mandlové motance s meruňkama
mandlové motance s meruňkama
Ráno jsem upekla motance, abysme na návštěvu nepřišli s prázdnou. To se přece nedělá, že?
Přijeli jsme na návštěvu a já, že vytáhnu motance z auta. Jenže... koláče zůstaly doma na botníku!!! V tom spěchu jsem je tam položila a zapoměla je vzít! Takže jsme fakt přijeli s prázdnou!
A když jsme se po 2 týdnech vrátili a já našla na krabici s motancema doma, tak to byl děsný smrad! Spousta vinných mušek! Ale žádná plíseň, což mě udivilo!
No, ale zpátky k těm motancům... je v nich mandle/Amaretto/skořicová náplň a navrchu je něco jako meruňková marmeláda. Daly by se použít i čerstvé meruňky nebo kompot. Já vyrobila něco jako marmeládu, protože jsem ochutnala meruňky a zjistila, že jsou odporně kyselé a nechtěla jsem je vyhazovat do bio odpadu. Tak jsem je rozvařia s cukrem a zahustila troškou škrobu aby to bylo jedlé!
Myslím, že by se tyhle motance daly udělat na šemožné způsoby, na slano i sladko.
No a hlavně!!! Těsto se dělá den předem, nebo klidně se můžou udělat celé motance večer, dát kynout na noc do ledničky a ráno jen dokončit - dát meruňku a napatlat vajíčkem a upéct! Královská snídaně během půl hoďky na stole!
zdroj inspirace:
https://www.instagram.com/p/CRwrr7Qgfw1/
ingredience na 12 motanců:
těsto: 350 g hladké mouky
145 g mléka
1 vajíčko
10 g čerstvého droždí
30 g cukru
40 g másla
špetka soli
1/2 lžičky strouhané citrokůry
náplň: 200 g mandlové mouky
25 g másla
70 g cukru
50 g Amaretta
1 vajíčko
skořice a citrokůra
meruňkové něco jako: 200 g meruněk
10 g citrošťávy
60 g cukru
12 g škrobu
15 g vody
na dokončení: 1 vajíčko
postup:
těsto: Večer zadělej těsto. Do vlažného mléka dej lžičku cukru a rozdrob droždí. Nech to tak 10 minut stát na lince při pokojové teplotě. Až se na hladině začnou tvořit ostrůvky bublající béžové hmoty, tak je kvásek možné použít.
Ke kvásku přidej všechny ostatní ingredience a vymíchej hladké těsto. Těsto zakryj fresh fólií a nech to kynout v ledničce do rána.
Nebo pokud chceš péct hned ráno na snídani, tak dej kynout na 30 minut při pokojové teplotě, udělej motance a dej je kynout do ledničky (ráno jen potřeš vajíčkem a dáš meruňku a pečeš)
náplň: V rendlíku roztop máslo a přidej mandle. Chvilku nech opražit. Pridej Amaretto, skořici a citrokůru. Promíchej to a nech vychladnout. Pak ještě přimíchej vajíčko a je hotovo. (Když dáš vajíčko do horké náplně, tak se ti zgrcne.)
meruňkové něco jako: Svař všechno dohromady. Jakmile bude směs hustá a nebude mléčně zakalená, tak je hotovo.
dokončení:
Ráno hotové těsto vyválej na rozměr 60x27 cm. Se studeným těstem se pracuje náramně dobře!
Na těsto si udělej značky na 15., 30., a 45. centimetru.
Plochu těsta potři náplní, ale jen do 3/4 délky. Na těch posledních 15 cm je to zbytečné.
Tu prázdnou čtvrtinu bez náplně přelož směrem nahoru ke značce na 30. centimetru.
Přelož těsto ještě jednou směrem navrch na značku na 45. centimetru.
Poslední čtvrtinu přelož přes zbytek těsta.
Těsto rozválej do délky na takových 20 cm, šířku těsta udržuj furt na 27 cm.
Těsto si rozměř po 2,5 cm a nakrájej ho na 12 pásků.
Pásky smotej jako šroubovici. Jeden konec pásku rozplácni - bude tvořit dno motance, aby náplň nevytekla.
Šroubovici smotej do kruhu a ten rozpláclý konec dej doprostřed dospodu - udělá dno. Jo a nech uprostřed ještě dostatečně veliký ďolík na náplň.
Motance vyskládej na pečící papír, zakryj je fresh fólií a dej je kynout na 30 minut při pokojové teplotě.
Po vykynutí ještě uprav ďolík, který se při kynutí zmenšil. Takže třeba opačným koncem vařečky nebo stačí jen prstem a moukou udělej pěkně velké ďolíky.
Motance potři rozšlehaným vajíčkem.
Do ďolíků dej meruňkovou náplň (nebo kompot nebo čerstvou sladkou meruňku).
Můžeš ještě posypat plátky mandlí nebo perlovým cukrem.
Peč na 175°C asi 20 minut na horní/spodní.
Po upečení můžeš potřít máslem. Pro dospěláky máslem s Amarettem nebo Rumem.
Komentáře
Okomentovat