košíčky Opilý Izidor
košíčky Opilý Izidor
Opilého Izidora jako zákusek mám hodně moc ráda. Takže jsem udělala Izidora aj jak vánoční cukroví. A měl úspěch! Klidně bych ho zopakovala aj příští rok! A to jsem říkala, že příští rok udělám všecko cukroví uplně jiné jak letos. Teda kromě lineckého, to je každoroční stálice. Jedno jediné cukroví, které MUSÍ být každý rok.
Opilého Izidora jako zákusek mám hodně moc ráda. Takže jsem udělala Izidora aj jak vánoční cukroví. A měl úspěch! Klidně bych ho zopakovala aj příští rok! A to jsem říkala, že příští rok udělám všecko cukroví uplně jiné jak letos. Teda kromě lineckého, to je každoroční stálice. Jedno jediné cukroví, které MUSÍ být každý rok.
těsto: 150 g hladké mouky
40 g mandlové mouky
13 g kakaa
65 g moučkového cukru
100 g studeného másla
40 g vajíčka (necelé 1)
špetka soli
špetka vanilkového prášku
náplň: 250 g jemně mletých vlašských ořechů
125 g rumu
120 g moučkového cukru
krém: 125 g smetany 33%
250 g čokolády 40%
125 g másla
postup:
těsto: Ze všech ingrediencí kromě vajíčka rychle smíchej drobenku. Do ní pak přidej vajíčko a vypracuj těsto. To zabal do fresh fólie a dej do ledničky chladit (minimálně hodinu, ideálně na noc). Těsto pak rozválej na placku o tloušťce 2 mm, vykrájej kolečka o průměru 5 cm, těstem vystel formičky, dej vychladit a pak péct na 175°C asi tak 10 minut. Nech vychladnout.
Těsto nedělej moc tlusté, chceš mít pořádně hluboký kráter na mega moc rumové náplně! :-)
Formičky na košíčky jsem koupila na www.zelezarstvi-fiala.cz . Mají jich tam mrtě. Ty moje jsou o průměru 4 cm, takže takové jednohubky.
náplň: Smíchej všechno dohromady.
krém: Rozehřej smetanu skoro k varu. Hoď do ní čokoládu a nech ju roztopit. Pak to promíchej a počkej až ganache zchladne na nějakých 25-30°C. Pak do ní přidej měkké máslo a mixni tyčákem do hladka. krém přendej do cukrářského sáčku s řezanou špičkou. Podle konzistence ganache můžeš hned ozdobit košíčky nebo nechat trochu zchladnout a ztuhnout v ledničce, aby krém netekl.
kompletace:
Do vychladlých košíčků dej lžičku náplně - tak, aby se vyplnil košíček do roviny. Nahoru pak nastříkej bobíky krému a pokud chceš, můžeš dozdobit ještě nějakýma cukrovýma perličkama nebo oříškem. Nech ztuhnout v ledničce.
Košíčky se musí skladovat v ledničce! Vydrží (podle skladovacích podmínek) týden.
(Já je mám v ledničce při konstantní teplotě 4°C v plastovém boxu a aj po 14ti dnech jsou jedlé.)
Dobrý den, šla by do náplně použít mouka z vlašských ořechu? Dekuji😊
OdpovědětVymazatHm, to zní lákavě, ale lednici mám tak narvanou vším možným, že další krabice už by se nevešla...musím vymyslet jiný chladný prostor..nebo jinou náplň.
OdpovědětVymazatMmch. mrť neznamená, že je něho moc, ale že se jedná o malinkatou částečku- tj. vyjedl špíz do poslední mrtě. Dřív se tak říkalo spadanému mrtvému jehličí, které tvořilo lesní půdu, něco opravdu malého.
V dnešní době neznám jiný význam než mrtě = hodně 😄
VymazatProsím koľko orechov a ísť do plnky? Ďakujem 🥰
OdpovědětVymazat250g
Vymazat