išelské cukroví
Išelské cukroví
Išelské jsem pekla už loni. Ale jakoby to nebylo ono. Letos už mi chutnalo mnohem víc. Ale furt nemůžu říct, že by bylo moje oblíbené. Ale když se dá po obědě na talíř, tak mizí mezi prvníma. Takže hnusné to nebude. Ale s testováním ještě nekončím, ještě mě zajímá jak by to chutnalo s marcipánovo-rumovou náplní. Zase příští rok.zdroj inspirace:
https://www.apetitonline.cz/recept/iselske-karty
ingredience na 40 ks cukroví
těsto: 280 g hladké mouky
20 g kakaa
100 g moučkového cukru
80 g vlašských ořechů
200 g másla
citrokůra z 1/2 bio citronu
1 lžička skořice
vanilka
špetka soli
30 g vajíčka
krém: 50 g másla
30 g cukru
40 g jemně mletých ořechů
10-15 g rumu
na dokončení: 40 půlek ořechů
1/2 sklenky malinové marmelády
150 g čokolády
postup:
těsto: Smíchej všechno suché, přidej máslo a vymíchej drobenku. Pak přidej vajíčko a udělej z toho hladké těsto. To zabal do fresh fólie a dej aspoň na hoďku do ledničky, klidně na celou noc.
Ráno těsto rozválej na tloušťku 3 mm a vykrájej tvary. Já dělala kosočtverce o délce strany 4,5 cm. Ale myslím si, že 4 cm by bohatě stačilo.
Sušenky upeč na 175°C 6-7 minut a pak je nech vychladnout na mřížce.
krém: Vyšlehej máslo do světlé nadýchané pěny (zabere to asi 15 minut šlehání na vysokou rychlost). Do másla přidej cukr a ještě to chvilku mixni. Pak už jen dej ořechy a rum podle chuti a konzistence krému (a věku konzumentů). Hotový krém dej do cukrářského sáčku.
kompletace:
Na polovinu sušenek nastříkej na okraje krém, doprostřed dej marmeládu. Zbylé prázdné sušenky připlácni nahoru na ty naplněné kousky. Dej vychladit a ztuhnout do ledničky. Pak vrchní část namoč do temperované čokolády a navrch připlácni půlku ořechu.
Cukroví se musí skladovat v ledničce (krém obsahuje máslo), vydrží tam 2 týdny. Sušenky se dají upéct na začátku prosince a naplnit až třeba těsně před Vánoci.
Komentáře
Okomentovat