Pinwheels cookies

Minulý rok jsem pekla cukroví na Vánoce o 106, ale nějak mi nezbyl čas přidat včas recepty na blog, protože mi vypověděl službu počítač. Takže tento rok to musím napravit.
Tenhle recept je úplně jednoduchý a má obrovskou výhodu, že se nic nevykrajuje, nejsou žádné zbytky, co se pak musí znovu vyválet, znovu vykrájet! Nic! Jednoduchý a rychlý! 
A navíc je jak chameleon! Barvy vrstev můžou být různé - podle preferencí chutí a barev. 
Tahle verze je linecké v kombinaci s medvědíma tlapkama. 
V létě jsem ještě zkoušela verzi světlé linecké a růžové linecké obarvené lyo malinama.
Další možnosti co se může přidat je třeba klasika skořice. Nebo oříšková verze by taky mohla být fajn. Nebo zelená vrstva s matcha čajem.  



zdroj inspirace: pinterest

recept na 50 sušenek o velikosti 5 cm: 
světlé těsto: 210 g hladké mouky
              140 g studeného másla
              70 g moučkového cukru
              1 žloutek
              špetka soli
              vanilka
tmavé těsto: 150 g hladké mouky
             20 g kakaa
             45 g mletých vlašských ořechů 
             70 g moučkového cukru
             140 g studeného másla
             1 žloutek
             1 lžička perníkového koření
             1 lžička skořice
             10 ks rozdrcených hřebíčků 
             špetka soli
na slepení: 150 g čokolády

postup: 
Na obě těsta je stejný postup - smíchej všechno suché, přidej máslo a udělej z toho drobenku. Pak přidej vajíčko a vymíchej hladké těsto. Míchej jen krátce, aby se suroviny spojily. Nesmí se máslo rozpustit!
Takhle udělej obě těsta, zabal je do fresh fólie a dej do ledničky vytuhnout, ideálně na noc. 


Těsto vyndej z ledničky asi půl hoďky předtím než ho začneš zpracovávat.
Tmavé těsto rozválej na tloušťku 3-4 mm. 
Výsledný rozměr tmavého těsta by měl být 40x24 cm.
Těsto dej chladit do ledničky (ne do mrazáku).    

Při rozvalování nepoužívej moc mouky navíc. Čím víc ho na těstě zbyde, tím hůř se pak těsta k sobě slepí. Takže ideálně nepoužívej na rozvalování mouku vůbec. Když je těsto vychlazené, tak se moc nelepí.

Tvar těsta by měl být ideálně pravoúhlý a rovný. Při rozvalování klidně přečnívající těsto uřízni a dej ho tam, kde chybí - takže do rohů. 

Světlé těsto taky rozválej na tloušťku 3-4 mm. 
Výsledný rozměr světlého těsta bude 40x21 cm.  

Tmavé těsto vyndej z ledničky. 
Světlé těsto polož na tmavé tak, aby ze předu aj ze zadu byl asi 1 cm tmavého těsta vidět. Vrchní a spodní kraj musí být zároveň.
Těsto přejeď zlehka válečkem a tím se přilepí k sobě. 
Pokud máš obavu, že těsto nebude dobře slepené k sobě, tak před složením těst na sebe můžeš světlé těsto zlehka potřít rozšlehaným vajíčkem. Ale já to nedělám. 

Pokud budou mezi těsty vzduchové bubliny, tak je párátkem propíchni, vypusť vzduch a dírku uťapej. 
Smotej roládu. 
Na začátku přelož okraj z tmavého těsta přes světlé těsto a pak roluj. Dobře utahuj, aby nezůstaly v těstě bubliny vzduchu. Pokud ti nepůjde odlepit tmavé těsto od silikonové podložky, tak si pomož kartou. 
Spodní a horní okraj musí být furt na sobě, nesmí uhýbat, to by znamenalo, že těsto se roluje křivě. 

Smotanou roládu posyp moukou, aby se těsto nepřilepilo k podložce. 

Roládu zabal do podložky. Udrží hezky kulatý tvar a nerozplácne se na jedné straně. 
Roládu dej do ledničky, aby těsto uplně ztuho. Nebo do mrazáku, tam to tuhnutí půjde rychleji. 

Po úplném ztuhnutí můžeš roládu nakrájet na 3 mm plátky.
Já si dělám značky pomocí kráječe na cibuli a podle těch dírek krájím. 

Plátky těsta rozlož na podložku na pečení.
Sušenky moc při pečení nezmění tvar, takže nemusíš nechávat velké rozestupy.
Peč na 175°C 7 minut na horní/spodní. Jakmile kraje začnou zlátnout, tak musí sušenky ven z trouby. 

Upečené sušenky nech vychladnout.
Dvojice sušenek slep temperovanou čokoládou, nech ztuhnout a pak dej do vzduchotěsné krabice. 

Sušenky se můžou skladovat v chladu, ale nemusí být v ledničce. Trvanlivost je celkem dlouhá, protože tam není krém, jen čokoláda. Naležet nepotřebují, mají být suché a křupavé - něco jako Polomáčenky. 





 

Komentáře

Oblíbené příspěvky