ořechy

 


ořechy

Dělala jsem je už minulý rok, ale nějak mi nezachutnaly tak jak tento rok. Minulý rok jsem je dělala s bílým čoko krémem.  A ten byl sice celkem dobrý, ale nebylo to uplně to pravé ořechové. Objev letošního roku je krém z másla, cukru, ořechů a RUMU! Dokud v krému není rum, není to dobrý krém. Jakmile se do něho přidá rum, je to mazec! Ten rozdíl v chuti je obrovský! 


zdroj receptu:
Kuchařka pro dceru a Cat and cook

ingredience na 90 ks ořechů
těsto: 350 g hladké mouky
       150 g moučkového cukru
       120 g mletých vlašských ořechů
       250 g másla
       20 g kakaa
       špetka soli
krém: 100 g másla
      50 g moučkového cukru
      80 g jemně mletých ořechů
      20 g a víc Rumu

postup: 
těsto: Smíchej všechno suché s máslem na hezky  hladké těsto. Zabal ho do fresh fólie a dej na noc do ledničky odpočinout. Pak odebírej kousky těsta, dej do formičky, pěkně ju vystel těstem a uprostřed nech pěkný ďolík na krém. Nech tam dost toho místa, protože krém tomu dodá šťávu! (Nebo můžeš těsto vyválet na tloušťku 3 mm, vykrájet kolečka o průměru 4 cm, těma vystlat formičky, okraje těsta seříznout a upéct)
Ořechy upeč na 175°C 9-10 minut. Po upečení nech chvilku vychladnout a pak vyklepni z formiček. Nech uplně vychladnout na mřížce. 
krém: Vyšlehej máslo do světlé nadýchané pěny. Trvá to v mixéru tak 15 minut na vysoké otáčky. Můžeš to klidně ošulit a jen vymíchat máslo do hladka bez pěny, ale okrádáš se o vyjímečnou strukturu krému. Takže když už se s tím celým cukrovím tak dřeš, tak tu pěnu si tam chceš užít! Stejně za tebe šlehá robot. 
Do vyšlehaného másla přidej cukr (dej podle své chuti, krém v průběhu výroby ochutnávej) a ještě 5 minut šlehej. Pak už jen přidej jemně mleté ořechy a rum a krátce promíchej. Toho rumu tam klidně můžeš dát víc, co chuťové buňky a věk konzumentů snese. 
Hotový krém dej do cukrářského sáčku. když nemáš, tak stačí lžička na napatlání ořechů. Jen ten sáček trochu ušetří čas. 

kompletace: 
Do ďolíků ořechů dej krému co se vejde. Přiklop druhou půlkou ořechů. 

Cukroví je potřeba skladovat v ledničce. Vydrží tak 2 týdny. Skořápky ořechů je možné upéct na začátku prosince a před Vánoci už jen naplnit krémem.  
    

Komentáře

Oblíbené příspěvky