skořicové suky s marcipánem


skořicové suky s marcipánem

Skořicové suky jsou naprosto skvělé!
Existuje spousta různých zajímavých náplní a ještě víc způsobů jak suky zauzlovat.
Tentokrát zkouším uzlování podle nějakého Roy Farese (ne, že by se mi uplně dařilo). Na svých stránkách má aj názorné video jak zamotat suky a výsledek vypadá moc hezky. 

https://www.koket.se/roys-basta-kanelbullar







Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html


zdroj inspirace na těsto:

https://kitchenette.cz/clanek/skoricove-motane-uzliky

ingredience na 15 kusů suků:
těs
to: 80 g cukru (15 g na kvásek, 65 g do těsta)
       250 ml mléka (nebo šlehačky, když nemáš mléko)
       20 g čerstvých kvasnic
       550 g hladké mouky
       1 vajíčko
       špetka soli
       cirtonová kůra z 1/2 BIO citronu
       1 lžička mletého kardamonu
       80 g másla
náplň: 75 g měkkého másla
       65 g třtinového cukru
       100 g marcipánu
       7 g skořice
navrch: 1 vajíčko na potření
        50 g sekaných mandlových plátků na posypání

postup:

těsto:
Nejdřív si nastartuj kvásek - ohřej mléko na teplotu kolem 35°C (nesmí být horké, jinak zabije kvasnice). Mléko smíchej s 1 lžicí cukru (to je těch 15 g na kvásek) a rozdrob do toho kvasnice. Nechej 10 minut stát na teplém místě. Kvasnice s mlékem a cukrem začnou pracovat (zvětší svůj objem, začnou jakoby bublat a vytvářet ostrůvky).

Do připraveného kvásku pak prosij mouku a přisyp zbytek ingrediencí. Ze všeho vypracuj hladké vláčné těsto. Dopřej těstu aspoň 15 minut pořádného hnětení - ručně nebo v mixéru. Pak mísu přikryj fresh fólií nebo vlhkou utěrkou a nechej kynout na teplém místě aspoň 2 hodiny nebo ještě líp v ledničce přes noc (s vychlazeným těstem se mnohem líp pracuje, jak změkne, tak už to není ono).
náplň: V misce smíchej všechny ingredience dohromady do hladké pasty.

kompletace:
Z těsta vyválej tenkou placku o rozměrech přibližně 30x40 cm. Placku potři náplní až do krajů, po delší straně ju slož jako dopis na třetiny a znovu vyválej - tentokrát na přibližně 30x30 cm. Naměř pásky široké 2 cm a nařež těsto. Každý pásek několikrát obtoč kolem ukazováku a prostředníku a konec zastrč dospodu (vpodstatě jakýkoliv uzel je vpohodě, nemusí to být nějaký speciálně vyvinutý, hlavně když uzel bude držet tvar). Uzlíky polož na plech vyložený pečícím papírem a nechej znovu vyknout 30 minut. Po vykynutí ještě uzlíky potři rozšlehaným vajíčkem a posyp sekanýma mandlema. Dej péct do trouby rozpálené na 180°C na 12-15 minut. Horké nechej aspoň trochu vychladnout a pak hurá na ně!



Přeju dobrou chuť!



Iwet


Vypracuj hladké vláčné těsto, nech ho vykynout - buď 2 hoďky při pokojové teplotě nebo přes noc v ledničce.
Vyválej těsto na rozměr přibližně 30 x 40 cm.
S vychlazeným těstem se mnohem líp pracuje. Ale musíš pracovat rychle, protože rychle teplá, rozbíhá se kynutí, těsto měkne a blbě se s ním pak pracuje.




Natři těsto rovnoměrně náplní až do krajů.
Po delší straně si těsto rozměř na třetiny a slož ho jak dopis z úřadu.


Složené těsto znovu vyválej na rozměr 30 x 30 cm.
Těsto si rozměř po 2 centimetrech a nařež na pásky. Vyjde to na 15 kousků.
Jednotlivé pásky smotej, zauzluj a dej na plech vystlaný pečícím papírem. Nechej vykynout 30 minut.
Vykynuté suky potři rozšlehaným vajíčkem a posyp sekanýma mandlema.
Suky upeč v troubě rozehřáté na 180°C asi 12-15 minut (dokud pěkně nezezlátnou).
Po upečení nechej vychladnout.










Hotovo a s chutí do toho! :-)

Komentáře

Oblíbené příspěvky