vánočka




vánočka

Soused Luďa mě uplně vyhecoval upéct vánočku. Říkal, že na Vánoce sháněl vánočku a v pekárně chtěli za ni 600 Kč. To je hodně!!!
Uff! A teď jsu přežraná! Upekla jsem odpoledne svoji asi nejhezčí a nejlepší vánočku a teď na večer jsme si s Tomem dali na večeři. Skoro už není! A já jsu spokojená, bo je moc dobrá.
Cena surovin je 50 Kč. Nepočítám do toho práci, stroje a další položky, které musí v pekárně do ceny výrobku započítat. Takže co si doma uděláš to máš za levno a s láskou dělané.




Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html
Recept a fígle jsem našla na blogu pana Cuketky a Kuchařky pro dceru.
http://www.cuketka.cz/?p=3313
https://www.kucharkaprodceru.cz/jak-se-plete-vanocka-recept/#more-1245

ingredience: 
těsto: 335 g hladké mouky
       65 g krystalového cukru
       65 g měkkého másla
       165 g mléka
       50 g vajíčka (1 ks velikosti M)
       2 g soli
       14 g čerstvého droždí
       1 lžička vanilkového extraktu
       1/2 lžičky strouhané citronové kůry
       + 30 g mandlí (plátků nebo hranolky)
       + 30 g hrozinek nebo brusinek
na dokončení: 1 vajíčko na potření před pečením
              máslo na potření po upečení

postup:  
Nejprve si udělej kvásek - ohřej mléko na teplotu kolem 30°C (strč do něho prst a zkus jestli nepálí). Mléko nesmí pálit, jinak zabiješ kvasnice.
Do mísy nasyp 1 lžičku cukru, zalej teplým mlékem a rozdrob kvasnice. Nechej vzejít kvásek (kvasnice vyplavou na povrch a začnou dělat bublinky a hustou pěnu). Pokud nedělají bublinky, tak kup nové kvasnice a začni znovu - máš špatné nebo mrtvé kvasnice a vánočka by ti nikdy nenakynula.
Až budeš mít nastartovaný kvásek (trvá to asi 10 minut), tak přidej všechno ostatní kromě másla, ořechů a ovoce. Vymíchj hladké těsto. Pak přidej ještě máslo a znova míchej a hnětej dokud se máslo pěkně nezapracuje do těsta.
Pokud děláš vánočku aj s hrozinkama a ořechama, tak je přisyp a už jen lehce promíchej, aby se rovnoměrně dostaly ořechy a ovoce všude.
Pak přikryj těsto fresh fólií a nech 1 hoďku kynout dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Pak těsto pomocí váhy rozděl na části podle toho z kolika pramenů chceš plést vánočku. Já dělala z 5ti.
Každou část dobře promačkej, vymáčkni z těsta co nejvíc vzduchu a vykoulej kuličky. Nech je 5 minut odočívat zakryté fresh fólií a pak je vyválej na hady dlouhé asi 25 cm.
Z těch hadů spleť vánočku. Já pletla 5ti pramennou podle návodu na insta od @besondersgut .
Skvělá verze motání vánočky ze 6ti pramenů je tu:
https://www.youtube.com/watch?v=1NioOB_A2ok
Až budeš mít vánočku upletenou, tak konce pořádně zmáčkni k sobě, aby se vánočka při kynutí nerozjela. Pokud máš strach, že se stejně rozjede, tak copan zajisti několika špejlema nebo párátkama.
Přenes vánočku na pečící papír a přikryj ju fresh fólií (nechej jí pod freshkou dostatek místa na kynutí, nebo ju dej do uzavíratelného plastového boxu) .
Nech ju tak hoďku kynout (podle teploty a počasí). Správné vykynutí poznáš podle toho, když do těsta ďobneš prstem - když se ďolík hned vrátí do původního stavu, tak těsto ještě není vykynuté. Když se ďolík jen pomalu vrací do původního stavu, tak je těsto tak akorát zralé do trouby. A když se ďolík vůbec nevrátí, tak je těsto překynuté.
A teď ještě užitečné info co to způsobí - nedokynuté těsto v troubě rychle zvětší objem a vánočka se potrhá. Překynuté těsto nezvětší svůj objem, spíš bude mít tendenci splasknout, takže přijde o jemnou a nadýchanou střídku, bude z toho hutňák.  
Popojedem... Po vykynutí potři vánočku rozšlehaným vajíčkem, můžeš ještě posypat mandlema nebo perlovým cukrem a dej ju do trouby. Stříkni do trouby párkrát rozprašovačem vodu, aby vznikla pára a vánočka se líp pekla. 
Peč na 175°C asi 20-25 minut.
Po upečení potři máslem a pusti se do ní dokud je teplá!
Nebo nechej vychladnout na mřížce.



Přeju dobrou chuť!







Tady je původní verze vánočky z roku 2018. To je tak dávno!







Komentáře

Oblíbené příspěvky