babka s marcipánem a meruňkama


babka s marcipánem a meruňkama

Na tohle jsem narazila uplnou náhodou, když jsem hledala recept na flapjack! Skvělá náhoda! Naprosto fantastická chuť - jemné těsto, náplň není přeslazená díky citronu a křupou v ní meruňky a mandle. Fakt dost dobré!






Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html

zdroj inspirace:

https://m.essen-und-trinken.de/rezepte/57488-rzpt-marzipanzopf

ingredience na babku (velikost formy 27 x 8 x 7,5 cm):

těsto: 125 ml mléka
       10 g droždí
       40 g krupicového cukru
       1 vajíčko
       275 g hladké mouky
       40 g měkkého másla
       špetka soli
       strouhaná kůry z 1/2 BIO citronu
náplň: 100 g marcipánu
       100 g mletých mandlí (aj se slupkou)
 

       70 g krupicového cukru
       70 g měkkého másla
       3 lžíce mandlového likéru Amaretto (35g)
       2 lžíce citronové šťávy (15g)
       100 g nadrobno krájených sušených meruněk

sirup: 40 ml vody
       30 g cukru
       3 lžíce mandlového likéru Amaretto

postup:

těsto: Nejdřív si nastartuj kvásek - ohřej mléko na teplotu kolem 30°C (nesmí být horké, jinak zabije kvasnice). Mléko smíchej s 1 lžicí cukru a rozdrob do toho kvasnice. Nechej 10 minut stát na teplém místě. Kvasnice s mlékem a cukrem začnou pracovat (zvětší svůj objem a začnou jakoby bublat a tvořit ostrůvky).
Do připraveného kvásku pak prosij mouku a přisyp zbytek ingrediencí. Ze všeho vypracuj hladké vláčné těsto. Dopřej těstu aspoň 15 minut pořádného hnětení - ručně nebo v mixéru. Pak mísu přikryj fresh fólií nebo vlhkou utěrkou a nechej odpočívat v ledničce 6 hodin nebo klidně i přes noc. Je lepší nechat kynout těsto v ledničce, protože pak se s ním líp pracuje (máslo ztuhne a při smotávání babky nedělá tolik práce).
náplň: V misce rozmíchej marcipán s cukrem, mandlovou moukou a mandlovým likérem. Až bude hmota dobře vymíchaná (bez hrudek a kousků), tak přidej měkké máslo a citrošťávu. Vše důkladně promíchej. Meruňky přidej až nakonec a už zamíchej jen tak trošku.
(Všechny ingredience na náplň smíchej hned na pastu - žádné posypávání na rozválené těsto - zvlášť cukr, pak na to mandlovou mouku, pokapat máslem... NE! Bo pak se při smotávání roláda rozpadá a fakt blbě se s tím pracuje.
)

sirup:
Svař vodu s cukrem, pak odstav z plotýnky a přidej mandlový likér.


kompletace:
Z těsta vyválej tenkou velkou placku asi 35x45 cm (čím větší, tím lepší a tím pádem se i víc náplně se do babky dostane). Placku potři náplní až skoro do krajů. Placku pevně zaroluj do válce a ten pak podélně rozřízni. Oba konce vzájemně překládej přes sebe tak, aby vznikla šroubovice s řezem vždycky nahoře. Takhle smotanou babku přenes do formy vystlané pečícím papírem a nechej ještě 1-2 hoďky kynout na teplém místě zakryté vlhkou utěrkou nebo potravinovou fólií dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak upeč v troubě rozpálené na 175°C asi 45 minut. Hotovou upečenou babku polej sirupem a nechej vychladnout na mřížce.
Krájej ju až po uplném vychladnutí, jinak se bude rozpadat!


Přeju dobrou chuť!


Iwet





Vypracuj vláčné nelepivé těsto a nechej ho v ledničce přes noc kynout.
Z vykynutého těsta vyválej placku o velikosti asi 35x45 cm.

Na těsto rovnoměrně rozetři marcipánovo-meruňkovou náplň.
 Těsto sroluj do válce.
 Válec podélně rozřízni.
Oba konce přes sebe překládej tak, aby vznikla šroubovice.
 
Smotanou babku dej do formy s pečícím papírem. Nechej vykynout asi 1-2 hoďky dokud nezdvoujnásobí objem.
Vykynutou babku posyp sekanýma mandlema a dej péct do trouby rozpálené na 175°C na 45 minut.
Upečenou babku polej sirupem a nechej vychladnout.




další nápady na náplně:

-Lotus máslo, čoko a skořice
-praliné, (čoko),lískáče
-lemon curd crunchy poppy seed
-dulce de leche, coconut - lilcookie.com


https://www.browneyedbaker.com/apricot-cream-cheese-babka/
http://www.littlefiggy.com/cranberry-cream-cheese-babka/?utm_content=bufferfc770&utm_medium=social&utm_source=pinterest.com&utm_campaign=buffer
nejvíc čokoládová babka s Nutellou
http://www.yehudit-aviv.co.il/%d7%a2%d7%95%d7%92%d7%95%d7%aa-%d7%a9%d7%95%d7%a7%d7%95%d7%9c%d7%93/%d7%a7%d7%a8%d7%a0%d7%a5-%d7%a9%d7%9e%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%a9%d7%95%d7%a7%d7%95%d7%9c%d7%93-%d7%95%d7%a0%d7%95%d7%98%d7%9c%d7%94/
Bounty babka
- půlka náplň jako na domácí Rafaelo, půlka čokoláda - obě půlky splést dohromady
http://brwsugar.com/chocolate-coconut-bounty-babka/
babka knots-how to do
https://www.instagram.com/evakosmasflores/
kulich-cruffinhttps://www.gastrosenses.com/blog/easter-bread-kulich-cruffin/
https://tastyfoodmg.blogspot.com/2018/03/lacy-easter-cake-kraffin.html
dyne-coko verze
https://bojongourmet.com/2014/12/pumpkin-rye-chocolate-babka/

Komentáře

Oblíbené příspěvky