třešňové špičky


třešňové špičky

Třešně těď můžu na všecky způsoby, se vším, kdykoliv! Pořád!
Tenhle nápad jsem viděla u @kavarnamyhozivota. Udělala mražený dezert čoko pěna a třešně uvnitř ve tvaru třešní. Krása pohledět! Když je to hezké a třešňové, tak jsem to chtěla taky vyzkoušet. Takže tady je moje verze pokusu. Špičky! Jen místo vaječného koňaku jsou uvnitř třešně, obal je z ruby čokolády a taky ten tvar je mírně jiný. Není na škodu udělat pár změn a z klasického podání vykouzlit něco jiného.  



zdroj inspirace:
https://www.instagram.com/p/CREIwXfrbW0/
zdroj receptu:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/12309875102-pece-cela-zeme/12530-recepty/8465-sachy-z-likerovych-spicek/

ingredience na 12 ks špiček o průměru 4,5 cm a výšce 5 cm:
piškot: 22 g hladké mouky
        12 g cukru
        1 vajíčko M
        2,5 g škrobu/vanilkového pudinku
        7,5 g vody
čoko krém:
35 g cukru
           22 g sojové mouky
           22 g kakaa
           1,5 g soli
           90 g vody
           140 g čoklády 70%
           140 g másla
třešňová náplň: 300 g třešní bez pecek
                10 g cukru
                15 g Amaretta
                10 g škrobu
                25 g citrošťávy
                špetka skořice a citrokůry
čoko poleva: 250 g ruby čokolády
             20 g kakaového másla
na dokončení: 25 g ruby čokolády
navrch: 150 g smetany 33%
        10 g moučkového cukru
        12 ks třešní
        prach z lyofilizovaného ovoce (já zrovna neměla)



piškoty: Z bílků a špetky soli vyšlehej řídký sníh. Pak do něho na 3x zamíchej cukr a šlehej skoro do tuha - dokud nebude tak akorát - když vytáhneš šlehací metlu a otočíš ju, tak špička sněhu co zůstala na metle se lehce nakloní do strany, ale nespadne uplně dolů ani nebude stát rovně. (Sníh nebude téct - málo vyšlehaný a taky nebude z něho beton - přešlehaný.)
Ve druhé misce rozmíchej žloutky s vodou, pudinkovým práškem a 1/3 mouky do hladka.
Pak už jen ručně lžicí nebo stěrkou smíchej všechno dohromady - k žloutkové směsi postupně přidávej zbytek mouky a pár lžic sněhu. Dobře vymíchej, aby v těstě nebyly hrudky. Pracuj rychle, aby těsto nezřídlo a opatrně, aby sníh nespadl a piškoty pak neztratily objem.
Těsto rozetři na pečící papír (potřený máslem, aby pak těsto šlo dobře sloupnout) do rozměru 20x15 cm. Peč v troubě na horní/spodní ohřev na 180°C asi 15 minut - do zlatohněda. Po upečení nech vychladnout na mřížce.
Z vychladlého piškotového plátu vykrájej 12 koleček o průměru 4,5 cm.  Ty potři zvrchu tenkou vrstvou rozehřáté čokolády (na dokončení). Nech zaschnout. Tohle potření čokoládou je důležité kvůli tomu, aby třešňová náplň neprotekla a nerozblemcala piškot zepodu. Čokoláda vytvoří izolační vrstvu, kterou náplň neproteče.
čoko krém: V rendlíku smíchej cukr, kakao, mouku, sůl a vodu. Za stálého míchání povař - vznikne hustá kaše. Odstav z plotýnky a prihoď nalámanou čokoládu. Zamíchej, aby se všecka čokoláda rozpustila. Dej zchladnout do ledničky. Po vychladnutí krému vyšlehej máslo do bílé pěny a přidej k tomu ten čoko krém. Měl by vzniknout nadýchaný krém bez hrudek.
třešňová náplň: Smíchej všechno dohromady a uvař z toho pudink. Nech to vychladnout.
poleva: Roztop čokoládu s kakaovým máslem.

kompletace:
Do silikonové formy (na něco jako muffiny) dej čoko krém (já to dělala lžičkou a stěrkou) - na spodek a boky, uprostřed musí zůstat ďolík na třešňovou náplň. Dej vychladit na 10 minut do ledničky.
Do ďolíků dej třešňovou náplň, připlácni to piškotem - ta čoko strana piškotu musí přijít na náplň, ne opačně. Dej to do mrazáku tak na hoďku.
Pak to vyndej, z formy vyloupni špičky.
Polej to roztopenou čokoládou (nebo můžeš máčet, podle toho jak se ti chce) a nech vytuhnout v ledničce.
Pak už jen vyšlehej smetanu s cukrem a cukrářským sáčkem s řezanou špičkou nastříkej bobánky navrch. A když budeš mít prach z lyo ovoce, tak to posyp, bude to moc hezké! A navrch ještě dej třešni a je hotovo!





Komentáře

Oblíbené příspěvky