košíčky Opilý Izidor

 



košíčky Opilý Izidor

Opilého Izidora jako zákusek mám hodně moc ráda. Takže jsem udělala Izidora aj jak vánoční cukroví. A měl úspěch! Klidně bych ho zopakovala aj příští rok! A to jsem říkala, že příští rok udělám všecko cukroví uplně jiné jak letos. Teda kromě lineckého, to je každoroční stálice. Jedno jediné cukroví, které MUSÍ být každý rok.  


ingredience na asi 60 košíčků:
těsto: 150 g hladké mouky
       40 g mandlové mouky
       13 g kakaa
       65 g moučkového cukru
       100 g studeného másla
       40 g vajíčka (necelé 1)
       špetka soli
       špetka vanilkového prášku
náplň: 250 g jemně mletých vlašských ořechů
       125 g rumu
       120 g moučkového cukru
krém: 125 g smetany 33%
      250 g čokolády 40%
      125 g másla

postup: 
těsto: Ze všech ingrediencí kromě vajíčka rychle smíchej drobenku. Do ní pak přidej vajíčko a vypracuj těsto. To zabal do fresh fólie a dej do ledničky chladit (minimálně hodinu, ideálně na noc). Těsto pak rozválej na placku o tloušťce 2 mm, vykrájej kolečka o průměru 5 cm, těstem vystel formičky, dej vychladit a pak péct na 175°C asi tak 10 minut. Nech vychladnout. 
Těsto nedělej moc tlusté, chceš mít pořádně hluboký kráter na mega moc rumové náplně! :-) 
Formičky na košíčky jsem koupila na www.zelezarstvi-fiala.cz . Mají jich tam mrtě. Ty moje jsou o průměru 4 cm, takže takové jednohubky. 
náplň: Smíchej všechno dohromady. 
krém: Rozehřej smetanu skoro k varu. Hoď do ní čokoládu a nech ju roztopit. Pak to promíchej  a počkej až ganache zchladne na nějakých 25-30°C. Pak do ní přidej měkké máslo a mixni tyčákem do hladka. krém přendej do cukrářského sáčku s řezanou špičkou. Podle konzistence ganache můžeš hned ozdobit košíčky nebo nechat trochu zchladnout a ztuhnout v ledničce, aby krém netekl. 

kompletace: 
Do vychladlých košíčků dej lžičku náplně - tak, aby se vyplnil košíček do roviny. Nahoru pak nastříkej bobíky krému a pokud chceš, můžeš dozdobit ještě nějakýma cukrovýma perličkama nebo oříškem.  Nech ztuhnout v ledničce. 

Košíčky se musí skladovat v ledničce! Vydrží (podle skladovacích podmínek) týden.
(Já je mám v ledničce při konstantní teplotě 4°C v plastovém boxu a aj po 14ti dnech jsou jedlé.)



Komentáře

  1. Dobrý den, šla by do náplně použít mouka z vlašských ořechu? Dekuji😊

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky