo, ručně klidně aj 20 minut.
Hotové těsto přikryj fresh fólií a nech při pokojové teplotě kynout 1 hodinu.
Pak těsto vyndej, pomocí váhy rozděl na 12 kousků, z každého kousku vykoulej váleček. Válečky vyskládej na pečící papír a zakryté je nech kynout dalších 40 minut.
Pak je postříkej vodou z rozprašovače, nařízni, posyp kmínem a solí.
Peč na 230°C asi 12 minut.
Po upečení nech vychladnout na mřížce.


Přeju ať se povedou a chutnají ti!






Komentáře

Oblíbené příspěvky