tart s ovocem a kokosovým jogurtem

 


tart s ovocem a kokosovým jogurtem

Strašně ráda ochutnávám nové jídlo, nové chutě a kombinace chutí.
A k této kombinaci ovoce-kokosový jogurt jsem se nedopracovala náhodou. Teda trochu jo. Chtěla jsem zkusit jak chutná veganský jogurt, protože nejsu uplně kámoška s mléčnou bílkovinou. A když už jsem ten jogurt-nejogurt ochutnala, tak mi zachutnal a vyzkoušela jsem všechny dostupné příchutě. A pak jsme byli na zmrzce v Brně na Božském kopečku a tam jsme si dali Borůvku-jogurt a zrovna v tom byl kokosový jogurt!
To už jsem si řekla, že tolik náhod už není není náhoda a musím to nějak využít. Takže jsem své kokosovo-jogurtové nadšení využila na tart. Jendoduchý, svěží a dobrý. Ovoce se dá vyměnit za jakékoli jiné, sezónní nebo konzervované.


zdroj inspirace:
https://www.instagram.com/p/CSCTTmFMY-e/

ingredience na koláč o průměru 25 cm a výšce 3,5 cm:
těsto: 200 g hlakdé mouky
       50 g kokosové mouky
       75 g mletého cukru
       125 g másla
       50 g vajíčka (1ks velikosti M)
       1 lžíce vody
       špetka soli
želé: 250 g mražených višní
      2 g želatiny v prášku
      10 g vody
      50 g cukru
      vanilka
krém: 600 g kokosového jogurtu
      80 g mletého cukru
      100 g smetany ke šlehání 33%
      8 g želatiny v prášku
      35 g vody
na dokončení: maliny nebo borůvky, kvítka nebo lístky máty

Na tenhle tart je fajn mít perforované ráfky na tartaletky o průměru 25 cm a 8 cm a výšce 3,5 cm

Pokud nemáš malý ráfek nebo nechceš dělat tu díru uprostřed, tak těsta udělej o 1/5 míň, ale ovocného želé a krému udělej o 1/5 víc.


postup:
těsto: Smíchej všechno suché ještě s máslem na drobenku. Pak přidej ještě vajíčko a vodu (pokud je potřeba) a krátce promíchej. Jen aby se surovniny spojily dohromady. Těsto zabal do fresh fólie a dej do ledničky na hoďku vytuhnout. Pak vyválej placku na šířku 25 cm, 40+ na délku a 0,2-0,3 cm na tloušťku. (Ta tloušťka je asi nejdůležitější. Tlustší jak 3mm nedělej, protože by se tart špatně jedl.)
Nakrájej 3 pásky o velikosti 3,5cm x 25cm. A ještě vyřízni jeden kruh o průměru 25 cm. Vyříznuté tvary dej do mrazáku na pár minut. Ze zbytku těsta udělej třeba kokosové sušenky plněné čoko krémem.
Vytuhlé pásky těsta použij na vystlání boků ráfků - dva máš na ten větší (vystel boky zevnitř ráfku) a jeden pásek těsta máš na ten malý ráfek (tam dej těsto zvenku ráfku). Pak polož velký ráfek na kruh těsta a pořádně to přimáčkni, aby se těsta dobře spojily (boky se spodkem). A teď si rozměř střed kruhu a kam umístit ten menší ráfek. Zase pořádně přimáčkni malý ráfek do těsta, aby se boky spojily se spodkem. Těsto uvnitř kruhu malého ráfku vyndej ven. Spodek těsta propíchej vidličkou. Takhle připravené těsto v ráfku dej do mrazáku na pár minut.
Dno korpusu vystel alobalem a nasyp tam hrách nebo fazole.
Peč 15 minut na 175°C na slepo, pak vyndej hrách nebo fazole a alobal a dopeč dalších 10-15 minut až budou kraje a dno zlatavě hnědé.
Pak nechej na mřížce vychladnout.
želé: Želatinu zalej vodou a nech nabobtnat.
V rendlíku rozvař višně, mixni je tyčovým mixérem do hladka. Přidej cukr (podle chuti klidně přidej nebo uber) a vanilku. Když rozar zchladne na nějakých 60°C, tak můžeš přidat nabobtnanou želatinu a dobře rozmíchat. Nech vychladnout na pokojovou teplotu.
krém: Želatinu nech nabobtnat ve vodě.
Smíchej jogurt s cukrem. Vyšlehej smetanu skoro do tuha. Smíchej vyšlehanu smetanu s jogurtem.
A teď rozehřej želatinu v mikrovlnce tak 15 sekund, jen aby se roztopila, nesmí vřít! Bacha na to! Do želatiny přimíchej lžíci krému. Postupně po jedné takto přidej ještě asi 8 lžic krému a vždycky dobře promíchej. Když dáš celou želatinu najdednou do krému, tak se zgrcne a to fakt nechceš jíst v rozteklém krému tvrdé kousky želatiny. Až budeš mít část krému smíchaný s želatinou, tak pak můžeš přidat celý zbytek krému. To už je v klidu, to už se nezgrce.

kompletace:
Na dno korpusu nalej ovocné želé, povrch urovnej do vodorovna. Párkrát s tím lehce bouchni o linku. Povrch se tím hezky srovná. A pak to dej do ledničky ztuhnout.
Na vytuhlé želé nalej krém. Povrch zase srovnej do vodorovna. Nech to do druhého dne v ledničce.
Další den už jen nazdob malinama, borůvkama nebo co zrovna máš a můžeš servírovat.  


Přeju ať se povede a chutná!






Komentáře

Oblíbené příspěvky