skořicové suky s pekanovými ořechy


skořicové suky s pekanovými ořechy

Další recept, který dělám, abych spotřebovala zbytky. Tentokrát kvasnice a šlehačku. Akorát se mi to hodí, protože nemám žádné pečivo na snídani.




Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html
 
zdroj inspirace, přesněji řečeno až na drobné detaily přesně zkopírovaný recept:
https://kitchenette.cz/clanek/skoricove-motane-uzliky

ingredience na 15 kusů suků:
těs
to: 75 g cukru (15 g na kvásek, 65 g do těsta)
       250 ml mléka (nebo šlehačky, když nemáš mléko)
       20 g čerstvých kvasnic
       500 g hladké mouky
       1 vajíčko
       špetka soli
       cirtonová kůra z 1/2 citronu
       1/2 lžičky mletého kardamonu
       75 g másla
náplň: 75 g měkkého másla
       75 g třtinového cukru
       35 g mletých pekanových ořechů
       7 g skořice
navrch: 1 vajíčko na potření
        20 g sekaných pekanových ořechů na posypání

postup:

těsto:
Nejdřív si nastartuj kvásek - ohřej mléko na teplotu kolem 35°C (nesmí být horké, jinak zabije kvasnice). Mléko smíchej s 1 lžicí cukru (to je těch 15 g na kvásek) a rozdrob do toho kvasnice. Nechej 10 minut stát na teplém místě. Kvasnice s mlékem a cukrem začnou pracovat (zvětší svůj objem, začnou jakoby bublat a vytvářet ostrůvky).

Do připraveného kvásku pak prosij mouku a přisyp zbytek ingrediencí. Ze všeho vypracuj hladké vláčné těsto. Dopřej těstu aspoň 15 minut pořádného hnětení - ručně nebo v mixéru. Pak mísu přikryj fresh fólií nebo vlhkou utěrkou a nechej kynout na teplém místě aspoň 2 hodiny nebo v ledničce 6 hodin (klidně i přes noc).
náplň: V misce smíchej všechny ingredience dohromady.

kompletace:
Z těsta vyválej tenkou placku o rozměrech přibližně 30x40 cm. Placku potři náplní až skoro do krajů, po delší straně ju slož jako dopis na třetiny a znovu vyválej - tentokrát na přibližně 30x20 cm (mě se povedla 37x23cm). Po delší straně si naměř pásky široké 2-2,5 cm a nařež těsto. Každý pásek stoč jako když ždímáš prádlo do šroubovice a pak takto smotané ještě zamotej do uzlu. Uzlíky polož na plech vyložený pečícím papírem a nechej znovu vyknout 30 minut. Po vykynutí ještě uzlíky potři rozšlehaným vajíčkem a posyp sekanýma pekanama. Dej péct do trouby rozpálené na 180°C na 12-15 minut. Horké nechej aspoň trochu vychladnout a pak hurá na ně!



Přeju dobrou chuť!



Iwet






vymíchej hladké, nelepivé těsto, nech ho vykynout a pak rozválej na pomoučeném vále na placku o velikosti plus mínus 30x40 cm (placka by měla být co nejvíc pravoúhlá)
 placku rovnoměrně potři náplní
rozměř si třetiny a slož těsto
placku slož na třetiny jako dopis z úřadu
placku znovu rozválej na rozměr alespoň 30x20 cm
po delší straně si rozměř těsto na jednotlivé pásky široké 2-2,5 cm a nařež je
jednotlivé pásky stoč jako když ždímáš mokré prádlo
takhle nějak jsem motala uzlíky:
chytni jeden konec smotaného pásku mezi palec a ukazovák a motej těsto okolo ukazováku a prostřeníku
při motání ještě můžeš dodávat páskům zákrut a přitom je lehce natahovat

obmotej asi 2x kolem prstů
konec pásku zastrč do dírky mezi ukazovákem a prostředníkem
takhle nějak to může vypadat, nebo taky uplně jinak, je to celkem fuk, hlavně když to drží pohromadě :-)
takhle vypadají stočené uzlíky před vykynutím
po vykynutí (aspoň 30 minut) potři uzlíky rozšlehaným vajíčkem a posyp sekanýma pekanama, peč v troubě rozehřáté na 180°C 12-15 minut
po upečení je nechej aspon chvilku vychladnout, než je sníš

Komentáře

Oblíbené příspěvky