babka s čokoládou a kokosem
babka s čokoládou a kokosem
Tentokrát jsem vyzkoušela nový postup zadělávání kvásku - a nejspš jsem ho zabila, bo mi vůbec nevzešel. Žádný učený z nebe nespadl, ale blbce jakoby shazovali. Takže jsem začínala uplně znova a hezky po starém. A to už se mi povedl krásně. Holt, někdy je asi potřeba zkusit novou věc víckrát než se povede. :-)
Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html
zdorj inspirace:
http://www.apetitonline.cz/recept/zakladni-recept-na-testo-na-babky
https://kitchenette.cz/clanek/babka-s-cokoladou-a-liskovymi-orechy
ingredience babku (velikost formy 27 x 8 x 7,5 cm):
těsto: 100 ml mléka
10 g droždí
42 g krupicového cukru
1 vajíčko
275 g hladké mouky
75 g měkkého másla
špetka soli
špetka strouhané kůry z citronu
náplň: 100 g másla
120 g krupicového cukru
80 g 50% čokolády
30 g kakaa
30 g kokosu
1 lžička vanilkového extraktu
sirup: 40 ml vody
35 g cukru
3 lžíce rumu
postup:
těsto: Nejdřív si nastartuj kvásek - ohřej mléko na teplotu kolem 35°C (nesmí být horké, jinak zabije kvasnice). Mléko smíchej s 1 lžicí cukru a rozdrob do toho kvasnice. Nechej 10 minut stát na teplém místě. Kvasnice s mlékem a cukrem začnou pracovat (zvětší svůj objem a začnou jakoby bublat).
Do připraveného kvásku pak prosij mouku a přisyp zbytek ingrediencí. Ze všeho vypracuj hladké vláčné těsto. Dopřej těstu aspoň 15 minut pořádného hnětení - ručně nebo v mixéru. Pak mísu přikryj fresh fólií nebo vlhkou utěrkou a nechej odpočívat v ledničce 6 hodin nebo klidně i přes noc. Je lepší nechat kynout těsto v ledničce, protože pak se s ním líp pracuje (máslo ztuhne a při smotávání babky nedělá tolik práce).
náplň: V rendlíku zahřívej máslo a cukr dokud se cukr uplně nerozpustí. Pak odstav z plotýnky a přidej čokoládu. Až se čoko rozpustí, přidej kakao a kokos (už nikdy neopakuj stejnou chybu - všechny ingredience na náplň smíchej hned, žádné posypávání čokolády kokosem, bo pak se při smotávání roláda rozpadá a fakt blbě se s tím pracuje) . Promíchej a nechej zchladnout. sirup: Svař vodu s cukrem, pak odstav z ohně a přidej rum.
kompletace:
Z těsta vyválej tenkou velkou placku (čím tenší, tím lepší a tím pádem se i víc náplně se do babky dostane). Placku potři náplní až skoro do krajů. Placku pevně zaroluj do válce a ten pak podélně rozřízni. Oba konce vzájemně překládej přes sebe tak, že vznikne šroubovice s řezem vždycky nahoře. Takhle smotanou babku přenes do formy vystlanou pečícím papírem a nechej ještě 1-2 hoďky kynout na teplém místě zakryté vlhkou utěrkou dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak upeč v troubě rozpálené na 175°C asi 45 minut. Hotovou upečenou babku polej sirupem a nechej vychladnout na mřížce. Krájej až po uplném vychladnutí, jinak se bude rozpadat!
Přeju dobrou chuť!
Iwet
na pomoučeném vále vyválej těsto
snaž se, aby výsledný tvar byl do nejvíc pravoúhlý
vyválené těsto rovnoměrně potři náplní
tohle už nikdy nedělej!
NIKDY neposypávej nápň ničím sypkým - po rozřezání smotaného válce se ti budou jednotlivé vrstvy od sebe oddělovat, celý tvar se bude rozpadat a smotávání babky bude zbytečně náročnější!
těsto s náplní smotej do válce a válec podélně rozřízni
oba konce smotej do šroubovice
smotanou šroubovici opatrně přenes na pečící papír a do pečící formy
babku nechej vykynout na teplém místě a přikrytou vlhkou utěrkou nebo igelitovým pytlíkem dokud nezdvojnásobí svůj oběm (zabere to tak hoďku nebo dvě-podle podmínek pro kynutí)
babku dej péct do trouby rozpálené na 175°C asi na 45 minut
po upečení polej sirupem a nechej vychladnout na mřížce
krájej až po uplném vychladnutí
další odkazy na zajímavé příchutě babky:
http://www.baked-theblog.com/hazelnut-vanilla-bean-babka/
https://www.thekitchn.com/recipe-sticky-caramel-pecan-babka-loaves-recipes-from-the-kitchn-218012?crlt.pid=camp.uBEeva6LI4gu
http://beascookbook.com/walnut-babka/
https://www.occasionallyeggs.com/2016/05/chocolate-banana-babka.html
Komentáře
Okomentovat