išelské cukroví

 


Išelské cukroví

Išelské jsem pekla už loni. Ale jakoby to nebylo ono. Letos už mi chutnalo mnohem víc. Ale furt nemůžu říct, že by bylo moje oblíbené. Ale když se dá po obědě na talíř, tak mizí mezi prvníma. Takže hnusné to nebude. Ale s testováním ještě nekončím, ještě mě zajímá jak by to chutnalo s marcipánovo-rumovou náplní. Zase příští rok. 



zdroj inspirace: 
https://www.apetitonline.cz/recept/iselske-karty

ingredience na 40 ks cukroví 
těsto: 280 g hladké mouky
       20 g kakaa
       100 g moučkového cukru
       80 g vlašských ořechů
       200 g másla
       citrokůra z 1/2 bio citronu
       1 lžička skořice
       vanilka
       špetka soli
       30 g vajíčka
krém: 50 g másla
      30 g cukru
      40 g jemně mletých ořechů
      10-15 g rumu
na dokončení: 40 půlek ořechů
              1/2 sklenky malinové marmelády
              150 g čokolády

postup: 
těsto: Smíchej všechno suché, přidej máslo a vymíchej drobenku. Pak přidej vajíčko a udělej z toho hladké těsto. To zabal do fresh fólie a dej aspoň na hoďku do ledničky, klidně na celou noc. 
Ráno těsto rozválej na tloušťku 3 mm a vykrájej tvary. Já dělala kosočtverce o délce strany 4,5 cm. Ale myslím si, že 4 cm by bohatě stačilo. 
Sušenky upeč na 175°C 6-7 minut a pak je nech vychladnout na mřížce. 
krém: Vyšlehej máslo do světlé nadýchané pěny (zabere to asi 15 minut šlehání na vysokou rychlost). Do másla přidej cukr a ještě to chvilku mixni. Pak už jen dej ořechy a rum podle chuti a konzistence krému (a věku konzumentů). Hotový krém dej do cukrářského sáčku.

kompletace:
Na polovinu sušenek nastříkej na okraje krém, doprostřed dej marmeládu. Zbylé prázdné sušenky připlácni nahoru  na ty naplněné kousky. Dej vychladit a ztuhnout do ledničky. Pak vrchní část namoč do temperované čokolády a navrch připlácni půlku ořechu. 

Cukroví se musí skladovat v ledničce (krém obsahuje máslo), vydrží tam 2 týdny. Sušenky se dají upéct na začátku prosince a naplnit až třeba těsně před Vánoci. 




Komentáře

Oblíbené příspěvky