Mango-maracuja mrkváč

 


mango-maracuja mrkváč

Už jsem si myslela, že lepší mrkváč jak ten minulý není možné udělat! Blbost! Jde to! Tenhle s mango-marakujovou náplní je ještě lepší! Není skvělý tím, že má nejlepší korpus na světě! Ani krém není zázračně úžasný! Dokonce aj mango-maracuja náplň je uplně průměrná! Ale dohromady to funguje a je to prostě moc dobré.
Beztak příští rok řeknu, že je tato verze průměrná a našla jsem ještě nějakou lepší! Protože teď bych mango-maracuju nacpala všude a příští rok to bude zase něco nového, čeho ještě nebudu přežraná!

UPDATE 2022: Jasně, že ještě lepší mrkváč existuje! Ten letošní je ještě o kousíček lepší! Těsto zůstalo stejné, jen krém a želé jsem trochu pozměnila. 
Želé jsem udělala letos na způsob pudinku ze 3 marakují, šťávy z 1 a půl citronu a z toho jednoho citronu ještě jsem tam dala kůru, 75 g cukru, 25 g másla a 15 g škrobu. Uvařit na pudink, přesít aby tam nebyly semínka a pak dosladit podle chuti - já dala 50 g moučka cukru. Želého trochu zbyde, na 2 vrstvy je toho moc (na 3 vrstvy by to bylo ideální množství). Bacha, samo o sobě je želé fakt kyselé, ale v dortu je perfektní - svěží!
Krém jsem udělala z 250 g mascarpone, 250 g tučného tvarohu z vaničky, 200 g smetany na šlehání 33%, 50 g cukru a vanilky. Vyšlehala jsem to všechno najednou dohromady a použila do vrstev mezi korpusama a ještě na obmazání celého dortu. Množství vyšlo perfektně, nic nezbylo nic nechybělo.  


zdroj inspirace:
https://lifeisfullofgoodies.com/2018/03/28/orangen-karottenkuchen-mit-zimtcreme-und-orangenkaramell/

ingredience na dort o průměru 16,5 cm:

těsto: 275 g polohrubé mouky
       60 g bílého pískového cukru
       65 g tmavého cukru
       225 g mrkve najemno nastrouhané
       3 vajíčka vel L
       75 g mletých pekanových ořechů
       100 g oleje
       100 g pomerančové šťávy
       5 g prdopeče (1 lžička)
       5 g sody (1 lžička)
       1/2 lžičky soli
       3/4 lžičky skořice
       1 lžička pomeračové kůry
       1 lžička citrokůry
       1 lžička vanilkového extraktu
želé: 500 g manga na 0,5 cm kostičky
      40 g maracuji (obsah 1 ks ovoce)
      10 g citrošťávy
      3 g želatiny v prášku
      18 g vody
      20 g cukru
krém: 175 g másla
      500 g tvarohu v alobalu (Schichtkäse)
      citrokůra, pomeranč kůra
      75 g moučkového cukru
      1 lžička vanilkového extraktu

postup:
těsto:
Nachystej si 3 misky.
Do první misky dej strouhanou mrkev, žloutky, vanilkový extrakt, strouhanou kůru z pomeranče a citronu, pomerančovou šťávu a olej. Dobře to promíchej.
Do druhé misky nasyp mouku, ořechy, skořici, sodu, prdopeč a třtinový cukr.
Ve třetí misce šlehej bílky se špetkou soli - jakmile se vytvoří bílá řídká pěna, tak na třikrát přidej bílý cukr a šlehej dokud se nerozpustí. Vznikne krásně jemný hladký sníh.
Nakonec to všechno smíchej - prva suché s mokrým a pak na třikrát přimíchej do těsta sníh. Pracuj rychle a jemně, sníh nesmíš utlouct. Takže jen jemně lžicí převaluj těsto.
Jakmile bude těsto hotové, tak ho nalij do formy (na dno pečící papír, boky vymazat a vysypat polohrubou moukou).
BACHA!!! Formu mám vysokou 8,5 cm! Těsta je tak akorát, aby těsně nepřeteklo přes okraj! Pokud máš nižší, tak těsto rozděl do dvou forem, nebo do formy s větším průměrem!
Peč v troubě rozehřáté na 175°C asi 55 minut. Nebo podle zapichnuté špejle doprostřed těsta, klasika. Bez přilepených žmolků znamená upečeno.
Po upečení nechej vychladnout na mřížce.
želé: Do skleničky nasyp želatinu a zalej ju vodou. Nechej nabobtnat tak 10 minut.
V rendlíku povař mango, maracuju a citrošťávu. Stačí jen chvilku, aby ovoce změklo, ale ne tak moc, aby se rozvařilo na kaši. Odstav z plotýnky a počkej až zchladne na 50°C. Pak přidej nabobtnanou želatinu a cukr. Dobře promíchej. Pomocí váhy rozděl na poloviny. Každou část nalej do připravených 14 cm ráfků vystlaných potravinovou fólií. Pěkně urovnej povrch do roviny a dej do ledničky na noc zchladnout a vytunout.
krém: Vyšlehej máslo s cukrem, vanilkou a citro a pomeranč kůrou do světlé nadýchané pěny. Po lžicích přidávej tvaroh. Krém by měl být jemný, nadýchaný a lehký. Kdyby byl moc hutný a tuhý, tak ho nařeď smetanou 33%.
BACHA!!! Krému je dost na obmazání celého dortu! Pokud chceš naháče jako je na fotce, tak ti trocha krému zbyde! Nebo ho prostě udělej míň.

kompletace:
Korpus seřízni zvrchu do roviny (pokud je potřeba, já nepotřebovala). Horizontálně ho rozřež na tři 2,5 cm vysoké patra.
Na servírovací talíř plcni doprostřed lžičku krému. Na něho přilep spodní část korpusu.
Na korpus dej 100 g krému. Rozetři ho rovnoměrně po celé ploše do rovna, na krajích nech trošku
vyšší okraj.
Na to dej doprostřed vrstvu mango želé.
Na to rozetři 100 g krému.
Připlácni druhou částí korpusu.
... natři, dej želé, natři, priplácni vrchní část korpusu.
Teď ti zůstalo ještě asi 350 g krému. Ten použij na zaplácnutí děr v místě kde je želé vrstva (asi 100g). Pak ještě na vršek dortu (asi 75 g) a zbytek na boky, pokud chceš celý bílý a ne naháče.
Zdobit můžeš podle sezony - já dala na náš povelikonoční mrkváč čoko zajíčky a vajíčka.





 
 

Komentáře

Oblíbené příspěvky