třešňové cheesecake tartaletky
třešňové cheesecake tartaletky
Nejsou to sice žádné vyfešákované puntičkářsky upravené tartaletky ve francouzském stylu, ale jsou dobré. Hodně dobré. A vlastně je uplně fuk co se dá navrch za ovoce, všecko se dá použít! Mango, višně, maliny, jahody, hrušky v karamelu, lesní borůvky, ...
No, takže poslední pytlík třešní padl na tyhle tartaletky. Další třešňové hody budou zas až příští rok. Ne, že by došly třešňové nápady, těch mám ještě spoustu. Ale můj muž už chce změnu, nejen fut jíst jen třešně furt dokola.
zdroj ispirace:
https://www.instagram.com/p/B_c0vxElGib/
ingredience na 6 ks o průměru 9 cm:
těsto: 125 g hladké mouky
10 g kakaa
50 g moučkového cukru
špetka soli
75 g másla
1/2 vajíčka
1 lžíce studené vody
náplň: 250 g tvarohu
200 g zakysanky
50 g cukru
15 g hladké mouky
1 vajíčko
vanilka
želé: 350 g třešní bez pecek
20 g Amaretta
35 g citrošťávy
citrokůra
skořice
5 g želatiny v prášku
20 g vody
postup:
těsto: Smíchej všechny suché ingredience a přidej k nim ještě máslo. Na rychlovku zpracuj všechno na drobenku. K drobence pak přidej ještě vajíčko a vodu a vymíchej těsto. Hned jak bude těsto držet pohromadě, tak je hotovo. Těsto zabal do fresh fólie a dej aspoň na hoďku do ledničky odpočinout.
náplň: Smíchej všechno dohromady.
želé: Želatinu zalej vodou a nech ju nabobtnat.
Mezitím svař třešně, Amaretto, citrošťávu, citrokůru, skořici (a případně cukr, pokud máš kyselejší třešně). Měly by pustit šťávu, ale tvar si zachovat. Takže nerozblemcat na kaši (ledaže by to byl záměr)! Odstav třešně z plotny a nech zchladnout na 50°C (plus mínus, nemusí to být přesně, jen to nesmí být víc jak 65°C, protože pak by želatina ztratila svou tuhnoucí superschopnost). Do zchladlých třešňí přidej nabobtnanou želatinu a rozmíchej. Nechej to uplně vychladnout, než budeš dávat na tartaletky.
kompletace:
Těsto rozděl pomocí váhy na 6 stejných kousků. Rozválej je na placky o průměru trochu větší jak je průměr formiček. Dej placky do formiček a pěkně je vystel, rovnoměrně, úhledně a přečnívající vršky těsta seřízni do rovna zároveň s krajem formiček.
Do toho nalej náplň.
Dej péct na 150°C na 45 minut. Pak nechej ve vypnuté troubě ještě 15 minut dojít. Pokud by náplň šla do hněda, tak sniž teplotu. Stejně tak kdyby se moc nafoukla navrch, tak sniž trochu teplotu. Kdyby náplň byla moc tekutá po dopečení, tak je nech ještě dýl péct (náplň nemá být tuhá a stabilní, má se lehce chvět).
Po dopečení dej vychladnout na pokojovou teplotu a pak ještě do ledničky na noc.
Ráno už jen ozdob třešněma v želé. V ledičce nech želatinu na tartaletkách zatuhnout. (želatina se bude hezky lesknout a ovoce bude působit víc fresh).
Komentáře
Okomentovat