pistáciový chlebíček
pistáciový chlebíček
Začínají rašit první jarní lístky a já se nemůžu dočkat, až tady bude všude všecko zelené! Zelená je moje barva! Všechny odstíny.A tímhle chlebíčkem přivolávám jaro.
zdroj inspirace:
https://www.instagram.com/p/CSCC-jntstT/
ingredience na formu 26 x 10 cm:
těsto: 150 g cukru
150 g hladké mouky
110 g mletých blanšírovaných pistácií
10 g prdopeče
2 g soli (špetka)
25 g čerstvého baby špenátu (bez stonků)
10 g citronové šťávy
50 g creme fraiche
70 g oleje
1 vajíčko
100 g mléka
krém: 150 g smetany 33%
110 g créme fraiche
10 g limetkové šťávy
15 g moučkového cukru
2 g ztužovače šlehačky (není nutnost, ale dýl vydrží stabilní)
na ozdobu: 20 g pražených pistácií
kolečka limetky
čoko dekorace
byly by tam krásné aj drobné kvítka
postup:
těsto: Smíchej všechno suché.
Baby špenát rozmixuj v blendru do hladka na jemnou pastu. V průběhu mixování přidávej citrošťávu, creme fraiche, olej, vajíčko aj mléko. Až bude všechno promíchané, tak spoj suché s mokrým, rychle promíchej a nalej těsto do formy vystlané pečícím papírem. Dej do trouby a peč na 170°C 40-45 minut. Zkontroluj propečení špejlí. když ju zapíchneš doprostřed chlebíčku a vytáhneš ju suchou bez drobků, tak je hodně pravděpodobné, že už je upečeno.
Po upečení nech chlebíček vychladnout na mřížce.
krém: Smíchej creme fraiche s limetkovou šťávou, pak přidej smetanu a vyšlehej krém. Ke konci šlehání ještě přisyp cukr a popřípadě ztužovač šlehačky a ještě trochu prošlehej. Krém dej do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou.
kompletace:
Na vychladlý chlebíček nastříkej nahoru vrstvu krému. Do krému zapichej čoko ozdoby, polož plátky limetky a posyp sekanýma pistáciema a pokud máš, tak dej aj kvítka.
Uchovávej v ledničce. Ideálně v uzavíratelné dóze, ať dezert nenačichne od pachů ledničky.
poznámka:
pražené pistácie jsou super na chuť, ale barvu mají mdlou a spíš do žluta a hněda. Tady v tom chlebíčku dělá zelenou barvu hlavně špenát, ale pokud chceš dosáhnout výrazné zelené barvy třeba v cukroví, tak s těmato pistáciema to nepůjde. Chuť tam bude, barva ne.
blanšírované pistácie mají výraznou zelenou barvu a dají se sehnat na ehopech s oříškama nebo se zdravou výživou
50 g creme fraiche
70 g oleje
1 vajíčko
100 g mléka
krém: 150 g smetany 33%
110 g créme fraiche
10 g limetkové šťávy
15 g moučkového cukru
2 g ztužovače šlehačky (není nutnost, ale dýl vydrží stabilní)
na ozdobu: 20 g pražených pistácií
kolečka limetky
čoko dekorace
byly by tam krásné aj drobné kvítka
postup:
těsto: Smíchej všechno suché.
Baby špenát rozmixuj v blendru do hladka na jemnou pastu. V průběhu mixování přidávej citrošťávu, creme fraiche, olej, vajíčko aj mléko. Až bude všechno promíchané, tak spoj suché s mokrým, rychle promíchej a nalej těsto do formy vystlané pečícím papírem. Dej do trouby a peč na 170°C 40-45 minut. Zkontroluj propečení špejlí. když ju zapíchneš doprostřed chlebíčku a vytáhneš ju suchou bez drobků, tak je hodně pravděpodobné, že už je upečeno.
Po upečení nech chlebíček vychladnout na mřížce.
krém: Smíchej creme fraiche s limetkovou šťávou, pak přidej smetanu a vyšlehej krém. Ke konci šlehání ještě přisyp cukr a popřípadě ztužovač šlehačky a ještě trochu prošlehej. Krém dej do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou.
kompletace:
Na vychladlý chlebíček nastříkej nahoru vrstvu krému. Do krému zapichej čoko ozdoby, polož plátky limetky a posyp sekanýma pistáciema a pokud máš, tak dej aj kvítka.
Uchovávej v ledničce. Ideálně v uzavíratelné dóze, ať dezert nenačichne od pachů ledničky.
poznámka:
pražené pistácie jsou super na chuť, ale barvu mají mdlou a spíš do žluta a hněda. Tady v tom chlebíčku dělá zelenou barvu hlavně špenát, ale pokud chceš dosáhnout výrazné zelené barvy třeba v cukroví, tak s těmato pistáciema to nepůjde. Chuť tam bude, barva ne.
blanšírované pistácie mají výraznou zelenou barvu a dají se sehnat na ehopech s oříškama nebo se zdravou výživou
Komentáře
Okomentovat