mazanec



mazanec


Vím, že teď není uplně aktuální péct mazanec. Nejsou přece Velikonoce. Jenže Velikonoce jsou až za dlouho a moje chuť je silnější jak tradice.
Jasně, mohla jsem upéct vánočku, Vánoce jsou blíž jak Velikonoce. Těsto je stejné, ale s vánočkou je víc práce s pletením copu. Takže jsem lemra líná udělala bochánek mazance.
Recept na tenhle mazanec je od pana Vaňka. Má ho fakt vychytaný. Nemá smysl vymýšlet něco extra nového, tahle verze je fakt skvělá. Vyměnila jsem jen rozinky za brusinky a nedala jsem citronovou kůru, protože jsem zrovna doma neměla a do obchodu se mi nechtělo chodit.




Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html

ingredience:

230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
1/2 kostky droždí
115 ml vlažného mléka
60 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
70 g změklého másla
4 g soli
1/2 lžičky citronové kůry
1 vejce
35 g rozinek
35 g sekaných mandlí
1 vejce a mandle plátky na dokončení


postup:

Těsto zaděláme takzvaně na omládek: do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance.(Omládek je takový lepší kvásek, který se používá na těžká těsta, jako jsou vánočka, mazanec apod.)

Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít. Přidáme všechny ostatní suroviny (oba cukry, máslo, sůl, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto. Robot na to při nízkých otáčkách bude potřebovat zhruba 10 minut, v ruce vám to bude trvat o něco déle. Nakonec vmícháme rozinky a mandle.
Těsto vyndáme a necháme 30 minut vyzrát (odpočinout) na válu (pod těsto se nejvíce hodí dřevo, ale ani plastem nic nezkazíte, nevhodný je nerez nebo mramor, protože chladí). Těsto skulíme do bochánku (tzn. pořádně jej utáhneme, aby nám při kynutí a v troubě drželo tvar), dáme na plech a necháme na teplém místě minimálně hodinu nakynout. Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že se těsto po lehkém stlačení prstem stále vrací zpět. Vykynutý mazanec pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nakonec jej navrchu prostřihneme nebo prořízneme do kříže. Pečeme 40–50 minut v troubě rozehřáté na 160 °C.

zdroj: 
http://www.igurmet.cz/recepty/sladke/vanocky-mazance-stoly/vanocka-dle-romana-vanka-1755/


Přeju dobrou chuť!


Ivet



Komentáře

Oblíbené příspěvky