závin s mákem, třešněma a marcipánem
Závin s mákem, třešněma a marcipánem
Zase třešně. A zase mák. Stejně jako včera. Ale teďko je to zase trošku něco jiného. Jiný tvar a trochu jiná chuť. Ten marcipán je tam suprovní! Ale to je jen můj názor, protože máďata ho nemají rády.
zdroj inspirace:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/tlacene-kolace_1.html
ingredience na závin 40x14 cm:
těsto: 250 g hladké mouky
100 g mléka
8 g droždí
25 g cukru
25 g másla
1/2 vajíčka
2 g soli
1/2 lžičky citrokůry
maková náplň: 150 g mletého máku
190 g mléka
20 g Amaretta
55 g cukru
75 g povidel
vanilka, citrokůra, skořice, hřebíček
třešňová náplň: 125 g třešní bez pecek, na čtvrtky
15 g citrošťávy
10 g škrobu
15 g Amaretta
skořice, citrokůra
drobenka: 45 g hladké mouky
25 g mandlové mouky
45 g másla
25 g moučkového cukru
na dokončení: 100 g marcipánu na hady
1/2 vajíčka na potření
*Amaretto dávat nemusíš, pokud nechceš. Je tam jen na chuť. Mně chutná, tak ho tam leju.
Pokud se bojíš alkoholu v pečivu, tak KLID! Žádný tam nezbyde po dopečení - alkohol se vypařuje při 78°C. Náplně se prva vaří na 100°C a pak ještě pečou na 180°C, takže tam fakt nic z alkoholu nezbyde.
postup:
těsto: Ohřej mléko na 25-30°C, dej do něho lžičku cukru a rozdrob droždí. Nech to tak 10 minut stát na lince při pokojové teplotě. Až se na hladině začnou tvořit ostrůvky bublající béžové hmoty, tak je kvásek možné použít.
Ke kvásku přisyp všechny ostatní ingredience a vymíchej hladké těsto.
Nech to 1 hodinu kynout při pokojové teplotě.
maková náplň: Svař mák s mlékem, Amarettem a kořením do konzistence mokrého písku (bude se drolit). Pak přidej cukr a povidla a vymíchej hladkou náplň.
třešňová náplň: Svař všechno dohromady do zhoustnutí. Důležité je, aby se škrob dobře povařil a nebyl pak v náplni cítit (zaprášený pocit v puse). Jde to poznat tak, že tekutina je prva zakalená a pak po provaření se lehce zprůhlední. Nechej pak vychladnout.
drobenka: Smíchej všechno dohromady.
kompletace:
Nachystej si těsto a náplně.
Těsto rozválej na obdelník velikosti 42x34 cm.
Na oba dlouhé kraje hned zkraje dej třešňovou náplň.
Na zbytek plochy natři makovou náplň.
Na kraje polož hady z marcipánu.
Naznač si prostředek.
Sroluj těsto směrem do středu - k té naznačené čáře.
Sroluj oba dva kraje směrem ke středu.
Zabal do fresh fólie a dej vykynout na 45 minut.
Vykynutý závin potři rozšlehaným vajíčkem.
Závin posyp drobenkou.
Peč na 175°C asi 35 minut na horní/spodní.
Po upečení nech vychladnout na mřížce.
Komentáře
Okomentovat