košíčky


košíčky

Tyhle malinké potvůrky jsem pekla minulý rok, ale nechtělo se mi je máčet v čokoládě. Letos už mají aj čokoládovou polevu. Ale není tam nutná. Jsou dobré aj bez ní. A možná aj hezčí, protože čoko poleva slije ten hezký hvězdicový tvar čoko krému. 
A ten vnitřek košíčku je uplně úasný! Praliné a čokoláda je kombinace, která neomrzí! 


 

zdroj inspirace: 
je to taková směska co dům dal

ingredience na 65 ks cukroví:
těsto: 200 g hladké mouky
       50 g mandlové mouky
       80 g moučkového cukru
       125 g másla
       1 vajíčko
       špetka soli
       vanilkový extrakt
praliné: 300 g 
krém: 150 g másla
      225 g čokolády
na dokončení: 250 g čokolády
              50 g bílé čokolády
              100 g lískových ořechů 

postup: 
těsto: Smíchej všechno suché s máslem a udělej z toho drobenku. Pak ještě přidej vajíčko a vymíchej hladké těsto. To nechej vytuhnout v ledničce minimálně hodinu, ale klidně aj celou noc.
Ráno odebírej kousky těsta a vystel formičky. Nebo vyválej placku těsta 3 mm tlustou, vykrájej kolečka o průměru 4,5 cm a vystel formičky. 
Dej péct na 175°C na 14 minut, nebo do prvního náznaku zlátnutí okrajů těsta. Pak hned vyndej z trouby a nech vychladnout na mřížce. 
krém: vyšlehej máslo do světlé nadýchané pěny a pak postupně přidej roztopenou a vychladlou čokoládu. Pořádně promíchej. Pak dej krém do cukrářského sáčku s řezanou špičkou. 

kompletace: 
Na dno košíčků dej po lžičce praliné (asi 5g). Na to nastříkej čoko krém. Nech to zatuhnout v ledničce. Pak to buď můžeš nechat holé, nebo ještě košíček namočit do čokolády, ozdobit prskancema bílé čokolády a půlkama lískových ořechů.  

Cukroví je potřeba skladovat v ledničce. Vydrží tam asi 2 týdny. 
Košíčky je možné upéct na začátku prosince a naplnit až těsně před Vánoci. 

       



Komentáře

Oblíbené příspěvky