ostružinový nepečený cheesecake


ostružinový nepečený cheesecake

Všude kolem teď dozrávají ostružiny. Tak jsem si nasbírala a doma jsem zjistila, že jsou tak kyselé, že se nedají jíst!
Ale do čízu jsou vpohodě, protože krém je sladký a k tomu se krasně ta kyselost hodí. Ale nahoru na ozdobu jsem koupila v obchodě.
Na insta od @stryckovalenka jsem dostala dobrou radu jak poznat fakt zralou ostružinu - od stopky odpadne sama, nemusí se trhat. Jednoduché, že?


zdroj inspirace:
https://www.instagram.com/p/CRIr8LwjUJJ/

ingredience na formu o průměru 25 cm a výšce 3,5 cm:
korpus: 300 g kakaových sušenek
        100 g másla
náplň: 250 g polotučného tvarohu z vaničky
       400 g zakysanky 16%
       150 g smetany na šlehání 33%
       100 g cukru
       20 g citrošťávy
       vanilka
       25 g vody
       8 g želatiny v prášku
ovocné želé: 100 g ostružin
             10 g citrošťávy
             15 g vody
             1/2 lžičky želatiny v prášku
             20 g cukru

postup:
korpus: Sušenky rozmixuj na jemno. Přidej rozpuštěné a zchladlé máslo. Promíchej to. Mělo by to mít konzistenci mokrého písku a při zmáčknutí držet pohomadě a nesypat se.
Nasyp "těsto" do formy a pomocí lžíce ho natlač na boky do výšky 3,5 cm a na dno. Korpus dej vychladit do ledničky aspoň na hoďku. Fakt to nech pořádně vytuhnout, jinak když pak naleješ dovnitř naplň, tak si sušenky natáhnou tekutinu a rozblemcá se dno.
Ovocné želé: Želatinu zalej vodou a nech to nabobtnat tak 10 minut.
Ostružiny s citrošťávu rozvař do měkka. Propasíruj do misky s želatinou - želatina se horkem rozpustí. Ale zas nesmí být ovoce moc horké, jinak želatina ztratí svou kouzelnou superschopnost a nebude tuhnout. Přidej ještě cukr a rozmíchej to. Nech želé zchladnout na pokojovou teplotu.
náplň: Želatinu nech nabobtnat ve vodě.
V druhé míse smíchej tvaroh, zakysanku, cukr, vanilku a citrošťávu. Vyšlehej smetanu skoro do tuha a opatrně ju přimíchej ke zbytku krému. Nabobtnanou želatinu rozehřej tak, aby se uplně rozpustila. Pak do ní po lžičkách přidávej krém a vždycky dobře rozmíchej. Takhle tam po lžicích dej asi 200 g krému, než to všechno smícháš dohromady.
Když smícháš hned všechen krém s želatinou, tak se želatina zgrce a v krému budou hrudy želatiny a krém nebude držet tvar.

kompletace:
Do vytulého korpusu nalej náplň. Tak zhruba ju urovnej do vodorovna.
Navrch nakapej ovocné želé. Když budeš kapat z malé výšky, tak se kapka rozplácne na povrchu. Když budeš kapat z větší výšky, tak se želé zaboří aj do hloubky náplně. A taky tě ta želatina s největší pravděpodobností trochu pocáká. :-D
Pak vezmi čínskou hůlku, opačný konec malé vařečky nebo jen lžičku z opačné strany a projížděj náplní a promíchej náplň s ovocným želé, aby se vytvořil mramorový vzor. A když budeš chtít, tak můžeš tou lžičkou aj trochu vyhrabat náplň navrch a pustit želé dolů.

Je to fajn zábava! Nikdy nevím jak to dopadne!
Čízem párkrát bouchni o linku, aby se vyrovnal povch.
Pak ho dej do ledničky na noc a ráno můžeš nazdobit, nakrájet, jíst a užívat si!


A ještě ty kakaové sušenky... udělala jsem si domácí, protože se mi nechtělo do obchodu. A ty domácí mi moc chutnaly! Takže si tu nechám aj recept.
recept: 250 g hladké mouky, 125 g moučkového cukru, 125 g studeného másla, 20 g kakaa, 10 g černého kakaa (nemusí být), 1 vajíčko, špetka soli.
postup: Smíchej všechno kromě vajíčka na drobenku. Pak přidej vajíčko a vznikne těsto. To nech hoďku vychladit a pak z toho rozválej placku 3 mm tlustou, vykrájej tvary a peč na 175°C asi 8 minut (podle velikosti sušenek).

      








Komentáře

Oblíbené příspěvky